8 / 100 könyv. 8% kész!

péntek, április 07, 2023

Taylor Jenkins Reid: Daisy ​Jones & The Six

 
Az 1970-es évek rock and roll világa. Egy feltörekvő banda, amely a Dunne Brothers néven kezd, majd kinövi magát és végül a The Six névvel kerül be a köztudatba, Billy Dunne, a fronténekes a középpontban, egy makacs személyiség.

Daisy Jones a zene világába született bele a szülei által, bár mindene megvolt, hogy sztár legyen, szülei érdektelensége miatt pont olyan felnőtt lett, amilyen a pszichológiakönyvekben megtalálható: szeretethiányos, függő, lázadó...

Miután a The Six és Daisy Jones találkozik, egy cikk elindít egy lavinát, amit a lemezcégek tovább erősítenek. Együtt erősebbek.

Csak egy a baj. Billy Dunne és Daisy Jones mindketten erős, karakán személyiségek, ami talán az együttes vesztét jelenti...

A korszak. A sztori alapja: az 1970-es évekbeli rock and roll, zenészek, lemezcégek, a hatalmas verseny, a koncertek, rajongótáborok... Aki nagyon szereti ezt a korszakot, az tényleg nagyon szereti - ez egy ilyen időszak volt.

A regény nem az a tipikus romantikus limonádé. Korántsem. Nagyon komoly témákat boncolgat, a rocksztár élet tipikus gondait: család, hűség, szerelem, drogok, függőségek, alkohol, árulások, féltékenységek, kicsapongások...

Mindennek a közepében két nagyon erős karakter. A függőséggel küzdő, abból épp kilábaló rocksztár, aki igyekszik a sztárélet mellett a családjának elköteleződni, aki tudja, mit akar, és nem érti, miért nem mindenki úgy akarja a dolgokat, ahogyan ő. A szabadszellemű zenészlány, aki nem akar sztár lenni, csak zenélni akar, és azt, hogy mindenki úgy fogadja/vagy ne fogadja el, amilyen. Mert ő ilyen, és nem fog másmilyen lenni azért, mert ez másnak nem tetszik. Ő tudja magáról, hogy jó, akkor meg ne mondja más azt, hogy nem.

Mikor ez a két hibákkal teli karakter találkozik, és együtt kell dolgozniuk, abból egy olyan dinamika jön létre, ami kilép a tipikus szeretlek-nemszeretlek romantikus limonádék koncepciójából. Nem, ez nem egy olyan könyv. Itt nem várod a boldog befejezést. Itt olyan karakterek sorsát követed végig, akiket nem tudsz szeretni, akik tele vannak hibákkal.

S mindezt egy érdekes, eddig általam még nem olvasott módban tárja elénk Reid, ugyanis nem elbeszélésből és párbeszédekből áll a mű. Hanem ez egyfajta dokumentumgyűjtemény. A szereplők elbeszélései követik egymást kronológikusan. Mintha minden egyes résztvevőt meginterjúvoltak volna, aztán az elmondásaikat egymás mellé vágták. Ebben is rejlik - legalábbis szerintem - a zsenialitása. Minden szubjektív. Ami az egyikük szerint A-ként történt, az a másikuk szerint B-ként zajlott le. Melyik az igazság? Mi történt pontosan? A valóságban ezt sose tudhajuk meg. Szinte egy dokumentumfilmként zajlott le az egész a fejemben, és ez tetszett. Újdonság volt, valami egyedi.

A könyv sorozat formájában került feldolgozásra, szereposztásában pazar, és pontosan olyan, amilyennek képzeltem: egy áldokumentumfilm. S bár egyes dolgokat igenis megváltoztattak, mégis egész jól sikerült hűnek maradni a kötethez, ami igenis fontos, és máshogy szívet tépő. Örülök, hogy elolvastam. Valami újat adott, tetszik ez a korszak, amit lefestett, erős karaktereket mutatott be. Egyszerre könnyed, mégis szívszaggató volt.

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Warren
Megjelent: 2019
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 432
Eredeti cím: Daisy Jones & The Six
Műfaj: new adult, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése