8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, január 10, 2024

Stephen King: A sárkány szeme


A sárkány szemét King a kislányának írta, gyakorlatilag egy mesébe illeszkedő fantasyelemekkel tűzdelt középkori családráma az egész. Ezt az elején fontos leszögezni. Mert így is kell hozzá állni, nem feltétlenül úgy, mint egy jól megszokott horroros, sokszor gyomorforgatóan naturalista vérbeli Kinghez, mert akkor könnyen csalódunk. És az olvasás közben előfordult, hogy el is felejtettem, hogy ez bizony egy King mű.

Ha így olvassuk a könyvet, akkor egészen szórakoztató tud lenni. Ismétlem, egy királyi családról szóló családdráma az egész, amit mégis átsző King háttérbeli Gonosz megtestesülésének lehelete. Ha az ember így áll a regényhez, akkor is észreveheti a King-jellegzetességeket, mert mégis ezek határozzák meg a cselekmény alakulását.

A minden művében jelen lévő háttérbeli gonosz erő jelen van, ezúttal (ismét) Flagg karakterében, aki a Végítéletből lehet ismerős. Ez volt a legnagyobb felfedezés/fénypont a könyvben. Hogy bár közérkor, mégis ott van az a kis motívum, amiből kitűnik, hogy ez márpedig King, márpedig illeszkedik a storyline-ba. Csak míg a Végítélet egy távoli jövőkép, addig A sárkány szeme egy visszatekintés a középkorba. Egy síkon lenne? Vagy Flagg világok között mozog? És vajon Thomas mikor futott össze vele a távoli jövőben? Á, King megölsz.

Összességében nem volt rossz, de nem mondanám, hogy sokáig fogok agyalni rajta, nem lesz kedvenc King, mégis beillik a művei hosszú sorába, ezért el kellett olvasni, és nem is bántam meg.
 

Stephen King: A sárkány szeme
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1984
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 344
Eredeti cím: The Eyes of the Dragon
Műfaj: fantasy, ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése