6 / 100 könyv. 6% kész!

szerda, december 23, 2015

Hyeonseo Lee, David John: A lány hét névvel


Az igaz történetek valahogy mindig sokkal jobban megrengetik a világunkat, mint a fikciók, aminek nagyon egyszerű oka van: ha valakivel már megtörtént, veled is megtörténhetne... Sokkal élénkebbé, átélhetőbbé és hihetőbbé teszi a történetet, sokkal jobban magába szippant és eléri, hogy olyan szinten beleéld magad, hogy együtt rettegj, szorongj, szenvedj, örülj vagy sírj az illetővel, akinek élettörténetét olvasod. Pontosan ez történt velem is, mikor Hyeonseo Lee történetét olvastam.

A történetéről először a tévében láttam egy riportot, amikor a könyvről és az Észak-Korában történtekről volt szó. A következő adandó alkalommal megkaparintottam a könyvet és eldöntöttem, hogy engem ez a téma érdekel. De arra nem számítottam, hogy ennyire magával fog ragadni. Magával ragadott? Ezt a kifejezést mindenképpen pozitív értelemben kéne használni? Hisz a regény korántsem boldog és felhőtlen élettörténetet közöl. Magával ragadhat egy rettegéssel és meneküléssel teli élettörténet? Inkább lebilincselt.

A történetről egy keveset: A regény Hyeonseo Lee történetét meséli el, aki Észak-Korea diktatúrájában nőtt fel, az iskolákban a vezetőik dicsőítését hallgatják, beléjük vésik, hogy a haza és a vezetők minden fölött állnak és nincs náluk szentebb dolog a Földön. Hatalmas a korrupció, a besúgórendszer, de a körülményekhez képest az ő családja elég jól élt, egészen addig, míg Hyeonseo kísérletet nem tett arra, hogy pár órára átszökjön Kínába egy befagyott folyón keresztül. Egy kis kihágásnak indult a dolog, ami végül évekig tartó menekülésbe és bujdosásba fordult át. Kiben bízhat? Kihez fordulhat? Mihez kezdjen? Az észak-koreai lány a semmiből építette ki új életét, segítette a családját a hatalmas távolságból, titkos életet élt, új névvel. Hét név. Egy lány. Vajon, aki élete során arra kényszerül, hogy hétszer váltson nevet, végül önmaga maradhat? Hyeonseo Lee nem adta fel, a döcögős útja végén sikerült megszabadulnia gyermekkori béklyóitól és megírta könyvét, melyben elmeséli történetét.

Maga a történet is roppant érdekes. Észak-Korea mondhatni a legelszigeteltebb hely a világon, amiről keveset tudunk. Teljesen mást mutat kifelé, mint ami belül zajlik és egy ilyen fokú betekintés egy olyasvalaki által, aki ebben élt, a leghitelesebb forrásnak bizonyul. Olyan tényeket tudtam meg, amelyek vagy megdöbbentettek, vagy megbotránkoztattak, vagy amelyeket egyszerűen el sem hiszek, ha nem látom a két szememmel. 

Egyszerűen képtelen vagyok "karakterként" utalni Hyeonseora, hisz egy élő emberről beszélünk, akinek életébe részletes betekintést nyerhettem, olyannyira, hogy szinte már ismerősömként is tekinthetnék rá, most, hogy végigkísértem, amint gyámoltalan kislányból talpraesett felnőtté vált, átugrotta az akadályokat, mindig feltalálta magát és küzdött a végsőkig. 

Ugyanakkor nem csak a történet ejtett rabul. Nem tudom, hogy hányadrészt volt felelős a történet papírra vetésében Hyeonseo és David John, de az írásmód olyan gördülékeny, hogy szinte lehetetlen a regény. Minden egyes fejezet végén elhint egy pici utalást, amelyből tudjuk, hogy még ennél is borzalmasabb, izgalmasabb, meghökkentőbb érkezik a következő oldalakon. Folyton úgy hagyja nyitva a fejezeteket, hogy tudjuk, nemsokára történni fog valami, ami felforgat mindent. Nem elég, hogy a történet maga is izgalmas - annyira furcsa úgy írni erről, hogy tudom, valaki életéről írok. Izgalmas? Ő biztosan nem így fogalmazna. - de az írásmód is csak arra készet, hogy folytasd és ne tedd le.

Olyasfajta regény ez, amelyen, miután leraktad, még sokáig fogsz rágódni. Hogy vajon te mit tettél volna a helyében? Hogy te hogyan élted volna túl? Hogy te hol törtél volna meg? Akaratlanul is folyton a helyébe képzeled magad. És ez teszi elevenné az egészet és egyben borzalmassá is, ha úgy tetszik. Egy borzalmas és csodálatos történet is egyben.

Hyeonseo Lee, David John: A lány hét névvel
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Hyeonseo Lee
Megjelent: 2013
Kiadó: Libri
Oldalszám: 404
Eredeti cím: The girl with seven names
Műfaj: önéletrajz

0 comments:

Megjegyzés küldése