8 / 100 könyv. 8% kész!

hétfő, október 23, 2023

Bernard Cornwell: A vihar harcosai


Csak azt fájlalom igazán, hogy nem tudom, ezek után mihez kezdjek. A kiadó nem feltétlenül érzi prioritásnak a sorozat fordítását, amint azt tapasztaltam. Még 4 kötet van hátra, és lehetséges, hogy ezeknek majd angolul kell nekiállnom – ami nem baj, csak jólesne a polcomon látni a további magyar nyelvű köteteket is.

Ismét nagyot ugrottunk az időben, Uhtred immár bőven a korban van, amit érdekes így olvasni, holott az idő múlása miatt logikus, de a fejemben még mindig a sorozatbeli karakter él élénken. Uhtred tehát továbbra is segíti Aethelflaedet Anglia kialakításában, s eközben Edward „jogtalan” trónörökösét, Aethelstant is tanítgatja.

Sok sorozatbeli sarkalatos pont jelent meg, holott azt hallottam, hogy a feldolgozás egyre jobban eltér az eredeti könyvsorozattól, persze, hisz sok mindent megváltoztattak: Ragnar, Beocca halálát. És most Brida halála is egészen más a könyvben, a sorozat valahogy minden karakterbúcsúzást sokkal mélyebben dolgozott fel, mint Cornwell. De úgy összességében is sokkal mélyebb vonatkozást kaptak a sorozatban a karakterek, mintha filmvásznon sokkal több érzelem helyezkedhetne el, habár Cornwell inkább a történelmi vonatkozásáról híres, ami nem is baj, de míg egy Brida-halált a sorozatban megkönnyezek, annak ellenére, amiket tett, addig a könyvben egyenesen hidegen hagy.

Annak viszont örülök, és a sorozatban nem emlékszem, hogy jelen lett volna, de végre többet megtudtunk Finan eredettörténeréről, ugyanis Uhtred mellett ő a másik kedvenc karakterem ebben a történetben.

Még nem teljesen tudom, hogy mihez fogok kezdeni ezek után. Várok a magyar kötetekre, vagy az angolokhoz nyúlok… Meglátjuk.

Bernard Cornwell: A vihar harcosai
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Finan, Aethelflaed
Sorozat: Angolszász históriák
9.) A vihar harcosai
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2015
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 302
Eredeti cím: Warriors of the Storm
Műfaj: történelmi

 

0 comments:

Megjegyzés küldése