7 / 100 könyv. 7% kész!

szombat, július 16, 2016

Robert Kirkman: The Walking Dead #31-40

Akkor lássuk, milyen borzalmak történnek a továbbiakban. Feltűnik egy új, sorozatban is felbukkanó szereplő: Eugene, de az ő karaktere teljesen eltér a sorozatbelitől. Míg a sorozatban egy tudósszerűség, aki hihetetlenül intelligens és okos, addig a képregényben egy egyszerű ringbeli harcos a Kormányzó csapatából.

Az esti ringbe végül Michonne kerül a Kormányzó egy embere ellen. Holott Michonne elég gyenge a kínzás miatt, amit eddig elszenvedett, még így is sikerül egy jól irányzott csapással lecsapnia ellenfele fejét, mire a Kormányzó ismét éktelen haragra gerjed és elhatározza, hogy megöli a nőt. Mindeközben meglepő dolog történik, a Kormányzó egyik embere, Martinez a Michonne-nal történtek után úgy dönt, segít Ricknek és a többieknek megszökni Woodburyből.

Nemsokára kiderül, hogy Martineznek ebben nem más segédkezik, mint Glenn. Megkezdődik a szökés. Glennhez, Rickhez és Martinezhez csatlakozik egy ápolónő is, Alice, akivel Rick elbeszélgetett, míg ápolta, valamint a városka orvosa is. Miután Michonne-t is kiszabadítják a csapat készül elhagyni Woodburyt, az orvost azonban megharapják, ezért hátra kell hagyniuk, Michonne pedig felszólítja a csapatot, hogy menjenek előre, mert neki még van egy elintézetlen dolga a Kormányzóval.

Szerintem mind emlékszünk, hogy a sorozatban is elérkezett az a pillanat, amikor Michonne ellátta a Kormányzó baját, "megölte" az élőhalott lányát és összetörte az akváriumokat. Pont miután a csapat kihozta Glennt, Maggie-t és Darylt Woodburyből.

Ez az összecsapás a képregényben is megtörtént, csak Michonne végül nem elégedett meg egy kis verekedéssel, hanem megmutatta a Kormányzónak milyen is egy "kis" kínzás. De még hogy! Szemet szemért elven azért a jobb karját is levágta könyök alatt. A sorozatból pedig emlékszünk, hogy harc közben Michonne a szemébe vágott egy üvegdarabot. Nos, khm, a képregényben nem épp így veszítette el az egyik szemét a Kormányzó, sokkal inkább egy kanál játszott benne nagyobb szerepet. Mindenesetre végül úgy hagyta hátra, hogy a halál szélén állt, habár ha engem kérdeztek, inkább ölte volna meg. Ezek után Michonne felzárkózott a többiekhez.

Időközben fel-felbukkan egy-egy információ a járvány kitörésének kezdetéről, már többször is volt rá példa, hogy valaki emlegette, mint most Martinez is. Ahogyan a kezdetekben még katonák, tűzoltók, rendőrök védték az embereket, azt mondták, hogy nagy csarnokokban, egy helyre sűrűsödjenek, hogy könnyebb legyen őket megvédeni, de végül mindenféle próbálkozás befuccsolt.

A kis csapat hajszál híján jut el az általuk otthagyott kocsihoz és indulnak haza. A börtönt azonban... borzalmas állapotban találják. Mindhárom kerítés, amely az udvart és az épületet védte megsérült, a börtön udvara tele zombikkal és halottakkal, az egész területet elfoglalták. Ezen rész végén pedig még egy betekintést kapunk Morgan és fia állapotába, akik karácsonyt ünnepelnek egy házikóban. Valószínűleg múltbeli bepillantás, hisz tudjuk, hogy Rickéknél éppen nyár közepe van.

A börtönnél a továbbiakban elszabadul a pokol, Glenn őrült mód a zombitömegbe hajt, hogy Maggie keresésére induljon, de a kocsival falba hajt. A többiek igyekeznek megtisztítani az utat, Glenn eszméletét veszti, ekkor bukkan fel Dale és Andrea a lakókocsiból. Kiderül, hogy Otis meghalt, Hershelt megharapták, a többiek pedig a C-blokkba rohantak. A zombik Tyreese egyik visszatérésekor döntötték át a kerítést.

A csapat megkezdi a belső udvar megtisztítását, eljutnak az ajtóig, ahol Hershel nyit nekik ajtót, akiről kiderül, hogy nem harapták meg, csak megsérült a karja. A csapatot sértetlenül találják odabent. A belső udvart sikerül teljesen megtisztítani, megkezdődik a halottak elégetése, Alice megvizsgálja a terhes Lorit, Michonne ismét magával vitatkozik a történtekkel kapcsolatban, Glenn pedig jegygyűrűt keres Maggie-nek a halottak ujjain. Mindeközben Rick és Tyreese fátylat borít a múltra, de Ricknek hamar rá kell jönnie, hogy Martinez eltűnt, ami pedig csak egyet jelenthet: átverte őket és visszament, hogy a börtönhöz vezesse a többieket Woodburyből.

Rick Martinez nyomába ered a lakókocsival, végül be is éri és megöli, ezzel elkerülve a veszélyt. A börtönben Lori és Carl visszavárja Ricket, Glenn pedig megkéri Maggie kezét. Rick hazatérése után meggyónja Lorinak mit tett és hogy milyen könnyen ment neki és hogy ez mennyire megijeszti. Gyűlést szervez az ebédlőben, amelynek keretein belül mindent elmesél a többieknek, ami a "kiruccanás" alatt és ami Martinezzel történt. Rick kijelenti, hogy előbb vagy utóbb rá fognak találni a börtönre és akkor készen kell állniuk, habár jól tudjuk, hogyan is végződött ez a sorozatban.

A következő rész elején ismét egy visszatekintéssel kezdünk: Lori és Shane kapcsolatára, akik egymásban találtak vigaszra a járvány kitörése és Rick elvesztése közben. Habár magában a sorozatban sem derült ki igazán, mert nem volt rá mód, hogy kiderüljön, de szinte biztos, hogy Lori babája Shane-től van, ez valószínűleg a képregényben sincs másként.

A sok rossz közepette azonban megtörténik Maggie és Glenn átlagosnak nem mondható esküvője is, amin minden börtönlakó megjelenik. Michonne az őt ért trauma után Tyreese mellett sírja ki magát, a börtön többi tagja pedig kosármeccset tart a börtön tornatermében. Tipikus vihar előtti csend.

Rick, Dale és Tyreese azért átnézi a kéznél lévő fegyvereket és megállapítják, hogy nincs elég egy Woodbury elleni csatához. Mint régebben kiderült, Woodbury egy Nemzeti Gárda Állomásról szerezte a fegyvereit, ami a város közelében elhagyatottan áll. Tyreese és Dale szerint oda kéne látogatni további fegyverekért még mielőtt a Kormányzó felbukkan. Végül egy csapat (Tyreese, Michonne, Glenn, Maggie, Andrea, Axel) beszáll a lakókocsiba és el is indul az említett állomásra. Rick kénytelen a börtönben maradni a keze végett is, Lori pedig végre rászánja magát, hogy Shane-ről beszéljen Ricknek, aki kijelenti, hogy már egyébként is tudja, mi történt közöttük és semmi sem számít, csak az, hogy most együtt vannak Carllal és a babával.

Mindeközben az állomást kereső csapatról is kapunk pár jelenetet, amint a lakókocsiban éjszakáznak a továbbhaladás előtt. A börtönben Alice megvizsgálja Lorit és kiderül, már nagyon közel a szülés, ami ismét latolgatásra ad okot, hiszen mind jól tudjuk, hogy Lori a sorozatban a szülésbe halt bele. A börtönben való élet is halad, Hershel egész szép kis növényágyást hozott létre az udvarban, ahol élelmiszereket kezdtek termeszteni, akárcsak a sorozat negyedik évadjának elején.

A másik csapat eközben rátalál az állomásra, ahol fegyverek és töltények után kutatnak, amit csak tudnak magukkal visznek, majd felrobbantják a helyet. Egyrészt, hogy Woodbury ne tudjon több ellátmányt szerezni onnan, másrészt, hogy eltereljék a figyelmüket, ezt kihasználva pedig egy bevásárlóközpontban is beszereznek pár dolgot, de hamar rájuk találnak.

Az események innentől kezdve ismét felgyorsulnak. Az áruháznál összecsapásra kerül sor Glennék és a Woodburyből származó fegyveresek között, akik rájuk találtak. Glennt meglövik, habár a rohamosztagos ruha megvédi a közvetlen golyótalálattól, így csak pár zúzódást szenved. A másik csapat tagjai azonban nem élték túl, a legtöbbet Michonne végezte ki a karddal, míg az egyiküket Andrea lőtte le. Mindezek után a csapat beszáll a lakókocsiba és elindul vissza a sok szállítmánnyal.

De mindemellett a börtönben megindul a szülés, azonban az éjszaka leszálltával, így csak a generátor nyújthat némi fényforrást. A generátor benzinnel való feltöltése Billyre, Hershel fiára és Dale-re hárul, hamar kiderül azonban, hogy elfogyott a benzin, ezért mindketten kimerészkednek a kocsikhoz, hogy szerezzenek. Dale-t azonban megharapják, Billy alig jut vissza a kerítés mögé, amikor Andrea és a többiek megérkeznek, Lori pedig mindeközben megszüli a kisbabát, ami végül kislány lett.

A betegszobába, ahol Lori kisbabája egészségesen világra jött, egyszer csak berobbannak a többiek a lábon harapott Dale-el a karjukban. Andrea hisztérikusan követeli Alice-tól, hogy amputálja Dale lábát, hátha akkor túléli, ha még nem terjedt el a fertőzés teljesen. Mivel Alice képtelen az amputálásra, ismét Rick veszi át a stafétabotot és megteszi helyette. Míg Alice és a többiek Dale lábával ügyködnek, Lori Judithnak nevezi el a kisbabát, akárcsak s sorozatban, azzal a különbséggel, hogy ott Carl nevezte el, mivel Lori nem élte túl a szülést.

Dale túléli az amputációt, stabilizálják az állapotát, sőt még fel is ébred, hogy Andrea leszúrja, amiért hősködni próbált. A többiek közben kipakolják a hozott holmikat, Carl pedig megismerkedik a kis Judith-tal. A hetek telnek, minden csendes, mindenki jól van, csak a hőség viseli meg a csapatot. Ismét tipikus vihar előtti csend van.

Érdekes egyébként, hogy a sorozatban Dale már a második évad végén meghal, valamint Andreával egyáltalán nem jön össze. És aki a lábát elveszíti, de túléli a lábon harapást, az Hershel.

A csapat célozni tudó tagjai lőni tanítják a többieket, hogy csata esetén minél több lövész legyen kéznél. Dale mankóval képes már járni is. A negyvenedik rész pedig ilyen békésen zárul, Dale összefoglalja az állapotokat Rickkel beszélgetve: Glenn túlélt egy lövést, a csapat élve visszatért a fegyverekkel, töltényekkel és benzinnel, Judith épen és egészségesen mindennemű komplikáció nélkül jött világra, Dale pedig túlélt egy zombiharapást. A dolgok jól mennek, a dolog elcsendesültek. És így is végződik a rész: most remekül megy a soruk. Lássuk, meddig lesz ez így.

Ahogy Kirkmant és a sorozatot ismerem, nem sokáig. Egy ilyen szélcsend után brutális folytatás fog következni, minden bizonnyal főszereplő halállal együtt, nagy tippem is van rá, ki lesz az, de akkor ez majd később kiderül. A Kormányzó ugyanis vissza fog térni...

0 comments:

Megjegyzés küldése