8 / 100 könyv. 8% kész!

vasárnap, szeptember 03, 2023

Bernard Cornwell: A pogány hadúr


Tovább evezek Cornwell oldalán. A negyedik évadot újranézve következik A pogány hadúr, amiben is Uhtred végre-valahára haza veszi az irányt Bebbanburgbe, de a sorozat által már rég tudtam, hogy ezúttal sajnos kudarcot vall.

Mindeközben Cnut serege komoly kihívást jelent Edward királynak abban, hogy végre-valahára egyesíthesse Angliát.

Még mindig élvezem ezt a párhuzamos olvasást és sorozatnézést. Érdekes felfedezni a különbségeket és az egyező pontokat. Hogy a sorozat mennyivel nagyobb hangsúlyt adott egyes karaktereknek, majd a haláluknak, például Ragnar… Aki Cornwell regényében szimplán a jólétben hunyt el. Vagy Beocca, aki öregségben halt meg, s erről csupán egy bekezdés erejéig kapunk felvilágosítást, míg a sorozatban áldozatot hozva esik el Bebbanburg ostrománál…

A sorozatban viszont mindig is furcsának tartottam az öregedés kérdését. Természetesen nem lenne helyénvaló a folyamatos színészváltás, de Uhtred végigkíséri 3 teljes generációnyi király felemelkedését, majd bukását… És eközben majdhogynem ugyanúgy néz ki.

A könyvben ez sokkal realisztikusabbra sikerült, Uhtred ebben a kötetben már igencsak benne jár a korban, s mint kiderült, már Aethelflaed is jócskán negyven éves. Innentől kezdve kezdek egy kicsit aggódni. Ugyanis Cornwell egyre inkább előtérbe helyezi az ifjabb Uhtredet… Nagy reményeim szerint, nem arra fog kimenni a játék, hogy míg a sorozatban az idősebbik Uhtred viszi végig a történetet, addig a regényekben lesz egy apa-fia váltás… Kérlek, Cornwell, ne!

Bernard Cornwell: A pogány hadúr
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Finan, Aethelflaed
Sorozat: Angolszász históriák
7.) A pogány hadúr
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2013
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 312
Eredeti cím: The Pagan Lord
Műfaj: történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése