6 / 100 könyv. 6% kész!

szerda, október 11, 2017

Fern Michaels: Kesztyűs kézzel


New York Times bestseller szerző, több mint 70 millió eladott könyv... Hát ez már rossz nem lehet. Még egyáltalán nem találkoztam az írónővel, említésszinten sem, ezért szívesen vetettem bele magam egy teljesen új szerző stílusába és történetébe.

Minden egy cserbenhagyásos gázolással kezdődött, amikor is Myra lánya meghalt, a tettes pedig büntetlenül megúszta. Egy kétségbeesett anya bátor ámokfutásával folytatódott, ami felrázta Myrát a katatón gyászból és úgy döntött, tennie kell valamit. Valamiképp fel kell lépnie azokért a nőkért, akiket valamilyen módon bántalmaztak, meggyaláztak, a tettesek pedig büntetlenül megúszták. Egy kis segítséggel Myra, Charles és Nikki, Myra fogadott lánya, aki ügyvédként dolgozik, megalkotnak egy titkos társaságot, melynek olyan nők a tagjai, akik bosszút akarnak állni. Mivel nem állnak pénz és források híján, hamar mozgásba lendül a "testvériség", az első kihúzott név után megkezdődik az első bosszúhadjárat, mely során a tagok nagyon hamar összekovácsolódnak. Nikki volt barátja, Jack, az ügyész azonban hamar rájön, hogy valami nincs rendben. Vajon meddig tarthat ez a titkos, szektaszerű keresztes hadjárat?

Fern Michaels stílusára azt mondanám, hogy minimalista és végtelenül letisztult. Ami egyébként nem baj, mert így is sikerült mélyebb karakterábrát adnia a szereplőkről, amit igen meglepőnek találtam, hisz valóban nem eresztette bő lére az első kötetet. A regény nagy részét párbeszédek teszik ki, ha nem, akkor történések, így hamar haladt a történet, a maga röpke 300 oldalával nagyon hamar elolvastatja magát. Mondhatnám, hogy hiányoltam a leírásokat, a lelki vívódásokat... De valamiért ez most így, könnyedén megírva és minimalista stílusban sem volt rossz. 

Lehetséges, hogy ha még 100-200 oldallal több lenne, erősebb lett volna a karakterfejlődés, a karakterábrázolás, az erkölcsi-lelki vívódások folyamata... Valószínűleg akkor egy fokkal mélyebb mondandójú regény kerekedett volna ki, de így csupán egy könnyed, egyszer olvasható és élvezetes krimi lett belőle.

A témája viszont mindenképpen megér egy misét, mindenképpen aktuális és morális szinten igen kényes. Egyszerűen kezdve a cserbenhagyásos gázolással, amely azért nem vont következményeket maga után, mert a tettesnek diplomata rendszáma volt. Itt előtérbe kerül a kérdés, hogy vajon meddig szolgáltat igazságot a törvény, vajon meddig igazságos az, ami törvényes és mikor esünk át azon a bizonyos határon, amikor már azt gondoljuk, hogy a törvény semmire sem jó, hisz nem minden esetben védi meg azokat, akiknek védelemre van szükségük, esetleg büntetlenül hagyja azokat, akik bűnösök.

De vajon van-e bárkinek is joga öntörvényesen bíráskodnia? A tökéletes jogi válasz persze az, hogy nem, de ha nagy az igazságérzetünk és a válasz mégis igen, akkor milyen esetben elfogadható? Mi módon lehetne végrehajtani? Mikor lépjük át azt a vonalat, amikor már törvényenkívüliek és önbíráskodók leszünk?

Magam is érdekesnek tartom, hogy mennyiszer mondanak csődöt a törvények és a jog. Egyszerűen félelmetes, hisz ezeknek kéne megvédeniük a civileket és polgárokat, de mi marad, ha ez sem tud igazságot szolgáltatni? Ha csak vállvonogatva elküldenek, hisz nincs mit tenni?

A másik kényes, de aktuális téma, az a nők bántalmazása, egyenjogúsága és lebecsülése. A nők tárgyiasítása, megerőszakolása, megalázása... valamiért úgy érzem, hogy ez a regény nem csak egy szórakoztató kriminek íródott, hanem egy feminista hangvétele is van, hisz egy maroknyi bántalmazott nő kezd önbíráskodni.

Emellett egy érdekes, természetfeletti szálat is fel véltem fedezni a regényben, amit hamar el is vetettem, sokkal inkább Nikki gyászának a kivetüléseként lehetett jelen, mikor a halott Barbarával beszélgetett. Szerintem korántsem szellemmel volt dolga, csak a lelki vívódását vetítette ki egy számára fontos, elhunyt személyre, ezáltal egy belső dialógus zajlott le benne, amit saját magával vitatott. Pszichológiai humbug, de véleményem szerint, így van.

Összességében tehát egy érdekes morális kérdéseket felvető, de egy minimalista regénnyel van dolga az olvasónak, ha a Sisterhood sorozatot a kezébe veszi. A Kesztyűs kézzel egy egyszerű krimi, mely gyors cselekménye miatt hamar kiolvasható és élvezhető, de az írónő helyében én még egy kicsit ráfeküdtem volna a lelki vívódásokra, hogy egy komolyabb hangvételű regény válhasson belőle. Így egy egy-délutános, izgalmas kis krimi lett belőle.

Köszönöm szépen a könyv élményét az Álomgyár Kiadónak!

Fern Michaels: Kesztyűs kézzel
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: Sisterhood
1.) Kesztyűs kézzel
Megjelent: 2003
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 300
Eredeti cím: Weekend Warriors
Műfaj: krimi

0 comments:

Megjegyzés küldése