8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, július 26, 2023

Aurora Lewis Turner: Lloyd, a belső szörnyeteg


Őszintén megmondom, első bliccre – senki se kérdezze, hogy miért – de azt hittem, hogy Jack/Káin regény ez. Tudom, tudom, a cím szinte kiszúrja a szemem. De annyival jobban illik a regény kinézete és stílusa Azikerlángbűbájhoz, és addig nem is igazán gondoltam bele, hogy ez nem hiéna, hanem medve, amíg el nem kezdtem olvasni…

De ezt a kis malőrömet félretéve. Lloyd. A Bolygókeringő Farkas-karaktere. S bár az írónő fixaideája ez a fajta morgó, magánakvaló, enyhén hímsoviniszta, mégis jó humorú, ellenállhatatlan férfikarakter (talán ezért is ennyire összekeverhetőek), Lloyd előzménytorija mégis szórakoztató élmény volt.

A regény maga durván 4 részre osztható, Lloyd előéletének szakaszai szerint.

Az első szakasz nagyon X-Men-es. Lloydot fel akarják használni a két faj közötti háborúban, amelyben a katonság áll szemben a titkos csoportosulással, a Baltazárral. Itt megismerkedhetünk Marilynnel, aki egy tipikusan toxikus kapcsolatba sodorja Lloydot. Őszintén szólva, a regény eleje nem a kedvencem, Marilyn, amilyen kaotikus személyiség, nem került közel a szívemhez, és inkább a Baltazár oldal érdekelt jobban, mint maga a katonaság. Ezért örültem is, amikor vége szakadt.

A második szakasz komikusan kezdődik, Elizabeth sokkal inkább a szívemhez nőtt, és rémlett is valami Lloyd múltjából, hogy volt egy feleség és egy gyermek… A Bolygókeringő olvasóinak nem volt meglepetés ezen storyline befejezése… De Elizabeth tipikusan az a kapcsolat volt, amely meg akarta változtatni Lloydot, ezért ez sem volt a megfelelő.

A harmadik szakasz ismét X-Men beütéssel bírt, Lloydot felhasználták a háborúban, a gyásza és bosszú iránti vágya kihasználásával immáron a másik oldalon harcolt Claudia oldalán, aki elég szürke női karakterre sikerült, tipikusan nem befutó.

Nagyon értékeltem, hogy az írónő ezúttal felnőtt, érett, okos és kifejezetten erős női karaktereket sorakoztatott fel, ezt eddig nagyon hiányoltam, bár a főszereplőnői végül mindig kiforrott erős karakterekké váltak, valahogy mindig naiv kislányként kezdték.

A negyedik szakasz pedig maga a Bolygókeringő eleje volna, amikor Lloyd szemszögéből bemutatásra kerül az a grandiózus találkozás. És ismét csak könyörögni tudnék, hogy a jövőben ezek a regények bár E/3 személyben (holott egy E/1 személynek mindig jobban örülnék), de váltott szemszögben íródjanak! Annyira sokat adna még a sztorikhoz, a karakterekhez, ha nem csak a főhősnő oldalát ismernénk úgy igazán. Ezért is jött be most ez a maszkulin hozzáállás, mert annyival többet adott Lloyd karakteréhez az, hogy tudjuk, honnan és miként jött.

 Köszönöm szépen a könyv élményét, Aurora Lewis Turner!

Aurora Lewis Turner: Lloyd, a belső szörnyeteg
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Lloyd
Sorozat: Bolygókeringő
#Lloyd, a belső szörnyeteg
Megjelent: 2021
Kiadó: Olvasni Menő
Oldalszám: 503
Eredeti cím: -
Műfaj: fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése