8 / 100 könyv. 8% kész!

csütörtök, augusztus 31, 2023

Stephen King: A tűzgyújtó


Ismét King, az írásait kronologikus sorrendben elővéve… A tűzgyújtó következett, ami egy kiemeltebben ismert műve, ezért nagyobb elvárásokkal indultam neki, mint kellett volna.

A sztori egyszerű, amit később számos sci-fi/horror film, sorozat, könyv vehetett alapul üzemanyagként. A titkos kormányzati szerv, ami emberekkel kísérletezik, majd mutáns képességekkel rendelkező embereket gyártanak, amiből kitűnik egy kislány, Charlie, aki az elméjével tud tüzet fakasztani. Mivel a kormány emberei maguknak akarják a kislányt és képességét, Charlie és apja menekülni kényszerülnek.

King ezúttal – ha jól emlékszem, rá nem annyira jellemző módon – nem a kronológia mellett döntött. A sztori a meneküléssel kezdődik, és folyamatos visszatekintésekkel ismerhetjük meg a Műhelyt, Charlie családját, édesapját, szüleinek megismerkedését, mindent, egészen a menekülés kezdetéig.

Jó kis sztori, de nem mondanám, hogy King legjobb műve. Érdekes, a maga korában biztosan eredeti volt, ma már kevésbé. Egyes dolgokat érdekesnek (morbidnak) találtam, mint Rainbird és Charlie kapcsolatát, befigyel az enyhe pedofilizmus… De hát Kingről van szó.

A feldolgozások közül csak az eredeti, Drew Barrymoore-osat méltatnám, mert az legalább hű a könyvhöz, a 2022-es verzióról inkább nem is ejtenék szót, mert wtf?

Én, a magam részéről, egy közepes besorolást adnék neki, számomra nem volt oly erős, mint más művei, de rossznak sem mondanám. Átlagos King.


Stephen King: A tűzgyújtó
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1980
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 524
Eredeti cím: Firestarter
Műfaj: horror, pszicho-thriller, sci-fi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése