8 / 100 könyv. 8% kész!

kedd, április 04, 2023

Stephen King: A hosszú menetelés

 
A következő regény a hosszú listán. A legelső King regény, ami nem vagyok biztos benne, hogy miért is született meg, mi volt a célja, mi a háttérben megbúvó metafora (ha van).

Évente megtartják a Hosszú Menetelést, amelyen 100, a jelentkezők közül kisorsolt fiatal vesz részt. A nyeremény az életen át tartó jólét, pénz, minden valóra vált kívánság. 1 nyertes, 99 vesztes. De ezúttal nem az vár a vesztesekre, ami bármely más versenyen: csalódás, szomoróság, továbblépés. hanem halál.

100 fiatal áll a rajthoz és megindul. Nincs célegyenes. Rajongók és szurkolók övezik a menetet. Meghatározott gyorsasággal kell haladni, pihenők és megállások nélkül. Fegyveres őrök követik őket, felkészülve minden eshetőségre. Egy bizonyos hibaszám után kisorozzák azt, aki nem megfelelően masírozik. Vagyis kilövik. Megölik. Csak a holtteste marad utána.

Megkezdődik egy bizarr pszichológiai játszma. Úgy menetelsz a melletted lévővel, úgy barátkozol vele, hogy tudod, legalább egyikőtök meghal, legrosszabb esetben mindketten.

Végig az a gondolat lebegett a szemem előtt: Mi az értelme ennek? Miért ilyen elfogadott ebben a társadalomban a tömegmészárlás, méghozzá a szórakoztatás érdekében? Disztópia, persze, akárcsak Az Éhezők Viadala, de a kor nem mutatja, hogy modernebb korban vagyunk. Végig csak a menetelést követjük nyomon, nem lépünk kívül a hatókörén, mást nem tudunk meg erről a világról. A miértjét meg pláne nem.

Olvasás közben az olvasó frusztrált, feszült. Végig. Frusztrált, mert tudja, hogy ennek nem lesz, nem lehet jó vége. De sokkal inkább azért, mert nem adja meg számunkra a könyv a miértet. Az értelmetlen halálok, amik végigövezik a történetet, olyan gátat szabnak a szórakozásnak, amit egyáltalán nem old fel a végéig.

Emiatt a feszültség miatt olvastam olyan lassan a regényt, talán el is fért volna ez egy novellában, hisz annyi novellát éreztem kevésnek, annyi érdemelt volna saját kötetet. A hosszú menetelés egy abszurd alkotás, ami végig az idegeiden táncol.

Fenntartom azon véleményem, hogy Stephen Kingnek mondandója volt ezzel, egyfajta szatíraként bánt a történettel, ebben majdhogynem biztos vagyok. Rá akart világítani valamire a társadalmunkkal kapcsolatban, egyfajta törött üvegként. Az interpretálása már minden olvasónak a sajátja.

Stephen King: A hosszú menetelés
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1979
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 348
Eredeti cím: The Long Walk
Műfaj: disztópia, horror, posztapokaliptikus

0 comments:

Megjegyzés küldése