8 / 100 könyv. 8% kész!

kedd, november 08, 2022

George R. R. Martin: Tűz és vér

 
Hát... nem tudom.

A Trónok harca után nagy durranás A Sárkány Háza sorozat, merthogy a Targaryenek előzménysorozata, hisz köztudott, hogy ők ültek a Vastrónon Hódító Aegontól egyenesen a Baratheonok és Lannisterek általi megdöntésükig. Na, de mi is történt a Trónok harca előtt? Mikor és ki uralkodott és hogyan?

A sorozat eddig tetszik, az első évad lassan vezeti fel a szálakat, bár a nagy időbeli ugrások megnehezítik a karakterekhez való kötődést - ami nem volt probléma a Trónok harcában, merthogy ott nem volt színészváltás, nemhogy egy évadon belül 2-3.

A könyvet csak azért is leemeltem a polcról, évek óta megvan, gondoltam, fun lenne párhuzamosan olvasni és hetente nézni. Nos, nem.

Akkora hibája a kötetnek, hogy ez egy... történelem könyv. Nem elbeszélés, nem cselekménylánc, nem váltott szemszögű leírás, nem... semmi. Mintha egy fantasy történelemkönyvet vennénk a kezünkbe, amit egy septa - vagy tudja a fene, kik írnak könyveket a Trónok harca univerzumban - vetett a lapokra egyes személyek elbeszélései alapján. Szinte nincs is párbeszéd, szemtanúk elmondásai, feltevések, elméletek teszik ki a cselekményt. Zavaró, lapos, unalmas, karaktertelen. Személytelen.

Arról nem is beszélve, hogy a kötet első fele, vagyis Hódító Aegon nem is került a filmvászonra. Csak a regény közepétől, Viserys és Daemon színre lépésétől kezdődik a sorozat cselekménye. És az egészben azt vártam a leginkább, hogy végre eljussak oda, hogy megtudjam, Martin hogyan vezette a sorsát a sorozatbeli szereplőknek. Onnantól végre úgy éreztem, hogy ez az, most már leköt a sztori. Mindig is szerettem párhozamosan nézni a feldolgozást és olvasni az eredeti művet.

A sorozat igazán jól követi a könyv történéseit (már a közepétől kezdve), erre büszke is vagyok, habár... Martin szavaival élve: "A te Viserysed jobb, mint az én Viserysem." Igen, a sorozat valahogy mélyebb, szerethetőbb, személyesebb.

Amint a sztori bevégezte a sorozatban lévő karakterek sztoriját, ismét ellaposodott számomra a történet... Nem tudom. A sorozat nélkül ez a könyv nem adna sok élményt számomra. Ha cselekményesebben lett volna megírva, sokkal élvezetesebb lehetett volna... Mellesleg, amint elértünk oda, ahol a Trónok harca kezdődik, el van vágva a történet. Semmi részletesség nincs arról, hogy döntötték meg a Targaryeneket a Baratheonok, hogyan szökött meg Daenerys. Semmi. Egy mondatban le lett zavarva. Miért? Végre valami, ami érdekelt volna...

Arról nem is beszélve, hogy a kötet első fele teljesen kimaradt a mozivilágból, ami baromi nagy kár, mert nagyon ominózus jeleneteket hagytak ki a sorozatkészítők, kíváncsi lennék, ennek mi lehet az oka. Személy szerint én minden évadot más korszaknak szántam volna egészen Hódító Aegontól, nem pedig egy kort kiválasztva húzom a dolgokat évadokon át, mint a rétestésztát.

Mindezek ellenére, a cselekmények, amiket szívesen látnék a következő évadokban
TERMÉSZETESEN NAGYON SPOILERES:
- Alicent túszul ejtése, lánya választás elé állítása, unokája megölése
- Rhaenys halála sárkányháton, Aegon megsebesülése, Aemond helyettesítése a trónon
- Rhaenyra trónra lépése (vágások)
- A Strongok lemászárlása
- Otto Hightower lefejezése
- Maelor fellelése és halála
- A holtak csapdája (Cristen Cole halála)
- Mizéria és Daemon kapcsolata
- Lord Corlys árulása
- "Egy királynő szavai, de egy szajha műve."
- Daemon és Aemond összecsapása sárkányháton a tó felett, majd a mélybe merülésük és haláluk
- Helaena öngyilkossága
- Joffrey halála Syrax hátán
- A sárkányverem ostroma (a sárkányok lemészárlása)
- Rhaenyra szökése Királyvárból
- Rhaenyra halála (sárkány által felfalása)
- II. Aegon megmérgezése

George R. R. Martin: Tűz és vér
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2018
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 696
Eredeti cím: Fire & Blood
Műfaj: fantasy, high fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése