5 / 100 könyv. 5% kész!

szerda, augusztus 05, 2015

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma


Igazán érdekes olvasmány akadt a kezembe, míg a Balatonon süttettem a hasam. Alice Hoffman borús, néhol morbid története egyszerre bizonyult érdekesnek és érzelmesnek. Összetett történet, amelyben keveredik a múlt a jelennel, keveredik két nézőpont, amely végül egy négy szálon futó történetté válik: Coralie múltja és jelenje, valamint Eddie múltja és jelenje. Érdekes történetvezetés, de könnyen beleszoktam, a múlt által a szereplőket közelebb éreztem magamhoz, hisz megértettem eredetüket és, hogy mi motiválja őket.

Coralie élete a Gyönyörű Titkok Múzeumában kezdődik, amelynek apja a tulaja. Ez a múzeum a világ legkülönlegesebb lényeit, szörnyeit és jelenségeit mutatja be a kíváncsi látogatóknak, akik valami morbidra, torzra, borzongatóra vágynak. Coralie apja enyhén megszállott, mindene a múzeum, az a rengeteg felhalmozott ereklye és kincs. Azonban a múzeum fő attrakciói az élő csodák. Vegyünk egy farkasembert, vagy éppen egy sellőlányt. Coralie különleges deformáltsággal jött a világra, úszóhártya feszül az ujjai között, ez által Coralie a múzeum egyik elemévé válik. Azonban hánya vetett sorsa hamarosan arra ösztökéli, hogy kitépje magát apja és a múzeum burkából. Minden akkor kezdődik, mikor meglátja Eddie-t.

Eddie egészen hétköznapi fotográfus, nyomozói érzékekkel megáldva, akit a Triangle gyár tűzesete után felbérelnek, hogy keressen meg egy elveszett lányt, akit nem találtak meg a tűzben elhunytak között. Eddie nyomozni kezd, közben útját keresztezi egy különleges nő, aki rögtön a világmindenséget jelenti számára, azonban Coralie több titkot rejt, mint elsőre gondolta.

A történet lassú folyású, mégis van benne valami enyhe feszültség, amely miatt olvastatja magát. A hangulata egész sötét, borús, néhol enyhén morbid, a múltbéli tűz részletessége egészen borzongató, szinte éreztem a bőrömön a hőt, míg olvastam. Egyes könyvekkel ellentétben itt nem zavart, hogy többet elkalandoztunk a történelmi szálnál, érdekelt a tűzeset és a következménye, az akkori viszonyok és állapotok. Az egész a múzeum köré épül, amely mindennek a középpontja.


Egyedi olvasmány volt, egyedi szereplőkkel, néhol mégis egy kicsit katyvasznak éreztem. A nyomozás, a tűzeset érdekelt, de néhol már túl morbidra sikeredett a történet, elvontnak, megrázónak? Persze mindez hozzájárul magához az eseménysorozathoz és a végkifejletthez. Valahol valamit hiányoltam, de nem tudom megfogalmazni mit. Az egyszer biztos, hogy különleges hangulat kell ehhez a könyvhöz. 

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Eddie
Megjelent: 2014
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 356
Eredeti cím: The Museum of Extraordinary Things (Rendkívüli dolgok múzeuma)
Műfaj: romantikus, történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése