8 / 100 könyv. 8% kész!

kedd, október 25, 2022

Stephen King: Rage

 
Olvassuk el a valaha volt összes Stephen King könyvet! - Challenge accepted! It's on progress...

A Rage az egyik legkorábbi műve a horrorkirálynak, Richard Bachman néven került kiadásra, és nem sokkal utána be is tiltották, ezért magyar nyelven meg sem jelent. A betiltást nem teljes mértékben értem. A téma, igen, égető, mai (holott 1977-ben íródott, nagyon is mai, 2022-ben is nagyon aktuális, sajnos), megrázó és megosztó.

A bullying belülről rohasztja az oktatási intézményeket, s azon belül a zaklatott diákok lelkét is. A társadalmunk egyik legrothadtabb, legszomorúbb és legszégyenteljesebb foltja ez. Amikor a gyermekek minden komolyság és empátia híján mentálisan vagy fizikailag bántalmazzák társaikat. A jövő elővetítése, egy jövőkép, amely megmutatja, kik is lesznek ezek a gyermekek felnőttként. A csúf nagyvilág rothadó előszobája.

Főszereplőnk szintén egy bántalmazott gyermek, akit nem csak az osztálytársai zaklatása sarkall szélsőséges dolgokra, hanem a szülői házban történtek is. Egy nap ugyanis megöl két felnőttet és túszul ejti osztályát egy fegyverrel a kezében.

Ez a sztori. Egy osztályteremnyi diák, az egyiküknél fegyver, s visszaemlékezések, elbeszélések sorozata követi egymást. Nehéz olvasmány. Megrázó olvasmány. Fontos olvasmány.

Ezért sem értem, miért lett betiltva, miért nem jelent meg többször sosem. Miért? Egyrészt manapság számos iskolai lövöldözéssel kapcsolatos film, sorozat, könyv jelenik meg. Akkor miért pont Mr. King könyve lenne a legfelkavaróbb? Egyébként nem ez a legfelkavaróbb. Másrészt vajon a gyermekek jelleme mitől kerül a megfelelő sínre? A nehézolvasmánytól, amit tinédzserfejjel nem is feltétlenül ért, vagy az elrettentő példával telitűzdelt, égező problémákat taglaló elbeszéléstől, amely majdnem havi rendszerességgel megtörténik a világban, aminek maga is áldozata lehet, csak mert... Csak mert nem belegondolva a következményekbe osztálytársait zaklatja, mentálisan megalázza, fizikailag bántalmazza, vagy végignézi, ahogy más csinálja, s közben jót szórakozik, vagy egyszerűen csak félrenéz... Nem.

Kötelező olvasmányokról beszélünk. Köszönöm szépen az Egri csillagokat, meg A kőszívű ember fiait. De talán, ha több gyerek olvasna egy ilyen történetet, hamarabb rájönne, hogy mi helyes és mi nem, és hogy a tetteknek milyen következményei lehetnek, hogy az empátia fontos, és ha nincs, az komoly baj.

Ennyit akartam erről leírni.

Stephen King: Rage
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/-
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1977
Kiadó: New English Library
Oldalszám: 224
Eredeti cím: Rage
Műfaj: pszicho-thriller, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése