5 / 100 könyv. 5% kész!

péntek, december 26, 2014

Leiner Laura: Késtél


Nos, nem titok, hogy Leiner Laura a kedvenc íróim egyike, mivel a sok természetfeletti fantasy, brutális horror, lebilincselő krimi után mindig kell a kis lelkemnek egy kis felüdülés. Ekkor veszek elő valami könnyedet, ami nevetésre késztet. Leiner Laura stílusa nekem mindig tetszett. A Szent Johanna Gimivel töltöttem el a gimis éveim nagy részét. A Bábellel visszatért az a fajta imádat, ami a Szent Johanna Gimi végén elsuhant a történet lezárásával. Az Akkor szakítsunk kis csalódás volt. Aztán jött ez a csoda, a Késtél. És megint visszaugrottam Laura szerethető karaktereinek gyűrűjébe

A borító nálam már nyert. Brutális zenefüggő vagyok, ezért amint megláttam a mikrofont, a sok kicsi hangjegyet és violinkulcsot már rögtön tudtam, hogy itt most lesz valami. Valami, ami ismét a kedvencemmé fog válni. Még inkább örültem, mikor kiderült, hogy sorozatnak lett szánva. Nem tudom, miért, jobban szeretem a sorozatokat. A pikuláját, pontosan tudom miért. Azért, mert nem kell már a regény végén elbúcsúzni a megszeretett karakterektől, hanem amint végzel az adott résszel az elméd egy rejtett zugában várnak, míg újra fel nem éledhetnek egy következő részben. Ez a jó a sorozatokban. Nem a függővég persze, ami már csak hab a tortán.

Laura most egy elég felkapott témát vett elő, ami ismét csak a fiatalok témája. A gimi, a fesztivál, majd a szilveszter után egy éneklős tehetségkutatóban találjuk magunkat. Színpad, nézőtér, versenyzők, rajongók, szavazók, hatalmas nyeremény. Ebbe a közepébe csöppen a tizenhat éves Budai Rebeka, akinek előadóneve Bexi, mivel az sokkal vagányabb, ha van egy "x" is az előadónévben. Rebeka egy teljesen átlagos tinédzser volt. Volt egy fiúja, barátai, iskolába járt, a szülei elváltak. A szokásos. Aztán egy nap megelégelte, hogy a fiúja mindig késik. Úgyhogy fogott egy gitárt, leült a laptop elé és elénekelt egy dalt, poénból, ami kikerült az internetre. De ugye, ami kikerül, az ha jó, futótűzként terjed. Így lett ez Rebeka videójával is és a lány egyik pillanatról a másikra egy álomképben találta magát, ahol egy zenei menedzser a szárnyai alá veszi, lemezszerződést kap, híres lesz... és mindez nagyon rövid idő leforgása alatt történik. Budai Rebekából Bexi lesz, de a változás kihat az életére, a barátai elfordulnak tőle, a fiúja elhagyja.

Forrás

Ekkor érkezik a lehetőség, hogy Rebeka felbukkanjon egy tehetségkutatóban. Az ország legfelkapottabb műsora, amiben immár csak három énekes küzd a fődíjért és mindegyiknek duettet kell énekelnie a döntőben. Rebeka duettpartnere pedig nem más lesz, mint a hihetetlen népszerűségnek örvendő Nagy Márk. Aki igazából... egy bájgúnár, egy beképzelt idióta, aki azt hiszi körülötte forog a világ. Megkezdődik tehát az egy hét, ami felkészüléssel, vitákkal, félreértésekkel és küzdelmekkel teli lesz.

A karakterek egyszerűen fantasztikusak, tényleg. Laura mindig értett ehhez, a szereplői mindig egyediek, a neveik mindig hajmeresztőek és a legtöbbször szerethetőek. Jelen regényben kaptunk egy Bekit, aki az eddigi legrokonszenvesebb főszereplő Laura műveiből, mert helyén van a szíve, nem beképzelt, hanem egy egyszerű, hétköznapi lány, aki egyáltalán nem szállt el attól, hogy híres lett. Kaptunk egy Nagy Márkot, akiért mindenki odavan és ő is magáért. A beképzelt, mégis imádnivaló sztárocska. Beki és Márk párosa számomra az eddigi legmegnyerőbb páros a Laura-történelemben. :D Felülmúlja a Cortez-Reni, a Zsófi-Szasza és főleg a Lia-Norbi párocskákat. Mert Beki és Márk folyton oltogatják egymást, folyton vitáznak, miközben teljes vállszélességgel kiállnak egymásért és olyan szoros "barátság" szövődik a végére közöttük, ami gondolataim szerint a későbbiekben többé is alakulhat. Abszolúte kedvencek!

Forrás


A mellékszereplőket sem hagyhatom pár szó nélkül, mert zseniálisak, mint mindig. Kezdjük Körtével. Aki amúgy egy komoly, középkorú, nőtlen zenei menedzser. Körte. Nem igazán tudom mit gondoljak ezzel a névvel kapcsolatban, inkább nem is ragozom tovább. Körte az apafigura Beki életében, akire mindig számíthat, nem úgy mint az igazi apjára. Ott van a szomszéd gyrosos is, Kemál, aki egyáltalán nem veszi zokon, ha dörömbölnek az ajtaján és, ha felfordulást, mondjuk egy stábot lát a házban akkor egy gyroskéssel ront a behatolókra, csak a biztonság kedvéért. De amúgy a légynek sem ártana. Érdekesnek találtam, hogy a sok példamutató szülő után, most először váltak el a főszereplőlány szülei, jól jött ez a fajta változatosság is. Ott van Beki legjobb barátja, Anti is, Beki húga pedig egyszerűen imádnivaló. Nem is beszélve Gyuri bácsiról, Beki magántanáráról. 

"– Halló! Ki? Üdvözlöm, Gyuri bácsi – bólogatott. Körtével hitetlenkedve néztünk egymásra, majd újra a csevegő Márkra. – Nem, Rebekát jelenleg nem tudom adni. Hogy én? Miért, nem ismeri fel a hangom? Nagy Márk. Mi az, hogy az ki? Gyuri bácsi, ne vicceljen – csóválta a fejét, aztán letakarta a mikrofont, és felénk nézett. – Azt mondja, nem tudja, ki vagyok. – Ne hagyd magad – bíztattam. – Gyuri bácsi, Nagy Márk. Érti. Akin egy ország sírt a Sorry seems to be the hardest word alatt. Nem? Így sem? Gyuri bácsi, azt kell feltételeznem, hogy nincs tévéje. Hogy van? Akkor tessék nézni. Igen. Nem, nem vagyok szemtelen. Távol álljon tőlem. Hogy mit tetszik kérdezni? Habsburg-ház? Nem tudom, merre van – rázta meg a fejét."


Az egyetlen dolog, amivel nem értek egyet - de csak egy egészen picikét - az Laura azon felfogása, hogy milyen is lehet egy énekes tehetségkutató műsor. Én magam is el tudom képzelni, milyen lehet egy ilyen műsor, mennyire mennek rá a médiára, mennyire álhírek az álhírek... stb. De azért ennyire nem gondolnám én ezt túl, ahogy Laura tette. De persze arról sosem fogok tudni meggyőződni, hogy milyen is valójában, csak ha jelentkezek egybe, de kétlem, hogy ez a közeljövőben elő fog fordulni, a hangom a tányéron csikorgatott kés és a majmok üvöltözése között helyezkedik el. 

Na, szóval. Azt hiszem, a Bexi sorozat az egyik kedvencem lesz. Miket írok? Már az is! A befejezés is teljes mértékben sorozathoz méltó, ergo végül egyáltalán nem derül ki az, ami miatt végig izgultunk. Megszokott dilemma. Nem baj, közeleg a Bexi 2 és valamiért úgy érzem kék borítóval és gitárral. Nem tudom miért hiszem így, csak most megjelent a szemeim előtt a kép, ennyi. Számomra abszolút 5* lesz ez. Várom, várom a folytatást. Olvassátok!

Leiner Laura: Késtél
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Beki, Nagy Márk, Kemál, Körte
Sorozat: Bexi
1.) Késtél
Megjelent: 2014
Kiadó: GABO
Oldalszám: 416
Eredeti cím: -
Műfaj: ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése