5 / 100 könyv. 5% kész!

vasárnap, szeptember 23, 2012

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.


Meg Cabot a kedvenc íróim közé tartozik és ez nem véletlen. A regényei a tinédzsereknek szólnak, valósághű jelenetek és történetek jellemzik az írásait, amikbe mégis vegyül egyfajta mesebeli szál, ezért olyan könnyedén lehet olvasni és olyan egyszerűen bírunk vele azonosulni, hogy nem bírunk elválni tőle. Hihetetlenül jó humorral és ötlettárral rendelkezik az írónő. Amint a kezedbe veszed a könyvet elfelejted a problémáidat, a teendőidet és a kötelezettségeidet, úgyhogy csak vigyázz! Saját tapasztalatból mondom.

Mia Thermopolis egy tizennégy éves átlagos lány. Olyannyira átlagos, hogy szinte beolvad a környezetébe. Seszínű haj, kevés baráti kör, nuku pasi, elvarázsolt művész anyuka, egy alig látott dolgozó apuka és persze a gimnázium nehézségei, mint a matematika. Igen nem elég, hogy Mia bukásra áll matekból, az anyja helyett neki kell vásárolni és befizetni a csekkeket, álmai lovagja észre sem veszi és a barátnője ezerrel pörög, de mindemellett még az is kiderül, hogy Mia apja egy nagyon fontos dolgot szeretne a lányával közölni. Mégpedig azt, hogy ő Genovia hercege, Mia pedig hercegnő. És ekkor minden a feje tetejére áll szegény lány életében. Megjön a nagyanyja, Grandmére, aki illemtanórákat akar tartani neki; kiderül, hogy Mia anyja és apja egészen eddig hazudtak neki; összeveszik a legjobb barátnőjével; kétségbeesetten szeretné eltitkolni az iskolatársai elől a tényt, hogy ő Genovia hercegnője és mindeközben még mindig bukásra áll matekból és mindennek a tetejébe az anyja a matektanárával jár randizni... Ki ne borulna ki ennyi teher alatt? Mia Thermopolis élete fenekestül felfordul, a kinézete megváltozik, kiderül, hogy ki az igazi barátja és ki is érdeklődik iránta igazán...

A főszereplőnkkel nagyon egyszerűen bírtam azonosulni, hiszen egy tinédzser lányról van szó, aki a gimnázium mindennapjaival bajlódik és emellett folyton zűrökbe keveredik. A naivsága szinte már idegesítheti az olvasót, hiszen nekünk szembetűnik az, ami neki egyáltalán nem. Ez zavaró lehet, főleg úgy, hogy a regény naplószerűen van írva, vagyis Mia gondolatait olvassuk.

Ellenben Mia legjobb barátnője szinte olyan ellentétes jellemrajzzal rendelkezik, mint víz és tűz. Míg Mia kis szolid, halk és kedves addig Lilly erőszakos, kitartó és maximalista. A két jellem olyannyira taszítja egymást, hogy el sem hittem, hogy ők a legjobb barátnők, később persze kiderült, hogy elég sokat veszekednek az ellentétek miatt, de szerencsére végül mindig kibékülnek.

Kedvenc szereplő? Egyértelműen Lilly bátyja, Michael. A tudóspalánta, akinek talán több köze van a valósághoz, mint a húgának; saját blogot gyárt; tizenkettedikes és e mellé Miát akarja korrepetálni matekból. Kérdem én, akkor Mia mégis miért nem figyelt fel Micheal-ra? Ja, persze, mert Josh Richter-be volt belezúgva. És ezzel visszatértünk a naivság talajára, ugyanis Mia egyáltalán nem vette észre, hogy Michael közeledni próbál felé. Érdekes. Ilyenkor lehet, hogy mi is elgondolkodunk, hogy a való életben mi is ilyen naivak vagyunk és csak a könyvet olvasva fogjuk a fejünket a főszereplő naivsága miatt? Talán könnyebb a sorokat olvasva rájönni, hogy 1+1=2, de a valóságban ugyanilyen naivak vagyunk? Hm...

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: Michael
Sorozat: A neveletlen hercegnő naplója
1.) A neveletlen hercegnő naplója
6 és 1/2.) Mia karácsonya
10.) Mindörökké hercegnő
11.) A hercegnő férjhez megy
# Valódi és képzeld hercegnők
#Ünneplő hercegnő
#Mia Thermopolis határidőnaplója 2006
Megjelent: 2000
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 258
Eredeti cím: The Princess Diaries
Műfaj: ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése