17 / 100 könyv. 17% kész!

hétfő, július 01, 2024

Stephen King: Sorvadj el!


Következő King a sorban.

A Sorvadj el! egy rövidecske mű, a története sem túl bonyolult: a kisvárosi ember és az utazó cigányság közti küzdelem középpontjában egy gázolás áll, amely egy cigányasszony életébe kerül, ennek folytán egy cigány átok halad végig az érintetteken.

A történet központjában egy tipikusan gyarló King karakter áll, az elhízott Billy Halleck, aki a gázoló járművet vezette. A cigány átka két szóból állt: Sorvadj el! – És ezzel megkezdődik Billy Halleck kezdetben csodaszámba menő, majd tragikus sorvadása.

Közepes King regény, de annak jó. Magyar vonatkozás, ami mindig felemelő. Az olvasó nem tudja, hogy kinek drukkoljon, annyira gyarló minden karaktere, ezért imádom a sorsokat, amiket King lefest előttünk. Szorítunk Billyért, de ugyanakkor tudjuk milyen, és így mégsem… Más író ezt még nem tudta kihozni belőlem. Rokonszenvet az ellenszenves iránt… A vége pedig egyenesen tönkre tett.

Egy filmfeldolgozás készült a műből, ami koránt sem lett rossz – a legtöbb King feldolgozáshoz képest – egészen könyvhű volt. 

Stephen King: Sorvadj el!
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1984
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 306
Eredeti cím: Thinner
Műfaj: fantasy, horror, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése