5 / 100 könyv. 5% kész!

szerda, május 31, 2023

Bernard Cornwell: Királyok alkonya


A Királyok alkonya a sorozat egyik legmélyebb, legszívszorítóbb fordulópontjához vezette a történetet. Az egész sztori Uhtred és Alfred viharos, de tiszteleten alapuló kapcsolatára épült, ez volt az alapja annak, hogy Uhtred egy dánnak nevelt szász pogány, akinek szíve mindkét oldalhoz húz, Alfrednek pedig azon víziója eléréséhez, miszerint létrehozza az egységes Angliát, igenis szüksége van Uhtred kardjára.

S Alfred az utolsó napjait éli. A dánok visszafojtott lélegzettel várják azt a pillanatot, amikor Alfred már nem lesz a szászokat összetartó, mérhetetlenül nagy erő, amikor az ország széthullik egy új, fiatal, gyenge király keze alatta.

Edward király többek számára lehet ismerős az Egyesült Királyság történelméből, Uhtred kalandjai pedig Edward király utalkodásának szakaszába lépnek. Ugyanis Alfred maga is tudja, hogy fiának szüksége lesz a szász-dán harcosra, ha egyesíteni akarja Angliát.

A sorozatban nagyon erőteljes évad az, amely a Királyok alkonyát dolgozza fel. Alfred és Uhtred kapcsolatának vége, amely kapcsolatot annyira szerettem. A merev király, aki győzelemre viszi az országot, aki egyszerre igazságos, mégis rettenthetetlen. Gyenge, mégis roppant erős. És az engedetlen, végtelenül bátor, de vakmerően fiatal Uhtred. A két vallás, két világnézet összeütközése tükröződik vissza ebben a kapcsolatban, ami egyszerre épül kölcsönös megvetésre és mély tiszteletre. Imádtam. És a haldokló ágy melletti búcsú, amely szintén visszadja ezt a tiszteletet... Szívszaggató.

Bernard Cornwell: Királyok alkonya
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Finan, Aethelflaed
Sorozat: Angolszász históriák
6.) Királyok alkonya
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2011
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Death of Kings
Műfaj: történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése