8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, február 15, 2020

Danny L. Rush: Lejtő


Örömömre szolgált, hogy az elsők között vehettem kézbe Danny L. Rush legújabb regényét, a Lejtőt. A Sebzett angyallal ellentétben, most nem egy szerelmi sztori került terítékre, hanem (szűkszavúan) egy bűntény.

A borítóra vetve egy pillantást, az ember rögtön rájön, hogy egy krimi-thriller műfajú regényt tart a kezében. A borító egyébként kimondottan szép, a rendőri szalaggal még kreatív is.

A történet pörgősen kezdődik, ezt elősegítik a rövid, tömör fejezetek is, amik gyorsan váltják egymást, így gördülékenyen halad az ember az eseményekkel.

Kirajzolódik az olvasó előtt két szál. Samé, aki otthon gyanútlanul italozik, miközben behatolnak az otthonába; illetve Austiné, aki a két betörők egyike. Samet meglövik, a másik behatoló a tettes, és így kialakul egyfajta szürreális hármas felállás, egyfajta mexikói felállás, egy patthelyzet, ami sakkban tartja az okkal érkező Austint, a meglőtt Samet és a csöndes harmadik felet.

Szép a történetmesélés kezdeti íve, ahogy szemszögváltással többet tudunk meg a két szereplő álláspontjáról, bár sokszor csak álláspont-agyalgatás történik. Amint a két nézőpont egybeolvad, eleinte zavaróan hat, hogy többnyire mindkét félről ugyanannyit tud az olvasó, mégis fejezeten belül ugrál a személyek között, hisz ők nem tudnak egymásról szinte semmit, de ez a zavaró hatás hamar elmúlik. Aztán a párbeszédé az úr.

A figyelemfelkeltés megtörtént, az olvasó érdeklődve agyal azon, hogyan lehetne kijönni egy ilyen kínosnak érződő, már-már abszurd helyzetből. Ki kiben bízzon? Ki kezdjen előbb bízni? Mi van, ha a bizalom az életedbe kerül?

A történetben helyet foglal a szívfájdalom, ahogy fény derül az indokokra és okokra. Mert persze, soha semmi sem fekete vagy fehér. Az olvasó kezdi közel érezni magához Austint és Samet, és kezdi azon kapni magát, hogy olyan megoldást akar a történetben, amivel mindenki jól jár.

Egy dolgot kiemelkedően bánok. A nyomozói munkát. Mivel az olvasó első kézből követhette nyomon, hogy mi a kezdete, tetőpontja, végkifejlete a hármas patthelyzetnek, a nyomozó munka így majdhogynem felesleges köröknek tűnhet az olvasó szemében. Az író helyében én a nyomozói munkát a regény elejére tettem volna, legalábbis egy részét. És a nyomozók munkájával párhuzamosan derítettem volna fényt a történtekre. Meglehetős izgalomfaktor lehetett volna eképpen.

A történet azonban mondhatni a való életben kap helyet, így pedig a boldog befejezés esélye csekély. Austin karakterében egy igen érdekes személyiség bújt meg, Sam pedig az igazi hibákkal rendelkező átlagos ember képét festi le előttünk. Na de vajon ki volt a harmadik személy?

Összességében, egy érdekes, izgalmas egydélutános kis regényt tarthat a kezében az olvasó, ami fordulatokban, latolgatásokban gazdag.

Köszönöm szépen a könyv élményét, Danny L. Rush!

Danny L. Rush: Lejtő
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2019
Kiadó: Underground Kiadó
Oldalszám: 204
Eredeti cím: -
Műfaj: krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése