5 / 100 könyv. 5% kész!

hétfő, augusztus 11, 2014

17 dolog, ami jellemző rád, ha szeretsz olvasni

Sziasztok! 
Találtam az interneten egy kis szösszenetet, ami azt teszteli mennyire is vagytok könyvmolyok, nekem 100%-os lett. :DD Ha kíváncsiak vagytok ti mennyire vagytok könyv őrültek, akkor olvassátok el és magatokban válaszoljatok a kérdésekre, aztán kommentben osszátok meg velem, ti mennyire is vagytok hűséges molyok. Az eredeti tesztet egy kicsit átírtam, hogy jobban tükrözzön engem, de: 
(A teszt forrása: http://www.pozitivnap.hu/)



1.) Ha igazi könyvmoly vagy, akkor közeli ismeretséget táplálsz a "Csak még egy fejezetet" érzéssel. Ez akkor mutatkozik meg, mikor annyira imádsz egy könyvet, hogy egyszerűen képtelen vagy lerakni, habár tengernyi dolgod lenne. Ismerőseid fejét leordítod, ha a közeledbe mernek menni, hozzád mernek szólni, ki merik venni a kezedből a könyvet. Akkor jajj nekik. Persze mindenkit, beleértve magadat is, azzal nyugtatod, hogy csak még egy fejezetről van szó, de abból mindenki tudja, hogy sokkal több lesz. 

2.) Bárhol, bármikor képes vagy hangosan felnevetni kedvenc könyved vicces, humoros jelenetein, például a közértben is, ahol kellemetlen mellékhatásként az emberek furán néznek rád. Ők nem tudják, min röhögsz, nem baj, az ő bajuk. 

3.) Ha filmet készítenek egy adott könyvből, akkor még mielőtt megnéznéd a filmet, vagy miután megnézted a filmet rögtön ki tudod jelenteni, büszke szívvel, hogy "A könyv sokkal jobb, mint a film!"

4.) A legnagyobb kedvenceket újra és újra elolvasod, mert képtelen vagy elszakadni a kedvenc jeleneteidtől, karaktereidtől, ezért újra át akarod élni velük azt a csodát, ami annyira elvarázsolt téged. És ez ördögi körként ismétlődik újra és újra.

5.) Tipikus hiba, hogy lefekvés előtt az ágyban eltervezed, hogy akkor még egy kicsit olvasok alvás előtt. Hatalmas hiba és naivitás. Ugyanis ebből virrasztás lesz.

6.) Minden maradék, megtakarított, összegyűjtött pénzedet könyvekre költöd. Mert azok olyan szépek. Ha pénz áll a házhoz, és minden létszükségletű dolgot megvettél már hazulra, akkor akaratlanul is azon töröd a fejed, a maradékból hány könyvet bírnál venni. Ha valaki vesz valamit, akkor akaratlanul is kijelented, hogy abból hány könyvet vehettél volna. 

7.) A hétvégét mindig úgy tervezed meg, hogy legyen időd olvasni. Ha lehet, akkor minél többet.

8.) Könyvklubokhoz, online könyves oldalakhoz csatlakozol, hogy még többet beszélgethess a kedvenc könyveidről.

9.) Hétfőn másnapos vagy - de nem a rengeteg italtól, hanem a mértéktelen olvasástól.

10.) Szigorúan számon tartod, hogy ez évben hány könyvet olvastál már el, és valahogy sosem vagy elégedett a számmal. Újévkor mindig ott szerepel a fogadalomlistádon, hogy jövőre több könyvet elolvasni! Sosem vagy elégedett az olvasási rátáddal. 

11.) Ha elmész az utcán egy könyvesbolt, könyvtár, antikvárium előtt, jobbik esetben csak nyál-csorgatva bámulod pár percig (mint egy szexis modellt, muhahaha :D), rosszabbik esetben, pedig be is mész és eléd tárul a temérdek rosszra csábító könyvecske. Körülvesznek és úgy érzed: otthon vagy. Az illatuk olyan, mint a drog, ami miatt beszívsz és már mész is a polcok között, könyvre vadászva.

12.) Az érzelmeid a könyvben lévő szereplők érzelmeihez igazodnak. Ha nevetnek, te is röhögsz, ha sírnak, akkor te is megkönnyezel, ha dühösek, akkor hevesen káromkodva bosszankodsz. 

13.) A legfontosabb tulajdonaid a könyvek. A Szent és Mindenható Könyvek.

14.) A regényekben használt szavakat beépíted a mondandódba. Az is előfordulhat, hogy akarva, akaratlan átveszed egy könyvbéli karakter stílusát.

15.) Ideális nyaralás: lehet síelés, hassüttetés a napon, kalandpark, csúszdapark, kirándulás, külföld, belföld, tó, tenger, óceán... a lényeg, mindig ugyanaz: olvass, olvass, olvass közben. Másféle nyaralás nem is létezhet.

16.) A szobád, házad nagy részét a könyvek uralják. Ott vannak a polcokon, asztalokon, székeken, az ágyon, akár odalent a konyhapulton, a kanapén, mindenhol ott vannak. Persze úgy gondolod, hogy sosem elég belőlük, mert minél többet akarsz, bár már alig férsz el tőlük. Ez a 22-es csapdája.

17.) Ha véget ér egy könyv, egy könyvsorozat, úgy érzed vége az életednek, eltűnt életed értelme, nincs már miért levegőt venni. Aztán persze pár perc múlva jön a következő könyv és újra megtalálod életed értelmét. Így van ez.

1 comments: