5 / 100 könyv. 5% kész!

péntek, március 10, 2017

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó


Ismét egy végtelenül érzelmes és elgondolkodtató könyv került a kezembe a Maxim Kiadó jóvoltából. A Veled minden hely ragyogó két fiatalról szól. Valamilyen szinten mindketten a társadalom szélén állnak, de míg egyikük a környezetének is ezt mutatja, addig a másikuk igyekszik titkolni ezt a tényt, vagy nem is fogja fel igazán.

Finch keresi önmagát, zűrös családban él, édesapja elhagyta őket egy másik családért, anyja nem törődik vele kellőképpen. A körülmények összejátszása és élete alakulása végett öngyilkos gondolatai támadnak. Az egyik ilyen gondolatmenete közben azonban megismeri Violetet és visszarántja a való világba. Violet szörnyű balesetben vesztette el a nővérét, azóta nem képes autóba ülni, élvezni az életet, a szélre sodródott, miközben igyekszik azt tettetni, hogy ő még mindig ugyanaz a menő lány, aki egykor volt.

Finch és Violet kezdetleges barátsága egy piciny csodának fogható fel. A szándékosan különcnek mutatkozó fiú és a tragédiát elszenvedett mindenki által imádott lány. Finchet a legváratlanabb helyzetben éri a szerelem, Violet jelenléte visszahúzza őt a párkányról, Violet baleset miatti visszahúzódása enyhülni látszik Finch személyisége miatt. Két sérült fiatal, amint egymást gyógyítják egy gyönyörű szimbiózishoz hasonlóan. Holott mind tudjuk, hogy egy ilyen történetnek nem lehet mindig boldog befejezése...

A Finchhez hasonló karaktereket mindig is szerettem. Az olyan személyiségeket, akiket nem érdekelnek az elvárások, a társadalom nyomásai, egyszerűen olyanok, amilyenek és nem zavarja őket, ha a társadalom ezért kiveti őket magából vagy elítélik őket. Violet a tinédzsereket ért tragédia utóhatásainak tökéletes prezentációja, aki bár úgy érzi, megállt körülötte a világ a nővére halála miatt, ő maga pedig beleragadt a gyászba, a körülötte lévők mégis haladnak tovább, amire ő képtelen. Ez a lemaradás pedig egy idő után kivívja a környezete aggodalmát, mérgét és szánalmát.

De a regény nem csak az öngyilkosság témájával és a tragédiák emberekre mért hatásával foglalkozik, hanem a középiskolai gúnyolódással is, amit az amerikaiak köztudottan bullying-nak neveznek, valamint az anorexia problémájával is. Ezek a problémák a középiskolai körökben sajnos gyakran jelen vannak és nagyon nehéz tenni ellenük, itt most főleg a középiskolai megfélemlítésről, gúnyolódásról beszélek, ami (főleg Amerikában, de a világ más tájain is) sokszor az öngyilkosságba kergeti a gyerekeket, miközben a tanárok vagy képtelenek tenni ellene vagy egyszerűen ignorálják a problémát.

Ez a regény ezeket a komoly és mély gondokat egy keserédes, fekete humorral teli enyhén szirupos mázba burkolja, így teremt egyensúlyt a nehéz témák és a könnyed irónia között. Így valamivel könnyebben lehet befogadni ezeket a borzalmas jelenségeket, amik oly gyakoriak a közvetlen közelünkben is.

Jennifer Niven sem véletlenül alkotta meg a Veled minden hely ragyogó című regényt, fel akarta hívni a figyelmet ezekre a gondokra, ahogyan még sok író is. Saját tapasztalatai és tragédiái szánták rá arra, hogy foglalkozzon ezekkel a témákkal és a fiatalok értésére adja, hogy van más megoldás. A helyzet az, hogy aki sosem járt ebben a cipőben, az sosem fogja megérteni, hogy mi zajlik le egy depressziós vagy egy öngyilkos gondolatokkal rendelkező egyén fejében. Nem tudhatjuk, mit és miért tesz, ezért is nehéz a megértés. Ezért is nehéz ilyen regényt olvasni, mert nem érthetjük meg, hogy miért teszik, amit tesznek. Mert akár haragudhatnánk is rájuk, megbélyegezhetnénk őket, amiért önzőek, mégsem van jogunk ehhez, mert fogalmunk sincs, mi zajlik le bennük. Végtelenül nehéz téma, amit végtelenül nehéz megérteni.

Hihetetlen, hogy milyen könnyed és már-már szirupos módon fejtette ki Niven ezt a témát, de persze végül mégis tudatta velünk, hogy semmi sem szirupos. A való világ főleg nem. De szeretjük azt mondani, hogy van más megoldás. És tényleg van. Mindig van.

Köszönöm szépen a könyv élményét a Maxim Kiadónak!


Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Finch
Megjelent: 2015
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 430
Eredeti cím: All the Bright Places
Műfaj: ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése