5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, április 02, 2022

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete


"Az emberek teljesen alkalmatlanok a békére."

Nem tudom elmagyarázni, de ez a regény csak úgy vonzott magához. A borító eleve hangulatos, rejtélyes. A sztori első olvasásra nagyon különlegesnek hat, olyannak, amit még soha, senki nem írt meg. Éreztem, hogy van benne valami. Hogy tetszeni fog. És így lett.

A történet maga olyan egyediséggel bír számomra, már a fülszöveg elolvasása után úgy érzem, megannyi lehetőséget, mély gondolatot rejt magában, hogy már az olvasás előtt kalapomat emelem Schwab előtt, holott ez az első olvasásom tőle.

Addie LaRue több száz évvel ezelőtt születik. Mivel az apja házasságra kényszeríti, ő pedig mindennél jobban szabad akar lenni, alkut köt az Ördöggel. Addie olyan életet akarok, ahol a világ minden ideje az övé, ahol szabad, ahol azt csinál, amit akar. Megkapja.

Addie örök életet kap az abszolút szabadság elérése mellett. De mit jelent abszolút szabadnak lenni kötöttségek nélkül? Kötelékek nélkül? Felejtést. Addie-t ugyanis mindenki elfelejti, amint elvesztik őt szem elől. Évszázadok állnak mögötte, a világ rengeteg táját bejárta, rengeteg emberrel találkozott. Mégis egy senki maradt. Akire senki sem elékszik, aki nem tud nyomot hagyni maga után, akit elfeled a történelem, holott végigkíséri azt.

Évszázadok telnek el, forradalmak törnek ki, háborúk zajlanak le, az élet folyik a saját medrében, miközben Addie egy kavicsként még csak hullámot sem ver a felszínén. Egy napon azonban furcsa dolog történek, olyasmi, ami évszázadok óta nem. Valaki emlékszik Addie-re. Másodjára. Sőt, harmadjára is. De vajon ki ez a fiú és miért töri meg a több évszázados átkot?

Nagyon tetszik az ötlet. Nagyon egyedi. Nagyon elgondolkodtató. Milyen élet lehet az, ha mindenki elfelejti az embert? Ha valóban a birtokunkban van az örök élet, amivel bármit kezdhetnénk, mégse érhetünk el vele semmit, hisz nem befolyásolhatjuk a történelem menetét, nem hagyhatunk magunk után semmilyen nyomot. Még egy fényképet sem, nemhogy bármilyen alkotást, gondolatot... stb.

A teljes szellemi lét. És mindennek a közepébe érkezik egy fiú, aki pedig mindenki elismerésére és figyelmére vágyik, ezért meg is kapja azt. Az Ördöggel való alkuk lényege, hogy bármily kecsegtetők is, mindig visszaütnek. Ez ebben a műben sincs másképp. Addie-t pedig folyamatosan kísérti az árny, aki a lelkére pályázik. A kettejük kapcsolata, amely kikerekedik az évszázadok alatt szintén érdekes fűszerezése a műnek.

Tipikus slow burn mű. Lassan, fokozatosan szövi a történetet, erős atmoszférával, velős gondolatokkal, komoly koncepcióval. Lassan is haladtam vele, de részben azért, mert sokszor elméláztam egyes dolgokon.

Olvasásra érdemes, kitűnik a tömegfantasyk és tipikus romantikus történetek rengetegéből. Remek alkotás!

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2020
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 608
Eredeti cím: The Invisible Life of Addie LaRue
Műfaj: fantasy, romantikus, urban fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése