8 / 100 könyv. 8% kész!

kedd, december 29, 2015

Rick Yancey: Az ötödik hullám


Azt a szentséges mindenségit neki!
Az ötödik hullám addig-addig kacsintgatott velem, míg már nem bírtam neki ellenállni. Annyi blogos írt róla fellengzős, imádott és elragadtatott véleményeket, hogy végül rájöttem, meg kell néznem, mi ez a nagy felhajtás, mert ebből én sem maradhatok ki. Amikor pedig megjelent a filmes borító, még inkább biztossá vált, hogy ennek a polcomon a helye.

Egyébként is vágytam már egy igazi, vérbeli sci-fi könyvre, ahol jönnek a földönkívüliek, hatalmas űrhajó visít az égbolton, apokalipszis, majd visszavágás. A jól bevált invázió.

Cassie, az egyik főszereplőnk egy átlagos lány, átlagos vágyakkal és álmokkal, azonban egy nap egy űrhajó tűnik fel az égen és ezek az álmok megvalósulatlanul maradnak. Az emberiség kérdőn állt az érkezésük előtt, ugyanis nem vették fel a kapcsolatot velünk. Csupán az űrhajó siklott felettünk némán és kitartóan. Aztán jöttek a hullámok. Az első hullám volt a villanyoltás, amikor minden elektronikai dolog megállt. A második hullám volt a vízözön, a harmadik a pestis és a negyedik a Némítók. Vajon mi lehet az ötödik hullám?

Cassie túlélőként próbál eleget tenni öccsének tett ígéretének, miszerint meg fogja őt találni, miután egy katonákkal teli buszra feltették a többi gyerekkel együtt. Sammynek azóta se híre, se hamva, Cassie pedig egyedül tengeti napjait az M16-osával, legjobb barátjával. Minden nap a túlélésről szól, míg nem egy titokzatos idegen meg nem menti. De vajon ki ő és mennyire bízhat meg benne?


Ben Parish eközben egy kiképzőtáborban tölti mindennapjait, ahol a földönkívüliekkel vívott csatára készítik fel a társaival együtt. Minden nap ugyanúgy telik a katonaság gyötrelmeivel együtt. Nemsokára azonban különleges dolgokra derül fény. Vajon kiben lehet bízni? És mikor lesz már túl késő?

A regény felépítése különleges. Többnyire Cassie mesél E/1 személyben, majd Ben ugyanígy, időnként pedig E/3 személyre vált a történet, amikor más kerül előtérbe. Ezzel nem is lenne baj, ha lett volna valamilyen jelzés, hogy éppen kit beszéltet meg az író, ugyanis néha nem kapcsoltam rögtön, hogy kinek a gondolataiba is léptem most be.

Cassie - imádom az olyasfajta főhősnőket, akik készek harcolni és nem nyafogják agyon magukat maszlagokkal. Cassie ilyen. A belevaló, kitartó, talpraesett fajtából való. Ezért egészen kellemes a gondolataiba férkőzni.

Ben - a másik főszereplő, a katona, Zombi, akinek szintén felfordult az élete a földönkívüliek érkezése után. Szintén kellemes szereplő.

(Egy gondom van csupán a karakterfelosztással. Cassie és Zombi egymásnak teremtetett. Engem nem érdekel sem Adu, a jégkirálynő, sem Evan - mindkettőre magasról teszek, egyáltalán nem érzem magamhoz közel őket így, hogy nem kukkanthattam bele a fejükbe.)

A történet elején, mikor a jelent nagyban összekavartuk a múlttal és az invázió egyes aspektusaival, kicsit zavart, hogy a múltról kell olvasnom, mikor Cassie valahol élet-halál között van. Hát, kit nem érdekelne ilyenkor jobban a jelen? Azonban az kétségtelen, hogy ezzel is olvastatja magát a regény.

Izgalmas, cselekményes, főleg a kötet második fele. Letehetetlen. /Az én formám, hogy pont a csúcspontnál kellett letennem, hogy rokonokhoz menjek karácsonyi látogatásra./ Fordulatok egymásutánja, remek történetvezetés. Olvastatja magát.

Csak azt a pöpp szirupos szerelmi szálat nem tudtam hová tenni Cassie-nél, de gondolom, ez is hozzátartozik a történethez, nélküle nem lenne kerek. Zombi katonai mindennapjai pedig kicsit ellensúlyozták ezt a szerelmi drámát.

Természetesen, már a polcomon lapul a második kötet, a Végtelen tenger, és csak arra vár, hogy felkapjam és ismét belemerüljek. A filmet pedig biztosan meg fogok nézni, mert ebből briliáns mozifilmet lehet készíteni. Vérbeli sci-fi lesz.

Rick Yancey: Az ötödik hullám
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Zombi, Cassie, Sammy
Sorozat: Az ötödik hullám
1.) Az ötödik hullám
2.) Végtelen tenger
3.) Az utolsó csillag
Megjelent: 2013
Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 476
Eredeti cím: The 5th Wave
Műfaj: disztópia, fantasy, ifjúsági, posztapokaliptikus, sci-fi

0 comments:

Megjegyzés küldése