8 / 100 könyv. 8% kész!

vasárnap, augusztus 27, 2023

Robert J. Sawyer: Az Oppenheimer altervatíva


Filmimádat. Nolan. Oppenheimer.

Ezen három szó elegendő számomra, hogy előkapjak egy regényt, ami üzemanyagként szolgált egy új esélyes Oscar-hullámhoz.

A könyv. Szeretek True Stories-okat olvasni, amelyek megtörténtek, amelyek a történelmünk részei, ami kialakította a mai jelenünket.. Az Oppengeimer alternatíva is egy ilyen regény. Nyaralás alatt nehéz olvasmány, mégis lebilincselő.

Tisztában voltam az alapokkal. A hidrogénbomba megalkotója Oppenheimer, s végül kétszer le is dobták Japánra. Amit nem tudtam: hogy eredetileg a nácik ellen hozták létre az atombombát, csak Hitler véget vetett ez életének, a második világháború véget ért, s az amerikaiak végül úgy döntöttek: akkor vessük be a japánok ellen.

Én pedig azért olvastam lebilincselően ezt a könyvet, hogy rájöjjek: miért? Miért és hogyan dönt úgy egy emberi lény, hogy ledob egy atombombát egy másik nemzet városára?

Az elején a könyv azt hirdette, hogy minden párbeszéd valós feljegyzéseken alapul, tehát momentán a színtiszta történelmet kapjuk. Elfogadom. A szavak. Egyes szavak oly erősek, hogy hátradőltem átgondolni őket. Persze, a tudományos részét is igyekeztem követni, de a tudós gyülekezet összetétele, gondolatai... Egy világháború közepén a tudós a legnagyobb fegyver? És ha véget ér a világháború? Csak vessük már be azt a bombát... Nem is egyszer. Kétszer. Megelőzés? Vérengzés? Emberiesség? Embertelenség? Borzalom.

Nagyon erős olvasmány, ahogy a film is nagyon erős hatást gyakorol. Egyszer olvasod, egyszer látod, és nem felejted... Nehéz. Ominózus. Egy olyan történet, amit el kellett mesélni, a világtörténelem egyik legszégyenteljesebb, legborzalmasabb korszakából...
 
Robert J. Sawyer: Oppenheimer alternatíva
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2020
Kiadó: Metropolis Media
Oldalszám: 436
Eredeti cím: The Oppenheimer alternative
Műfaj: történelmi, sci-fi

0 comments:

Megjegyzés küldése