6 / 100 könyv. 6% kész!

hétfő, szeptember 02, 2019

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!


Velős. Tömör. Igaz. Túlzó. Kacagtató. Elkeserítő. Jelenünk. Jövőnk?

Igen, ezek a szavak jutottak hirtelen eszembe Hartay Csaba Köszönöm  befogadást! alkotásáról. Egy pihekönnyű, végtelenül kreatív csomagba pakolt csomó kétségbeejtő látomás a mai emberi hozzáállásról, attitűdről, létezésről...

Én magam is azok táborát erősíteném, akiket napjainkban valamilyen szinten aggaszt az emberek hozzáállása egyes dolgokhoz. A magyar nép pesszimista, türelmetlen, felszínes, irigy, rosszindulatú? Ez mind-mind sztereotípia, de ha jobban megvizsgáljuk a közösségi oldalakon, interneten fellelhető dolgokat, írásokat, hozzászólásokat, rájöhetünk, sokszor nem légbe kapottak ezek az állítások.

A Köszönöm a befogadást! egy nevettető szatíra - nevetünk a fekete és keserédes humoron, ami kifigurázva és eltúlozva bár, de bemutatja a mostani generációk életfilozófiáját.

Miközben nevetünk, persze el is keseredünk itt-ott, ugyanis felfedezünk azonosságokat, hasonlóságokat, a saját életünkből ismerős helyzeteket és karaktereket.

Hartay Csaba mindennapi életünk számos területét előveszi és röviden boncolgatja: a Facebookon fellelhető posztoktól a szuperhősös filmeken át egészen a bürokrácia miatt rémálommá vált ügyintézésig és az IKEA-s bútorok összerakásáig. Megtalálhatóak itt izomagyak, közösségi médiás pávák, csevegő szomszédnénik, családos mizériák, elfoglalt szakemberek... Akikkel az ember nap mint nap találkozhat.

Ez a jelenünk. Ez a jelenünk? Amikor, ha valami nincs a közösségi médián feltüntetve, az nem is történt meg? Amikor mindenhez pesszimistaként állunk, és csak a másik elért sikereit nézzük, a saját életünk pozitív aspektusait pedig képtelenek vagyunk értékelni? Amikor a hiúság, a kapzsiság az élet központja, a felszínesség az ember legfőbb gyarlósága?

Nevettem a fejezeteken, mert csattanósan hatott, de sokszor igenis elkeseredtem, mert fel véltem fedezni az élő, lélegző társadalomkritikát, amire szükség van, mert annyira benne élünk ebben a kerékben, hogy már észre sem vesszük. Akkor pedig ki töri meg?

Nem volt szükség nagyobb könyvre ehhez, az oldalszám és a rövid fejezetek tökéletesen, velősen összeállították a sok-sok karaktert és helyzetet. Néhol felleltem egy-két ismétlést, ezért tudom, hogy ez a könyvecske ilyen rövidségében volt pont tökéletes.

Köszönöm szépen a könyv élményét az Athenaeum Kiadónak!

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2019
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 224
Eredeti cím: -
Műfaj: társadalomkritika

0 comments:

Megjegyzés küldése