8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, szeptember 02, 2023

Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson: Bane-krónikák


Mindig is el akartam olvasni ezt a novella-rengeteget, és jó ötletnek tartottam, hogy egy teljes könyvben kiadták az egészet. Magnus karaktere szerethető, egyedi, humoros, különleges.

A 10 novellának ez pedig olykor vicces, groteszk lágyságot adott, amibe néha mégis bekúszott az Árnyvadász univerzum sötétsége, így egy jól harmonizált egyveleget kaptunk, ahol egy vicces novella egy komolyabbat követ.

Az illusztrációk remekek voltak benne, hozzá is adtak a novellásgyűjteményhez, meg nem is, de akkor nézzük pár szóban mind a 10 novellát:

Mi történt Peruban? – A novelláskötet egy humoros, bohókás történettel kezd, ami nem kötött le annyira, és végül még csak meg sem válaszolja maga a történet a saját címét…

A szökevény királyné – Egy érdekes történelmi adalékkal átszőtt történetecske, egy fokkal jobban tetszett, mint az előző. Legalább ennek volt eleje és vége, valamint némi értelme is.

Vámpírok, pogácsák, és Edmund HerondaleTetszett. A kezdeti komolytalanság átcsapott egy mélyebb, kevésbé humoros, fontosabb üzenetekkel átszőtt komoly sztoriba.

Az éjféli örökös – Egyre erősebbek a sztorik. Az Árnyvadász univerzumon belül a Pokoli szerkezetek az abszolút kedvenc számomra, ezért mindig felemelő a karaktereiről olvasni. Ezúttal Will és Tessa fia, James került a középpontba, aki kísértetiesen hasonlít Willre és Magnusra is egyszerre. Nosztalgia.

A Dumort Hotel tündöklése – A közepére egy kicsit kezdtünk ellaposodni, ez a vámpíros sztori nem igazán kötött le.

Raphael Santiago megmentéseRaphael karaktere önmagában érdekes, és ez a magánnyomozás se volt unalmas, mindazonáltal így visszagondolna, nem hagyott bennem mély nyomot ez a novella sem.

A Dumort Hotel bukása – Egyetlen érdekes motívum marad meg ezzel a történettel kapcsolatban, hogy Clare megemlíti Sam fiát, aki akkor garázdálkodott, mikor a cselekmény játszódik. Crime junkie vagyok, sorry.

Mit vegyünk egy árnyvadásznak... -  Végre kezdi visszahozni magát a novellagyűjtemény. Alec és Magnus kettőse eddig nem kötött le annyira, de most kezdtem megszeretni őket, a megidézett démonról már ne is beszéljünk… Válogatáskazi…

A New York-i Intézet csatája – Egy sokkal sötétebb sztori következett, a Kör felemelkedése Valentine által. S bár nem teljes mértékben értettem, hogy Clare milyen megfontolásból helyezte ezt a novellát ide, hisz felbontotta a kronologikus rendet, mégis érdekes olvasmány volt. Külön kiemelendő, hogy megtudtuk, hogyan fordult Clary anyja Magnushoz, és azt is, hogy ekkor Tessa is jelen volt.

Igaz szerelem és egy első randi – Nem izgalmas, nem mély, nem komoly novella. Mégis a legjobb mind közül. Könnyesre röhögtem a szememet. Egy börleszk volt.

Így a vége pozitív felhanggal zárult. Jót szórakoztam. Ezek után könnyebb szívvel veszek elő olyan árnyvadászos könyvet, ahol Magnusé a főszerep.


Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson: Bane-krónikák
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: Magnus
Megjelent: 2013
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 648
Eredeti címThe Bane Chronicles
Műfaj: fantasy, ifjúsági, novella, urban fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése