6 / 100 könyv. 6% kész!

péntek, július 03, 2020

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság


Egy csodálatos utazás eleje ez.

Minden a Vikings sorozattal kezdődött, amit nemrégiben másodjára is újranéztem. Ezután valami hasonlót kerestem, amiért ennyire beszippantott a vikingek világa. Ezért belekezdtem a már régóta a várólistámon álló The Last Kingdom sorozatba, vagyis Az utolsó királyságba. Két évad után új kedvencet avattam, teljesen beszippantott, majd egyszer csak felfigyeltem az introban fellelhető üzenetre: Bernard Cornwell regényei nyomán.

Na, több se kellett! Még többet akartam Uhtredből, ebből az egész sztoriból, ezért vadászatra indultam Bernard Cornwell világában.

Nem tudom elmagyarázni, hogy miért, de szeretem átélni azt az utazást, amikor az ember rátalál egy filmre/sorozatra, és rájön, hogy könyv alapján készült, majd vagy párhuzamosan nézi és olvassa a kettőt, vagy először elolvassa, majd megnézi, vagy megnézi és utána olvassa el. Imádom összemérni a kettőt. Ugyanúgy le tud kötni a könyv, ha már láttam a képernyőn az eseményeket, és imádok azon merengeni, vajon miért változtattak meg valamit a cselekményben. Még jobban imádom, ha valami pontosan ugyanúgy zajlik, s ha ugyanazokat a párbeszédeket fedezem fel, az még inkább boldoggá tesz.


A viking téma önmagában beszippantott mostanában, de maga a történelmi művek is, amiket régen nem szívleltem annyira. A gyengéim ezek az igaz történeten alapuló háborúkat, királyokat, harcosokat bemutató művek.

A viking nép életfelfogása, életmódja és vallása nemrégiben kezdett komolyabban érdekelni. Az isteneik, az elkötelezettségük, miszerint harc közben meghalva a Valhallába kerülhetnek, ezért nem félnek a haláltól, s ez csak még veszélyesebbé tette őket a maguk hódító, felfedező, fosztogató időszakában.

Bernard Cornwell Angolszász históriák sorozata a szászok és dánok közötti hosszan elhúzódó viszályt taglalja, s azon időszakot, mikor Alfréd igyekszik megteremteni az egységes Angliát. Mindehhez rengeteg valós létezésű személy is társul mind dán, mind szász oldalról. A történet főszereplője viszont, aki szemszögéből végigvezeti az olvasót a történeten, Uhtred fiktív karakter, de ez mit sem vet vissza az élményből, sőt egyenesen imádom a személyiségét, bár főleg a képernyőn.



Uhtred Bebbanburg örököse elragadtatik a dánok által, miután apja nagy vereséget szenved egy csatában. A dánok között nevelkedik Ragnar oldalán. Eddigi keresztény létét hátrahagyván lassan kezd dánul gondolkodni, harcolni, s élni. Hinni kezd Odinban, s Thorban. Nagy harcos akar lenni, s nem imákat mormoló keresztény. Az évek múlnak, Uhtred nagy célja, hogy visszafoglalja a jogosan neki járó bebbanburgi otthonát, nem vész feledésbe. Ragnar halála után azonban menekülésre kényszerül, majd Alfrédhoz kerül. S megkezdődik kettejük koránt sem szokványos, érdekből fakadó, ám kölcsönös tisztelet vezérelte kapcsolatuk, amely során megszülethet az egységes Anglia.

Uhtred számos vívódáson megy keresztül. S bár az első kötetben még csak ifjú, vagy fiatal harcos, ennélfogva csökönyös és vakmerő, mégis érezhető benne a szász vér és dán neveltetés küzdelme. Annyira megszerettem ezt a karaktert, mind képernyőn, mind a lapokon. A harcos vérét, a szemtelen mentalitását, a taktikus gondolkodását... Boldogságomra szolgált, hogy Cornwell E/1 személyben tárja elénk Uhtred gondolatait, így még közelebb érezhetem magamhoz.

S maga az elbeszélésmód többször is utalt arra, hogy Uhtred egy igen idős énje meséli el a történetet, hosszú évek távlatából, ami egyfajta "a tűz mellett ülős mesélős" hangulatot adott a könyvnek. Mintha egy krónika sorait olvasnám, amit a nagy hős elbeszélése után vetettek papírra.

Meglepődtem, hogy az első kötet csupán az első évad feléig jutott. Ebből is látszik, mennyivel részletesebb a regény, mégse tudok semmi rosszat mondani a sorozatról sem. Van, amiben a sorozat erősebb - például az Uhtred mellett helyet kapó szereplők megszerettetésében. Nyilván a képernyőn többet kapunk a többi szereplőből, jobban meg tudjuk szeretni őket, míg Uhtred elbeszélése által nem annyira. Ebben a sorozat erősebb.

A könyv viszont sokkal részletesebb, főleg a taktikai, stratégiai, háborús viszonylatban. Cornwell igyekszik történelemhű lenni, ezt ki is fejti benne. A sorozat egyes dolgokban eltér, de a fő vonala megegyezik.

Történelemrajongóknak és viking-imádóknak kötelező olvasmány!

Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Uhtred, Leofric
Sorozat: Angolszász históriák
1.) Az utolsó királyság
10.) Flame Bearer
11.) War of the Wolf
12.) Sword of Kings
13.) War Lord
Megjelent: 2004
Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 408
Eredeti cím: The Last Kingdom
Műfaj: történelmi

1 comments:

  1. Szia.Esetleg arról van e hír hogy a 9-kötet mikor lesz magyarúl is elérhető?

    VálaszTörlés