6 / 100 könyv. 6% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Cassandra Clare: Az angyal


Cassandra Clare A végzet Ereklyéi sorozatának elolvasása után, elfogultan kezdtem bele ebbe az új sorozatába. Nem tudtam, hogy mit takarhat a cím. Pokoli szerkezetek. Mind a borító, mind a cím ködös és kísérteties hatással bír, élvezettel merültem bele az írónő új világába. Majd rá kellett jönnöm, hogy nem is új világot teremtett, hanem a nagyon kedvelt A Végzet Ereklyéi sorozatot felhasználva alkotta meg ezt a sorozatot. A világ ugyanaz, csupán a korszak változott, ugyanis nem napjainkban, hanem mondhatni a múltban játszódik, az 1800-as években (ami mellékesen a gyengém a regényekben). Ahogy elkezdtem olvasni rá kellett jönnöm, hogy az írónő az előző sorozatát fűzte tovább - mondhatni visszafelé a múltba, ugyanis egyre gyakrabban ütköztem bele hasonló nevekbe, sőt személyekbe, ugyanis Magnus Bane is feltűnt a könyv háromnegyede felé. Tehát bátran kijelenthetem, hogy a Pokoli szerkezetek sorozat és a A Végzet Ereklyéi sorozat ugyanabban a világban játszódik, csak más korszakban.

Főszereplőnk: Tessa Gray nagynénje halála után New York-ból a mindig esős Londonba utazik, ahol a bátyjával kellene találkoznia. Két nő jön érte a kikötőbe, mondván, hogy a bátyja küldte ki őket, hogy hazavigyék Tessát. A lány kissé kétkedve bár, de beszáll a kocsijukba... Azonban ezzel hatalmas hibát követett el. Lassan rá kellett jönnie, hogy a két nőnek semmi köze a bátyjához és egészen más szándékokkal raboltál el Tessát. Ugyanis Tessa Gray nem átlagos 1800-as évekbeli lány, hanem egy alakváltó. 

A két nő heves kínzások árán tanította meg Tessát az átalakulásra és olyan terveket szövögettek, miszerint egy bizonyos Magiszterhez fogják vinni Tessát. Épp időben futottak be az árnyvadászok, hogy megmentsék a lány életét. Will Herondale (ismét megegyező vezetéknév) a fiatal árnyvadász megmenti Tessa életét és az árnyvadászok az Intézetbe viszik a lányt. Ezek után Tessa élete fenekestül felfordul. Nem tudja ki az ellensége és ki a barátja. Rengeteg kérdése van, de senki sem bír rájuk választ adni. Például ki az a Magiszter? És miért kell neki Tessa? Mi Tessa tulajdonképpen? Közben az Intézetben megismerkedik a helyes, de faragatlan modorú Will-el és a kedves, gyengéd Jem-el. Miközben Tessa az eltűnt bátyját keresi, próbálja kitalálni, hogy az élete mikor fordult veszélyes haláltáncba, valamint a szerelem is rátalál Will Herondale alakjában. Vajon mik is ezek a pokoli szerkezetek és hogyan működnek?

Nagyon tetszett a történet, magával ragadott és egyáltalán nem csalódtam Cassandra Clare-ben. Mégis muszáj lesz párhuzamot vonnom a két sorozata között. Folyton hasonlóságokba ütköztem és ez nem azért van, mert ugyanaz a világ vagy mert ez a sorozat a A Végzet Ereklyéi-nek az előzménye, nem erre értem. Az Intézet és Magnus Bane az érthető, mivel mindkét történet az árnyvadászokkal foglalkozik. De a karakterek és a karakterek közötti kapcsolatok is nagyon hasonlóak voltak az előző sorozatához mérve. Vegyük a főszereplőket. Tessa és Clary. Mind a ketten a normális életükből hirtelen csöppentek bele az Árnyvadászok életébe és mind a ketten bátor lányok. Aztán nézzük meg a főszereplő fiúnkat: Will-t és hasonlítsuk össze Jace-el. Mind a ketten tizenhét évesek, árnyvadászok, a múlt kísérti őket, néha bunkók és beképzeltek, valamint beleszeretnek a főszereplő lányba. Szinte ugyanaz a karakter, kivéve a kinézetüket, ami viszont szöges ellentét kettejük között. Igen, a két szerelmi kapcsolat is megegyező, ugyanis hiába tetszenek egymásnak, mégis húzzák a dolgot, összevesznek-kibékülnek... Utoljára pedig két árnyvadász lány karaktert szeretnék összehasonlítani, mégpedig Isabelle-t és Jessamine-t. A két lány erős, árnyvadász, gőgös és túl büszke. Ismét sok a hasonlóság. Azonban van egy személyiség, aki nagyon megtetszett és talán ő az, aki a legkevésbé hasonlít a többihez, ő pedig Jem, Will parabatai-a, azaz társa.

Ezek nem becsmérlések vagy panaszok, ezek csupán tények. És az is tény, hogy én imádom Cassandra Clare összes szereplőjét, tehát egészében azért imádtam a történetet! Ugyanazok az izgalmak és fordulatok, a végjáték pedig egészen egyszerűen ledöbbent és nem engedi, hogy abbahagyd az olvasást az egészen utolsó oldalig.

Cassandra Clare: Az angyal
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Will
Sorozat: Pokoli szerkezetek
1.) Az angyal
Megjelent: 2010
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 496
Eredeti cím: Glockwork Angel
Műfaj: fantasy, ifjúsági, urban fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése