7 / 100 könyv. 7% kész!

péntek, november 20, 2020

Michelle Hodkin: Mara Dyer végzete

 

Egy újabb sorozat - trilógia - zárul le. A Mara Dyer hármaskötet rejtélyek között, sejtelmesen, feszültséggel telve kezdődött. A horror elemeivel játszott, atmoszférájában megteremtett egy sötét hangulatot, ami különlegessé tette az amúgy átlagos karaktereket.

A második kötetben már látszott, mire is megy ki a játék, a természetfeletti, horrorisztikus homályt felváltotta a szuperképességekkel rendelkező fiatalok gyülekezete, ami manapság már lerágott csontnak minősül az ifjúsági irodalomban, s féltem, hogy ez a sztori és az atmoszféra rovására fog menni.

A harmadik kötetben minden kérdésre választ akartam kapni, és részint kaptam is. Még mindig tetszett az ifjúsági regényhez képest nyers ábrázolásmód, néha úgy éreztem, azon kívül, hogy fiatalokról szól, nem biztos, hogy annyira ifjúsági kategória ez.

Több dologban is csalódnom kellett azonban. Abba már belenyugodtam, hogy X-Menbe csapunk át, bár a fiatalok a nagyvilág ellen felállás gyermekinek mondható, főleg mikor a cselekmény olyannyira mellőz mindennemű felnőtt jelenlétet, mint Hodkin trilógiájában. Az még kiábrándítóbb, ha az a pár felnőtt karakter is fekete-fehér alapon működik, és nincsenek kidolgozva.

A nagy függöny mögötti személy, aki a szálakat mozgatta, végül sok hűhó volt semmiért. Az abszolút gonosz karakterektől mindig is a falra másztam, nincs ilyen. Minden árnyalt, semmi sem fekete vagy fehér.

Az előző életes szál kimondottan tetszett, egy pluszt adott a sztorinak, és igazán sok kérdésre választ kaptunk, kíváncsi voltam, hogy simulnak el a szálak, részint sikerült is mindent a helyére rakni, bár érzek néhol hiányosságokat.

Amint már az előző értékeléseimben is írtam, a Mara Dyer trilógia hangulatában nagyon erős, de szereplőiben már nem annyira. Valahogy a három kötet alatt nem éreztem nagy karakterfejlődést, Mara ugyanolyan kislány maradt, mint volt. A sorozat eleje sokkal nagyobb hatással volt rám, mint a vége. Ennek ellenére örülök, hogy elolvastam.

Köszönöm szépen a könyv élményét a Könyvmolyképző Kiadónak!


Michelle Hodkin: Mara Dyer végzete
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Jamie
Sorozat: Mara Dyer
3.) Mara Dyer végzete
Megjelent: 2014
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 484
Eredeti címThe Retribution of Mara Dyer
Műfaj: ifjúsági, romantikus, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése