5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Sebastian Fitzek: A terápia


A terápia című pszichothriller a német író, Sebastian Fitzek tollából született. Fitzek előző regénye után (Ámokjáték) könnyű szívvel és némi feszültséggel kezdtem bele ebbe az új thriller-be, ami bevallom nem szárnyalta túl az én ízlésem szerint az Ámokjáték-ot. A terápia egy tökéletes thriller, ami magába foglalja az első oldaltól a feszültséget és egy olyan érzést, ami nem hagy nyugodni. Hiszen minden egyes fejezetben új kérdések és rejtélyek jelennek meg és egyikre sem kapunk választ csupán az utolsó oldalakon. Mindenképpen tetszett, de valamiért miután kiolvastam olyan érzésem volt, mintha a történet nem volna teljesen kerek, mintha valami hiányozna. Ezért még visszaolvasgattam néhány jelenetet, de semmire sem jutottam. Ezt kivéve azonban eseménydús és igenis ütős regény, ami még az olvasót is sakkban tartja.

A történet: Viktor Larenz egy német elmegyógyintézetben ül, béklyóba kötve és éppen a pszichológusának mesél arról az eseménysorozatról, ami az intézetben juttatta. Azt a négy napot meséli el mind az orvosnak mind nekünk, ami a végső kétségbeesésbe juttatta. Ugyanis Viktor Larenz lánya évekkel ezelőtt lassan és fokozatosan betegeskedni kezdett majd egy nap eltűnt. Viktor nem bírta feldolgozni a történteket, ugyanis folyamatosan okokat és jeleket keresett, amik segítenek megtalálni a lányát, de nem járt sikerrel. A felesége a munkába temetkezett, miközben ő összeomlott és még a praxisát is feladta, ugyanis azelőtt pszichológusként dolgozott. 

Ennek a négy napnak az első reggelén Viktor Larenz négy évvel a lánya eltűnése után elmegy egy szigetre, ahol megpróbálja összeszedni a gondolatait és megírni az interjút a lánya eltűnéséről. Azonban a szigeten különös események történnek. Feltűnik egy szőke, fiatal nő, Anna, aki azt követeli, hogy Viktor kezdje el kezelni. Anna írónő, és azt állítja, hogy a leírt személyek, akiket kitalál, azok a valóságban felkeresik őt és nem hagyják nyugton. Viktor szerint ezek a skizofrénia tünetei és sok hezitálás árán de elkezdi kezelni Annát. Majd egyszer csak Anna egy kislányról kezd mesélni Viktornak, aki beteg volt és megszökött otthonról... 

Viktor akaratlanul is párhuzamokat von Anna elmondása és a saját lánya esete között. Vajon Anna tényleg az ő lányáról beszél? Sok a megegyezés, de sok a megválaszolatlan kérdés is és Viktor végül már nem is azért akarja kezelni Annát, mert a nőnek szüksége van rá, hanem sokkal inkább többet akar megtudni a lányáról. Eközben azonban jön a vihar, ami miatt Viktor és a többi szigetlakó teljesen elszigetelődik a külvilágtól. Nincs menekvés sem Annától, sem a történeteitől... sem az igazságtól. Négy nap. És a végén az igazság.

Mindenképpen megéri végigolvasni, mert le fog esni az állad a végén! A feszültséget és a rejtélyeket kedvelőknek ajánlom, ugyanis minden fejezet után újabb kérdésed lesz és ez nem fogja hagyni, hogy csak úgy abbahagyd az olvasást. Szomjazni fogsz a végére, amikor kiderül mindenről az igazság.

Kedvenc rész/karakter/leírás a regényben? Ez most egy nehéz kérdés ezzel a regénnyel kapcsolatban. Sebastian Fitzek izgalmas és feszültséggel teli regényében a szereplők nem ragadtak meg annyira, a cselekvés viszont izgalmas volt, a szálak bonyolódtak és a fordulatok megdöbbentettek. Mégis azt kell, hogy mondjam, ami a legjobban megragadott benne az a sejtelmes hangulata volt, ami teli van feszültséggel és izgalommal. Szinte vibrál a levegő miközben olvasod.

Sebastian Fitzek: A Terápia
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2006
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 278
Eredeti cím: Die Therapie
Műfaj: pszicho-thriller, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése