8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, április 08, 2023

Bernard Cornwell: Felperzselt vidék

 
Jaj, de szeretem ezt a sorozatot...

Lehetséges, hogy a filmsorozat miatt szerettem meg ennyire, de nem baj. Most, hogy a könyvekkel együtt újra végignézem a sorozatot is, elérkeztem ahhoz a könyvhöz, amit anno még nem olvastam.

A sztori a harmadik évad elején tart. Alfred kezdi felkészíteni Edwardot a trónra, s ehhez Uhtred segítségét kéri, aki azonban nem akarja egész életére Wessexhez kötni magát. Mégis kivonul Harald ellen, hogy legyőzze a dán fenyegetést, ám eközben feltűnik Harald asszonya, Skade, aki a harc közepette, miután Uhtred fogságába kerül, elátkozza főhősünket. És itt fordul minden a legrosszabbra...

Az egyik kegkevésbé kedvelt részem az, amikor Skade felbukkan, mert akkor sok minden felborul. Uhtred megszokott élete Gisela oldalán, az Alfreddel való tiszteleten alapuló, de közel sem baráti viszonya, amely még nagyobb szakadékot szenved el, majd Ragnar... Gyakorlatilag a veszt eleje kezdődik meg.

A könyvben Skade és Uhtred között szorosabb kapcsolat szövődik, nagyon örülök, hogy a sorozatban ezt a határt nem lépték át, egyszerűen nem illik az általam idealizált főhős karakteréhez, még ha Cornwell szerint az általa létrehozotthoz igen. Egyes változtatásokat egyenesen érdekesnek tartok, például Aldhelm karakterét, akit Cornwell nyugodt szívvel megölt ebben a kötetben, mint csúszómászó hű szolgálóját Aethelrednek, addig a sorozatban egészen a végéig hű szolgálaj lesz Aethelflaednek.

Uhtred így kerül a szászoktól a dánokhoz, ahonnan ismét eljönni kényszerül. Ugyanis egy másfajta eskü szólítja magához, amit régebben még Aethelflaednek tett. Szeretem a karakterben ezt a kettősséget. Született szász, vérében dán... mindkét néphez köti valami, és ez a küzdelem a sorozat egészét végighatja.

A könyv még úgy is fenntartja a figyelmem, hogy nagyvonalakban tudom, mi fog történni a sorozat miatt. Újat ad. Ezért is jó a kettőt egymás mellett olvasni, nézni.

Bernard Cornwell: Felperzselt vidék
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Finan, Aethelflaed
Sorozat: Angolszász históriák
5.) Felperzselt vidék
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2009
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 334
Eredeti cím: The Burning Land
Műfaj: történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése