8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, szeptember 23, 2023

Bernard Cornwell: Az üres trón


Az első oldalaknál komolyan megijedtem. Egy kicsit előre kellett olvasnom, hogy megnyugtassam magamat, hogy nem, Uhtred nem hal itt most meg, nem igazolódott be a balsejtelmem, s az ifjabb Uhtred nem veszi át a helyét… Még, legalábbis.

De Cornwell így is egyre több teret hagy a gyermekeknek. Az ifjabb Uhtrednek, Stiorrának, s Aelfwynn-nek, Aethelflaed lányának.

A nagy csata után, mikor is sikerült visszaverni a dánokat, Mercia uralkodó nélkül marad, ugyanis Aethelred súlyos fejsérüléssel tengeti mindennapjait. Uhtred sem a régi, a csata rajta is mély sebeket hagyott. Mivel Aethelflaed asszony lévén, nem kerülhet trónra, megkezdődik az intrika és ármánykodás. A célpont pedig hamar Aethelstan lesz.

És aki egy kicsit is ismeri Anglia történelmét, az tudja, hogy ő volt a legelső király, aki minden angol felett uralkodott. Igazán érdekes személyiségnek tartom, ahogy maga Uhtred is, hiszen védelmére kel, amikor Edward apósa, féltvén unokájától a trónt, Aethelstan életére tör.

De mégis, az egész rész Aethelred halálát és az utána fellelhető széthúzást öleli fel, amikor is az marad a nagy kérdés, hogy ki kerüljön Mercia trónjára?

Ismét sok pontban megegyezett a könyv a sorozattal, s megint sok másban eltért. És ez így van jól. Uhtredet viszont még mindig nagyon féltem, hogy fog még 5 kötetet végigharcolni? Mindazonáltal már alig várom, hogy lássam, milyen uralkodó is lesz Aethelstan.

Bernard Cornwell: Az üres trón
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Finan, Aethelflaed
Sorozat: Angolszász históriák
9.) Warriors of the Storm
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2014
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 302
Eredeti cím: The Empty Throne
Műfaj: történelmi


0 comments:

Megjegyzés küldése