8 / 100 könyv. 8% kész!

hétfő, október 26, 2015

George R. R. Martin: Trónok harca


Pár évvel ezelőtt a kezem ügyébe akadt ez a szépség. Akkor egyáltalán nem kötött le. Talán azért, mert akkor még nem ejtett rabul engem az ilyen erős kisugárzású fantasy, ami a középkorban játszódik.

Azonban nemrégiben elkezdtem nézni a sorozatot, ami hatalmas sikert aratott, sőt az ötödik évadjával rekordot is döntött Emmy-díjak terén. A sorozat olyan szinten magába szippantott, hogy pár héten belül végignéztem.

Úgyhogy - vérbeli molyosként - aztán jöhettek a könyvek. Most akkor kezdjek el én is ömlengeni, mint olyan sokan előttem? Mondjam azt, hogy új időszámítás következik életemben: Trónok harca előtt és után?

Második alkalommal a könyv világa teljesen bekebelezett, mivel a sorozat megelőlegezte a világot és az arról kialkotott képem. Megvoltak a fejemben a már megszeretett szereplők/színészek, a gyönyörű helyszínek és érdekes lények. Most az egyszer nem zavart, hogy a film befolyásolja a történet elképzelését, mert a sorozat tökéletesen visszaadja George R. R. Martin regényének hangulatát.

Csak még egy kicsit ömlengek még a sorozatról, utána rátérek magára a regényre. Én még életemben nem tapasztaltam olyat, hogy a könyv olyan szinten illeszkedik a filmhez/sorozathoz, hogy a könyv szinte már-már forgatókönyvként funkcionálhat (talán a Harry Potternél érzékeltem még ezt). Amint belelapoztam a későbbi kötetekbe, rájöttem, hogy egy kötet egy évadot tesz ki. Hirdetem az igét: tessék nézni a Trónok harca sorozatot!


A könyvre visszatérve. A Trónok harca a "fantasy műfajának Tolkien óta egyik legnagyobb teljesítménye", áll minden kötet borítóján. Tolkien Gyűrűk Ura című sikertrilógiája mellett a Trónok harca méltón helyet foglalhat. Olyan erős alapokon áll, olyan kidolgozott, mind történelmileg, mind karakterekben, hogy szinte elhiszem, az író egy létező világot vetett a lapokra. Minden egyes karakternek megvan a maga története, jelleme, a tetteinek miértjei, céljai. Minden egyes helyszínnek megvan a története, hogy ki és mikor fordult meg ott és miért. Mindennek megvan a maga helye térben és időben. George R. R. Martin nem csak úgy elkezdett írni, hanem megteremtett egy teljes világot, minden oldalról felépítette, minden hézagot elsimított, minden részlet tökéletesen simul a másikra. Ebben a történetben képtelenség hibát találni.



A történet a középkorban játszódik, a lovagok korában, ahol mindenki a Vastrónt akarja megszerezni és a Hét Királyságot. Tipikusan a hatalom áll a középpontban. Az elején a regény középpontjában azonban nem a király maga, hanem a Stark család áll, akik Deresben élik mindennapjaikat. Eddard Stark, Deres ura; felesége Catelyn Stark és gyermekeik: Robb, Bran, Arya, és Sansa, valamint Eddard fattya: Havas Jon. Egy nap öt rémfarkast találnak a Deres közeli erdőben, a rémfarkasok rossz előjelnek számítanak, azonban a Starkok címerállata a farkas, ezért a rémfarkasok végül a gyermekekhez kerülnek.

A Stark család

Évekkel később a Vastrónon ülő herceg, Robert Baratheon megjelenik Deresben. Robert és Eddard szinte fivérekként tekintenek egymásra, ezért Robert kinevezi Eddardot Segítőjének, amit a férfi vonakodik elvállalni, ugyanis így el kell hagynia Derest, a családot ketté kell szakítania és magával kell vinnie Aryát, Sansát és Brant, hogy a két családot egyesítsék. A Lannisterek azonban nem a barátságukról és szeretetükről híresek. A királyné, Cersei és ikertestvére a Királyölő hatalmas titkot őriznek, aminek végül Bran fizeti meg az árát.

Mindeközben messze innen az előző király gyermekei a Vastrón visszafoglalásán ügyködnek: Viserys és tizenhárom éves húga: Daenerys. Hogy hadsereget szerezzen Viserys hozzáadja húgát egy Khal Drogo nevű harcos vezetőhöz. Daenerys maga a sárkányok leszármazottja, azonban azt senki sem tudja, hogy ez nem csupán legenda.

A történetről nem is árulnék el többet, talán így is sokat fecsegtem, ássátok bele magatokat inkább. A továbbiakban inkább a szereplőket emelném ki, a sorozat színészeinek képeivel színesítve.

Eddard Stark a hűséges és becsületes apa, Deres ura, aki mindig igyekszik jól cselekedni, gyermekei és felesége az első helyen állnak számára. Nem tűri a hazugságokat és az intrikákat, ezért Robert felesége és családja egyáltalán nem kerülnek közel hozzá. Hamarosan felkutatja titkukat, amely sokakra a halált hozza.

Eddard Stark

Catelyn Stark a hűséges és engedelmes feleség, aki falvakat gyújtana fel a gyermekeiért. Időnként nem szimpatizáltam a karakterével, egyedül azt becsültem benne, hogy a gyermekeiért bármit megtenne, de a stílusa valahogy távol áll tőlem.

Catelyn Stark

Robb Stark, a legidősebb Stark gyermek. Hidegvérű, megfontolt. Úgy érzem, az első kötetben valahogy nem bontakozott ki eléggé a karaktere ahhoz, hogy eldönthessem mennyire szerettem meg, vagy mennyire nem. Anyja erősen mögötte állt döntéseivel kapcsolatban. A Stark gyermekek közül talán őt ismertem ki az első kötetben a legkevésbé.

Robb Stark

Sansa Stark, a legidősebb Stark lány. Mit is mondhatnék? Az első kötetben egy kis csitri, akit sokszor megrázna az ember, mert nem látja még a különbséget a jó és rossz között. Kétségbeesetten kapaszkodik a Lannisterekbe, aminek a családja látja kárát. Ez a naiv jellege később változni fog.

Sansa Stark

Arya Stark, a kisebbik Stark lány. Az egyik kedvenc szereplőm a négyből. Egy tüzes pöttöm, aki inkább vívni szeretne megtanulni, mint pukedlizni. Aki inkább harcolna, mint varrogatna, mint egy hölgy. Ő nem hölgy, ő egy harcos. Mint minden Stark gyermeknek, neki is túl hamar kell felnőnie és ez rajta érzékelhető a leghamarabb. Igazi túlélő.

Arya Stark

Bran Stark, a legkisebb Stark fiú. Az ő karaktere egészen misztikus. Álmai érzékeltetik, hogy később sokkal nagyobb szerepet fog kapni, mint bármelyik Stark gyerek. De vajon miért álmodik folyton a háromszemű hollóról?

Bran Stark

Havas Jon, Eddard Stark fattya. Ő is abszolút kedvenc karakter. A kirekesztett fattyú, akit mindenhonnan kinézik, aki nem tartozik sehová, akinek nincs anyja és az apja szemében sem az első, ezért a Falra megy és beáll az Éjjeli Őrségbe. A közelgő háború azonban családjához szólítaná, de ezzel meg kéne szegnie esküjét, minek ítélete halál. Idegtépő döntések elé áll: a családja vagy az eskü? Szinte biztos vagyok benne, hogy ő az egyik fő szála a könyvsorozatnak.

Havas Jon

Robert Baratheon, a Vastrón mostani királya, Eddard Stark legjobb barátja. Aki nem akarja észrevenni a körülötte zajló eseményeket, szemet huny a Lannisterek ármánykodásainak. Olykor pozitív, olykor negatív karakter.

Robert Baratheon

Cersei Lannister, Robert Baratheon felesége, a Királyölő ikertestvére. Az abszolút negatív karakter, aki manipulál, hataloméhes és mindent és mindenkit lenéz, kivéve gyermekeit, akik az életet jelentik számára.

Cersei Lannister

Jamie Lannister, a Királyölő, Cersei Lannister ikertestvére. A másik abszolút negatív szereplő (legalábbis ebben a kötetben), aki letaszította az előző királyt a trónról, hogy aztán a Baratheon ház kerülhessen a Vastrónra. Csak két testvére: Cersei és Tyrion, valamint Cersei gyermekei a fontosak a számára.

Jamie Lannister

Tyrion Lannister, Cersei és Jamie testvére. A harmadik kedvenc karakterem mind a könyvben, mind a sorozatban. Tyrion nem fattyú, mégis mindenki lenézi, nem illik sehová, mert törpe. Anyja belehalt a szülésbe, ezért mind apja, mind Cersei gyűlölik őt ezért. Tyrion, habár királyi sarj, egész életében lenézték, ezért jelleme szarkasztikus, keserű lett, előszeretettel gúnyolódik és szórakozik. A legszórakoztatóbb karakter, szellemes beszólásaival, egyedülálló jellemével. Az abszolút kedvenc.

Tyrion Lannister

Daenerys Targaryen, az Őrült király lánya, aki előzőleg uralkodott a Vastrónon, míg a Királyölő meg nem ölte. Daenerys a sárkányok leszármazottja. A negyedik kedvenc karakterem, mert noha kislányként mutatkozik be, de a kötet végére felnő és a későbbiekben egyre jelentősebb és jelentősebb lesz a karaktere, igazi királynővé válik. Remélem, valamikor majd visszafoglalja a Vastrónt. A sorozatban alakító színésznő pedig páratlanul hozza a karakterét, kezdetben szende kislány, majd magabiztos királynő.

Daenerys Targaryen

Persze tömegnyi további karakter ékesíti a Trónok harcát, ott van Véreb, a tipikus antihős, aki a gonosz oldalán áll, gyilkos, mégis vannak pillanatai, amikor kedveljük őt. Ott vannak a tanács tagjai: Kisujj, vagy Varys. A Lannister gyermekek, köztük a beképzelt Joffrey... Tömegnyi szereplő, nem is lenne elég hely mindről írni pár sort. Hihetetlen szereplőgárda, mind kidolgozott, egyik sem suhan el a szemünk előtt. A nevek pedig egyenesen gyönyörűségesek, egyediek, ha meghallod őket valahol rögtön a Trónok harcára gondolsz, mert máshol még nem találkoztál velük.

De ne felejtsük el azt sem, hogy ez nem csak egy egyszerű lovagi regény, ahol mindenki a Vastrónt akarja. Ez egy fantasy. A könyv előszója is rögtön a Másokkal kezd, ezekkel a rejtélyes, sötét lényekkel, akiket végig árnyékban tart az író. És természetesen, a borítóhoz hűen a sárkányok is fel fognak bukkanni.



Felejthetetlen élmény. Annak ellenére, hogy szinte tudtam, mi után mi következik a sorozat miatt, faltam az oldalakat - vagy faltam volna, ha több időm lett volna az iskola mellett - de ugyebár egy hosszú regényről van szó. Ha egyszer beszippant, onnan nincs visszaút.

Tudjátok: Trónok harca előtt és után...

George R. R. Martin: Trónok harca
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Havas Jon, Tyrion, Daenerys, Arya
Sorozat: A tűz és jég dala
1.) Trónok harca
5.) Sárkányok tánca
Megjelent: 1996
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 926
Eredeti cím: Game of Thrones
Műfaj: fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése