6 / 100 könyv. 6% kész!

hétfő, június 22, 2015

David Levithan: Nap nap után


Minden tekintetben érdekes történet. Egyedi. Elgondolkoztató. Ezt is a Könyvfesztiválon szereztem be, először, mikor a fülszöveget olvastam, még nem is tudtam, hová tenni a történetet, mégis megragadott.

Egy személy minden nap más testben ébred. Jelenleg 16 éves, de mindössze ezt tudja határozottan, ugyanis egyik nap lány, másik nap fiú. Van, hogy sovány, van, hogy kövér; időnként szőke, fekete vagy barna a haja, máskor nem... Minden egyes reggel más ágyban ébred, más családban, más körülmények között. Egyszer gazdag, másszor szegény bevándorló. Minden nap új kihívásokat rejteget.

Ritkán találni ilyen érdekes témát. Nem csak maga a történet, hanem a kivitelezés is csodálatos. Amint a vándoló lélek minden egyes személy énjét magáévá teszi, kutat az emlékeik között, hogy tudja, mikor, mit kell mondani; felveszi a személyiségeiket, szeszélyeiket, érzéseiket... Nem csak egyszerűen megszállja a testet, hanem azonosul az adott személlyel.

Hitvallása szerint sosem szabad az adott személy életét, akinek éppen a testében van, összekuszálni. Azt kell tennie, amit az adott személy is tenne. Azonban ez felborulni látszik azon a napon, amikor egy flegma srác testébe kerül és találkozik annak barátnőjével, Rhiannonnal. Szerelmes lesz. A kérdés csupán az, hogy a hozzá hasonló lélek lehet-e szerelmes? Létezik-e számára párkapcsolat?

Mindent megtesz, hogy megnyerje magának a lányt. Minden egyes nap, mikor felkel, rögtön mérlegeli, milyen hamar érhetne el hozzá autóval, hogy meddig maradhatna és találkozhatna-e vele.

Nem csak maga a téma érdekes, hanem a sorok közé rejtett társadalmi üzenet is, miszerint fogadjuk el a másikat, legyen az kövér, homoszexuális, depressziós... Segítsünk azoknak, akiknek szükségük van rá és ne fordítsunk hátat a problémáknak.

Nem akciódús történet, mégis mindig lapozol, folytatod, mert elvarázsol minden egyes sora, teljesen magadénak érzed a rejtélyes "A" és Rhiannon kapcsolatát. A vége pedig teljesen összetör. Örülök, hogy elolvashattam.


David Levithan: Nap nap után
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: A
Sorozat: Nap nap után
1.) Nap nap után
2.) Egy újabb nap
Megjelent: 2012
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 312
Eredeti cím: Every Day (Minden nap)
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése