6 / 100 könyv. 6% kész!

vasárnap, január 31, 2021

Jodi Picoult: A két út könyve

 

Jodi Picoult legújabb könyve, ennek tetejébe a párhuzamos univerzumok kerültek a középpontba, ami az egyik kedvenc témám (az időutazás mellett), így hát hamar belevetettem magam.

Picoult ezúttal egy igen érdekes koncepciót vetett a lapokra. Érdekeset és lebilincselőt.

A párhuzamos Földek, párhuzamos univerzumok fejtegetése mindig is érdekelt. Mi van akkor, ha minden egyes, végtelenségig nyúló lehetőségben csupán egyetlen apró változás következik be, ami így végtelen lehetőségű jövőt alkot? Az ember feje belefájdul, mégis imádok ilyen fejtegetésekbe kezdeni.

Őszintén szólva, meglep, hogy Picoult mostanában a természetfelettihez nyúl. A szellemek után a párhuzamos univerzumok - bár a tudomány talaján is egyensúlyozunk - ismét egy kis elszakadást nyúlt a realitás talajától, az eddig oly megszokottan reális és tárgyilagos író tollából.

Nem mintha bánnám, sőt. Ugyanis köztudott, hogy bármilyen témához is nyúl Picoult, azt olyan részleteiben és gondosan járja körül, hogy a legreálisabb olvasó is kétszer meggondolja, mennyire is tudományos a kérdés, nem paranormális.

Így történt, hogy A két út könyve két síkon halad, egy nő két élettörténetét felvázolva előttünk, amiket egy-egy döntés választott el egymástól az univerzumok rengetegében.

S míg az egyik síkon Egyiptomé, az antropológiai kutatásé, s egy hátrahagyott, de vágyott szerelemé a főszerep, addig a másikon a párhuzamos univerzumok tudománya, s egy megtört család mizériája van terítéken.

Nem nehéz rájönni, engem melyik vonal izgatott jobban. Nem tudom, miért, de az egyiptomi történelem valamiért nem tartozik a kedvenceim közé. Pedig ismét szép részletességgel beleásta magát az adott témába az írónő, a hieroglifák rengetege viszont néhol untatott. Nem úgy, mint a párhuzamos idővonalak tudományos értekezése.

A regény összetettsége most kicsit eltért az eddigiektől, ezért is számított lenyűgözőnek a maga nemében. Véletlenek sorozata vagy a sors intézi és kavarja a szálakat? Mindenki döntse el maga!

Köszönöm szépen a könyv élményét az Athenaeum Kiadónak!


Jodi Picoult: A két út könyve
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2020
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 480
Eredeti címThe Book of Two Ways
Műfaj: dráma

0 comments:

Megjegyzés küldése