8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, augusztus 12, 2023

V. E. Schwab: Gallant

 
Szeretem az egyedi történeteket. A Gallant pontosan ezt testesíti meg.

Schwab munkásságával az Addie LaRue láthatatlan élete által ismerkedtem meg elsősorban, és az szinte katarzis élményt okozott akkor. Egyedi, mesélő, nem gyermeteg, komoly kérdéseket boncolgató és végtelenül érdekes sztorit épített ki azzal a történettel, így pedig Schwab felkerült a figyelendő listámra.

A Gallant a legújabb alkotása, ezért ezzel akartam folytatni. Egyedi? Érdekes? Igen. A könyvet lapozgatva sok gyönyörű ábrával, rövid fejezetekkel, szinte egy naplóval találkozunk. Szeretem az ilyet.

A sztori maga érdekesen kezdődik, szinte azt hittem, hogy valamilyen szuperképességekkel rendelkező gyerekek intézetétől indulunk ki, de nem. Egy átlagos árvaházból indulunk, ahonna főhősnőnk rég elfeledett családtagjaihoz kerül, a Gallant kúriára, ahol érdekes dolgok történnek.

Olivia nem szívesen látott családtag Gallantban, s elhunyt anyja a naplójában is óva intette a helytől. Valami lappang a falak között. Valami sötét, egy titok, amelyet a család rejt magában. Aminek köze van Olivia családjához, édesanyjához és édesapjához. Egy átokhoz.

Az egész a Hill-ház szelleme hangulatával, habár nem kiemelten horror, mégis megfelel annak. Baljóslatú, atmoszférikus, egy-egy mondatával kiráz a hideg tőle... Tetszett. A sztori nem olyannyira kidolgozott, mint az Addie LaRue, az atmoszféra azonban kétségtelenül jelen van, borzongást okoz és ez minden jó könyv alapja. Az atmoszféra. A hangulat. Amitől felállnak a szőrszálak a tarkómon. És a Gallant ilyen regény. Nem tudtam nem arra gondolni, hogy milyen jó számítógépes játék lenne ebből.

Karaktereiben nem feltétlenül erős, egy árva van a középpontban, a sztori lehet, hogy már elmondott, a hangulat mégis vitte a hátán a sztorit. Nyaralás alatt tökéletes volt arra, hogy lekössön, hogy elrepítsen egy másik atmoszférába, ami megborzongatott.

Olvasni fogok még Schwabtól. Lehet, hogy mindent.

V. E. Schwab: Gallant
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2022
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 320
Eredeti cím: Gallant
Műfaj: dark fantasy, fantasy, horror, ifjúsági, krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése