6 / 100 könyv. 6% kész!

csütörtök, július 14, 2016

Robert Kirkman: The Walking Dead #21-30

Na, akkor folytassuk a The Walking Dead képregénysorozatot is. A huszonegyedik képregény ismét egy igen jelentős jelenettel kezdődik. Allent ugyanis megharapták a lábán, Rick pedig egy igen drasztikus döntésre szánja el magát, hogy megmentse Allen életét. Egy baltával levágja a lábát, hátha így barátja túléli az esetet. Emlékezhetünk a harmadik évad elején bekövetkező ilyen jelenetre, amikor Hershelt harapják meg a lábán és Rick pontosan ugyanígy menti meg az életét.

Mindeközben Tyreese kezdi látni Rick személyében a lezajló változást, főleg amikor gondolkodás nélkül lecsapta Allen lábát. Tyreese végül Michonne mellett talál egy kis nyugalomra, aminek Carol véletlenül a szemtanúja is lesz, ahogyan előre gondoltam. Michonne karaktere ezzel máris elszakadt a sorozatbeli karakterétől, ő nem kínálkozna csak így fel. Mindenesetre Carol hamarosan ki is költözteti Tyreese-t eddigi cellájukból. Mindeközben Glenn és Maggie egyre közelebb kerül egymáshoz.

Időközben valami gondot érzékelünk Michonne-nal kapcsolatban, ugyanis Andrea észrevette, hogy magában beszélget, de mintha valaki máshoz beszélt volna, Michonne viszont erősen tagadta ezt utólag. Érdekes. Vajon mi Kirkman célja ezzel? Mindenesetre egy Lorival történő beszélgetés alkalmával kiderül, hogy a képregénybeli Michonne-nak is volt gyereke, pontosabban két lánya, családja, munkája. Ügyvéd volt egyébként, mint később kiderült.

Rick ráveszi Lorit, hogy beszéljen Carollal, de Carolt felvágott csuklóval találják meg. Rick Tyreese-hoz rohan, akit Michonne-nal találja. Rickben hamar összeáll a kép, miszerint Carol Michonne miatt küldte el Tyreese-t és dühében Tyreese arcába vágja, hogy ha Carol meghal, az az ő hibája lesz. Így roppan meg Tyreese és Rick között az eddig kialakult bajtársi kapocs.

Itt össze kell hasonlítanom Carol képregénybeli és sorozatbeli alakját. A képregényben egy igen gyenge jellemű anyának ismerjük meg és ez a sorozat első pár évadában így is van, valóban ilyen az ő személyisége. De a későbbi évadokban, mint tudjuk, ez megváltozik, főleg a lánya halála után, bár Kirkman a képregényben eddig nem ölte meg Sophiát. Carol egy idő után egy igazi túlélővé válik, aki többször is megmenti a csapat életét, egy igazi gyilkossá lesz, aki csak a szeretteit akarja védelmezni.

Tyreese és Rick veszekedése közben régi sérelmek is feljönnek, egymást gyilkosnak bélyegzik, a vita verekedésbe csap át. Andrea eközben hírekkel érkezik: Allen meghalt, míg Carol életben marad. Rick magát némileg összeszedve indul Allenhez egy pisztollyal, hogy barátja ne végezze élőhalottként, végül azonban elájul.

Rick átalszik egy napot, Carol mellett ébred, aki megköszöni, hogy kiállt érte. A dolgok azonban változtak az alatt az egy nap alatt. Dale felvilágosítja Ricket, hogy a csapat immár nem akarja, hogy Rick legyen az egyedüli vezetője a csapatnak. Létrehoztak egy tanácsot, amelyben négy férfi szavazata dönt mindenben: Dale, Rick, Hershel és Tyreese a tagjai a tanácsnak. Rick elfogadja a döntést.

A többiek azonban továbbra is szembeállítják a ténnyel, miszerint elvesztette az irányítást. Ugyanis megölte az egyik rabot, mikor az a biztonságukat fenyegette. A csapat úgy gondolja, Rick elvesztette az emberségét. Ekkor szembesíti Rick a csapatot a jelen helyzettel. Egy év telt el a kitörés óta, immár majdnem itt a nyár és senki sem jött. Se segítség, se gyógymód, senki. A világ már sosem lesz olyan, amilyen volt. A szabályok megváltoztak. A világ megváltozott. Már nem ugyanazok az erkölcsi normák és törvények érvényesek, mint régen. A You Kill You Die (Ha ölsz, meghalsz) elv nem vált be, Rick rájött, hogy sokkal inkább a You Kill You Live (Ha ölsz, élsz) elv van érvényben a helyzeteket tekintve. Bármeddig is élnek így tovább, egyszer ők is olyanná válnak, mint a kerítés túloldalán lévők, ekkor jelenti ki Rick: We are the Walking Dead, tehát Mi vagyunk a sétáló halottak.


A 25. képregény elején Rick és Dale éppen a börtön egy részét nézik át, hátha találnak még bennrekedt halottat. Rick közben elmereng, eszébe jut Morgan és a fia, hogy vajon életben vannak-e még. A csapattal végre valami jó is történik, ugyanis Glenn rátalál pár kommandós felszerelésre, golyóálló mellényekre, páncélokra, amelyek védhetik őket a zombikkal szemben. Akárcsak a sorozatban lévő jelentős jelenetekben is.

Így hát a terv előáll: benzint akarnak szedni a kinti autókból a generátorba, míg néhányan elcsalják a zombik egy részét, addig Rick és Glenn rohamosztagos ruhában kiszaladnak a kocsikhoz. Odakint azonban érdekes dolog történik. Az égen észrevesznek egy működő, repülő helikoptert. Mind tudjuk, mit jelent a helikopter feltűnése. Jobban mondva, kit.

Miután rájönnek, hogy nem tudják felkelteni a figyelmét a helikopternek, az hirtelen valami folytán lezuhan pár kilométerre tőlük. Rick, Michonne és Glenn kocsiba száll, hogy megnézzék a roncsokat, hátha találnak túlélőt. Lori ezt ismét úgy fogja föl, hogy Rick őket hátrahagyva rohant el.

A helikopterroncsoknál azonban egy lelket sem találnak, viszont rengeteg lábnyomot lelnek a sárban, amelyből arra lehet következtetni, hogy valaki elvitte a helikopterben lévőket. Rémlik a harmadik évadban lévő helikopter? Ami ugyanígy lezuhant, Michonne és Andrea talált rá. Kinek a felbukkanását is eredményezte ez?

Azonban hamarosan sötétedik, Rick minden áron követni akarja a lábnyomokat. Annak a lehetősége, hogy további túlélőkre lelnek, akiknek esetleg vannak autóik, élelmük, további ellátmányuk, túl kecsegtetőnek bizonyul. A többieknek azonban megígérték, hogy még sötétedés előtt visszaérnek a börtönbe. A nyomok követése közben akadnak egy táblára, ami jelzi, hogy a közelben lévő város neve Woodbury. És igen! Woodbury. A sorozatban lévő kicsiny városka, ahol egy csapatnyi túlélő él, ahol a Kormányzó irányít mindent. Nagyon vártam már a Kormányzó felbukkanását, hogy vajon hogyan lett megalkotva eredetiben, a képregényben a karaktere, hát lássuk!

Miközben a börtönbeliek kialvatlanságban szenvednek az aggodalomtól, Rick, Glenn és Michonne végül eléri Woodburyt, közben több élőhalott is a nyomukba szegődik, a város pedig első pillantásra kihaltnak tűnik. Azonban amint a halottak utolérik őket, fény villan és lövések dördülnek, minden nyomukba szegődött halottat lelőnek, őket pedig bevonszolják a város falain belülre és elveszik a fegyvereiket. Feltűnik Martinez és a Kormányzó is. Igen.

A Kormányzó szívélyesen üdvözli a három túlélőt, Rick és többiek azonban nem mesélnek neki a börtönről, méghozzá jól teszik. Mint kiderül, a három vendég épp jókor érkezett: ma kerül megrendezésre Woodburyben egy harc. Emlékeztek a sorozatbeli ringre, amelynek a széleire Kóborlókat kötöttek ki, ugye? Na, ez az a fajta ring.

Kiderül, hogy Woodburyben egy generátornak hála van áram, így kerül kivilágításra a ring is. A Kormányzó odainvitálja a három idegent miközben elmeséli, hogy az emberek szórakozása végett jött létre a ring, ahol emberek csapnak össze egymás ellen, a zombik csak motivációként vannak jelen és hamar rájöttek, hogy ha megetetik őket, nem jelentenek akkora veszélyt. Ekkor merült fel Rickben a kérdés, hogy vajon mivel etetik meg őket. Erre a Kormányzó válasza a következő: Well, stranger. We're feeding them strangers, vagyis Nos, idegen. Idegenekkel etetjük őket.

Kiderül, hogy a helikopteren lévőkkel is pontosan ugyanez történt. Kiderül továbbá, hogy az egyik nő túlélte a balesetet és mielőtt őt is megölték, elmondta, mi is történt velük. Egy helyen éltek, vagy húsz túlélő együtt, egy idő után azonban kifogytak az élelemből és egymás ellen fordultak, megölték egymást. Páraknak sikerült a helikopteren elmenekülniük, de megbuherálták a gép motorját, ezért zuhant le.

A Kormányzó rögtön levágta, hogy a három idegennek van valahol tábora és kijelenti, hogy mindent el fog venni tőlük. Rick és többiek erősen tagadják, hogy van élőhelyük, azt hazudják, hogy csak vegetálva haladnak az utakon, bármiféle otthon nélkül, de a Kormányzó nem hisz nekik. Beszédre akarja bírni őket, ezért fenyegetőzni kezd. Kijelenti, hogy meg fogja kapni azt, amit akar és elővesz egy kést. A következő pillanatban pedig levágja vele Rick jobbkezét. A dolgok hamar felgyorsulnak, Michonne megtámadja a Kormányzót és leharapja a fülét.

Az összecsapás vége az lesz, hogy Glennt és Michonne-t külön-külön elzárják, Ricket pedig a város orvosához viszik, akinek a Kormányzó parancsba adja, hogy ne hagyja elvérezni, mert még nem végzett vele. A Kormányzó bosszút akar állni Michonne-on kínzás formájában, a nőt magában beszélve találja. Rick eközben a jobb keze nélkül ébred.

A Kormányzóról hamar kiderül, hogy mint a sorozatban, otthon tartja kislányát, aki már zombivá változott, valamint áldozatai fejét akváriumokban áztatja. Egy hihetetlenül megtört lélek, egy pszichopata, akárcsak a sorozatban, csak a képregényben ez rögtön ki is derül róla, míg a sorozatban egy ideig teszi a szépet.

A Kormányzó egy blöff segítségével eléri, hogy Rick elszólja magát a börtönnel kapcsolatban, Michonne és Glenn továbbra is fogoly marad, Ricket pedig a ringbe akarják küldeni. Egyáltalán nem rózsás a helyzet.

Mindeközben az otthoniak várják, hogy mindhárman hazatérjenek, Tyreese többször is kimerészkedik, a nyomaik után kutat, csak a kocsira lel rá, amelyet hátrahagytak. A Kormányzó eközben elkezdi szövögetni a tervét, miszerint elfoglalja a börtönt.

Hát, én nem gondoltam volna, hogy egy képregény engem így le fog kötni. Az sem zavar, hogy nem hű a sorozat annyira a képregényhez, de minden alkalommal, amikor ismerős jelenetet látok a képregényben, elmosolyodom. Rengeteg jelentős momentumot megragadtak és szinte ugyanolyan kameraállásban meg is teremtettek a sorozatban. A Kormányzó karaktere állati, betegesebb, mint a sorozatban, ezután már szinte félek eljutni Neganig. Akkor nemsokára folytatása következik.


0 comments:

Megjegyzés küldése