8 / 100 könyv. 8% kész!

csütörtök, október 27, 2022

Stephen King: Később


A kihívás folytatódik. Bár egy nagyon régi kötet után egy nagyon új került a kezeim közé. A Később egy nemrégiben megírt és publikált mű, hosszában nem feltétlenül Stephen King stílusú, hiszen alig több 300 oldalnál. Lássuk, hogy King még ma is, ilyen rövid oldalszámmal képes-e nagyot alkotni.

A sztori egyszerű, sokszor megírt. A szellemeket látó gyermek. Hatodik érzék. A főszereplő felnőtt fejjel visszaemlékszik a gyermekkori eseményekre, merthogy később sok minden megvilágosodott számára, de eleinte csak annyit érzékelt, hogy olyan embereket is lát, akik nincsenek is ott, akik meghaltak. Mindig ritkán maradnak, mindig ott és úgy néznek ki, ahol és ahogy meghaltak.

A gyermek képességét többen is kihasználják. Saját anyja, mikor a kiadónál lévő író utolsó regénye megírása előtt meghal, szükség van a története befejezésére a sikerhez. Az anyja barátnője, aki rendőr és meg akar találni egy bombát, miután a gyilkos, aki elrejtette azt, már meghalt...

A következmények. Jamie ugyanis szörnyű következményeket szenved el képessége miatt. Az egyik szellem, a gyilkos, aki a bombákat országszerte elhelyezte, követni kezdi. Nem tűnik el, nem halványodik el. Vissza-visszatér. Kísérti. Megkezdődik a pszichikai harc gyermek és kísértet között.

Tényleg hétköznapi téma, Kinghez képest. A Ragyogás halovány vakbele. De nem bántam. Mellőzte King agyonmagyarázását, mégis kinges volt. Köztudottan nem szeretem az agyonírt, 1000 oldalas regényeket - egy kivétel van: Stephen King. De most valahogy üdén ért, hogy rövid fejezetek követik egymást.

Egyes jelenetek horrorfilmbe illőek, s borzongást keltőek voltak. Tipikusan. Remek horrorfilm válna belőle. Már megírt, mégis valahol egyedi cselekményt kaptam. Nem tudom Kinget nem szeretni. Ez most tömör és egyszerű lett, mégis morbid és hátborzongató. Egy könnyű olvasmányú King kötet. Nyárra tökéletes volt.

Stephen King: Később
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2021
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 308
Eredeti cím: Later
Műfaj: horror, krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése