5 / 100 könyv. 5% kész!

vasárnap, október 13, 2013

Borbás Edina: Hullámok csapdája




Magyar írók tollából született regényeket mindig szívesen olvasok és az Álomgyár Kiadónak köszönhetően volt rá alkalmam, hogy részt vegyek Borbás Edina érdekes és szokatlan reality show-jában, mint csendes olvasó. Az élmény főleg pozitív volt, szóval nincs okom panaszra.

A cselekménybe belekezdve hamar rájöttem, hogy egy mondhatni gyors tempójú expresszvonatra ugrottam fel. A főszereplőnő gondolkodásmódja pörgős, szellemes és pattogós, a fő fegyvere az irónia és egy csipetnyi humor. Kezdetben nagyon nehéz volt felvennem a ritmusát és a gondolatmenetét, de körülbelül a regény negyedénél már teljesen belerázódtam. Arabella (becézése Ari, ami engem nagyon idegesített, ennek ellenére az Arabella gyönyörű név) igyekszik eltávolodni eddigi katasztrofális kapcsolatától és attól a férfitól, aki már többször is átverte, ezért jelentkezik egy valóságshow-ba. Arabella egyénisége az örök optimista alacsony szőkeség, akinek rendesen felvágták a nyelvét, egyik humoros, ironikus beszólása követi a másikat. Ami a legjobban tetszett az egyéniségében, hogy nem a tökéletesen vékony, tökéletes kinézetű kategóriába tartozik, hanem a kicsi töltött galamb, akinek elegendő öniróniája van és ontja magából az optimizmust.

A történet első negyede nekem kicsit döcögősen alakult, nehezen is vettem fel a ritmust (habár én magam is egy pörgős típus vagyok) és a cselekmények is különösen alakultak. A történet valóban merően szokatlan a mai mondhatni "trendekhez" képest. Borbás Edina könyvének központjában egy reality show/valóságshow áll, amik manapság elterjedtek a nézők körében (Való világ, Big Brother... stb.) Ezért kicsit üdítően hatott a sok vámpír/vérfarkas/thriller/krimi/sci-fi könyv után. A Hullámok Csapdája valóságshow-ja egy luxushajón játszódik, azonban nem a megszokott módon, ugyanis a versenyzőknek nem pihenniük és szórakozniuk kell, hanem keményem dolgozniuk a kamerák kereszttüzében, párokban és teljes visszavonultságban, ugyanis vendégekkel érintkezni tilos. A beválogatás már az elején eléggé érdekesnek tűnt, kicsit úgy éreztem magam, mintha egy CIA vagy FBI próbába kerülnék, szokatlan volt és az elején még eléggé érthetetlen, nem is bírtam mire vélni. Az alapötlet a valóságshow-ról megvallom nagyon érdekel. A háttérmunka, hogy ezek a reality show-k milyen mértékben vannak előre megtervezve - már Borbás Edina szerint ( Persze, lehetséges, hogy Borbás Edina nem olyan szinten rendezi meg a saját show-ját, mint amilyenek a valóságban ezek a show-k). Mindent összevetve érdekesnek bizonyult az alapötlet.

Főszereplőnőnk persze bekerül a show-ba, mint Jolly Joker, azaz, ha valaki a kiválasztottak közül kiesik, akkor ő léphet a helyébe. És lássanak csodát egy résztvevő öngyilkossági kísérletet követ el, így Arabella bekerül a show-ba. Később persze kiderül, hogy emögött több dolog is megbújik, ez nem csak realitáson felüli szerencse Arabella számára, hanem valami komolyabb, ami a háttérben húzódik...

Természetesen úgy ismerjük meg a "helyes pasit", mint egy bunkó, ellenszenves embert, akit el is nevezünk Morgónak, de persze, Morgó viselkedése rögtön megváltozik Arabella irányába, amint rájön, hogy Arabella "nem hétköznapi". Morgó lenne David, akit egyszerre imádtam és utáltam. A meggyanúsított versenyúszó, aki csupán azért vesz részt a show-ban, hogy tisztára mossa a nevét.

Még néhány szereplőről: Suzi a szőke alkalmazkodó szépség karakterének beszédmódja eléggé irritált - nem tehetek róla utálom a trágár beszédet, bár később kezdtem megszeretni a karakterét. Russel abszolúte kedvenc lett, hát mert ő Russel. :D
forrás

Tetszettek a leírások, a természet és környezet bemutatása, az írónő gyönyörűen képes bánni a szavakkal, egyszerűen oda voltam a környezetleírásaiért, amiket sokszor egyszerűen átugrok más regényekben, mondván "menj már, fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogyan alakul a cselekmény, kit érdekel pár fa meg a természet?!" A felénél átestem egy bizonyos holtponton és azon vettem észre magam, hogy a regény olvastatja magát, főleg akkor, amikor Arabella és David együtt voltak, a háttérben megbújó szál is nagyon érdekelt, ami Igorhoz köthető, bár még nem igazán tudtam hova tenni a merényleteket. Az írónő nagyon jól tette, hogy nem csupán a hajóval foglalatoskodott meg a főszereplőkkel, hogyan enyelegnek vagy hogyan végzik a munkákat, ez így hamar unalmassá válhatott volna. Borbás Edina beépített a történetbe egy olyan szálat, ami már kicsit átlendült a romantikus regényből egy krimibe/thriller-be, ami igazán izgalmassá tette a történetet. Ez Samantha nézőpontja volt, aki a show háttérmunkálataiban vett részt. Itt lappangott a merényleti szál, amiből jóval többet is eldurrogtathattunk volna. A regény végén vártam azt a szintű izgalmat, amit ki lehetett volna hozni belőle, de végül mégsem jött el az a pár körömrágós fejezet. Sokkal több lehetőséget rejtett volna még ez, kérem szépen.

A regény tehát így rövidre sikerült, szerintem bátran lehetett volna még ebből alakítani egy izgalmas végkifejletet, ezek mellett az írónő nagyon a levegőben hagyta lógni a történetet, ami vagy azért van, mert folytatódni fog, vagy azért mert ő így akarta lezárni... Nem tudom. Én szívesen venném, ha lenne folytatása. A kezdete kicsit döcögős volt számomra, de a felétől már olvastatta magát. Könnyű, kedves olvasmány egy-két délutánra vagy egy nyugis hétvégére. Úgy gondolom, hogy Borbás Edina következő regényére már nagyon könnyen adhatok akár maximális pontszámot is. Csak az a kis plusz hiányzott, ami az egyik kedvencemmé tehette volna a történetet. Én mindenesetre sok sikert kívánok a továbbiakban az írónőnek! :)

Köszönöm szépen a könyv élményét az Álomgyár Kiadónak!

Borbás Edina: Hullámok csapdája
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: David
Sorozat: Hullámok csapdája
1.) Hullámok csapdája I.
2.) Hullámok csapdája II.
Megjelent: 2013
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 272
Eredeti cím: -
Műfaj: chick lit, krimi, romantikus

2 comments:

  1. Köszönöm a véleményed és örülök, hogy élvezted!:)))
    B Edina


    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az olvasás élményét és csak így tovább, szurkolok! :)

    VálaszTörlés