6 / 100 könyv. 6% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Scott Westerfeld: Csúfok



Scott Westerfeld olyan világot alkotott, amiben vagy nagyon szívesen élnénk vagy egyáltalán nem akarnánk a részesei lenni. Ez a két ellentétes lehetőség állhat csak fenn, és köztes állapot nem igen létezik. Az első lehetőséget részesíti előnyben Tally, aki ebben a lebilincselő világban él és nagyon is várja a tizenhatodik születésnapját, amikor is széppé válik és időtlenül bulizhat, éjjel-nappal, azt csinálhat amit akar. Azonban nem így van ezzel Shay, aki szintén hamarosan tölti a tizenhatot, bár semmi kedve széppé válni. A két lány elkülönítve él a szépektől, csúfokként a többi tizenhat éven aluliakkal, akik a műtétre várnak. Tally és Shay jó barátnőkké válnak, s Shay nap, mint nap olyan történetekkel traktálja Tally-t, hogy valahol messze tőlük távol van egy tábor, ahol mindenki csúf, de így boldog és, hogy ő is közéjük akar tartozni. Egy nap Shay betölti ígéretét, megszökik, és ez megindít egy lavinát, ami megállíthatatlanul omlik egyenesen Tally nyakába. Ugyanis Tally-t állítják elő a Különlegesek, akik a mi világunkban talán az ügynököknek felelnek meg, hogy kutassa fel Shay-t. A kislányt megfenyegetik, hogy ha nem vezeti el őket az említett táborba, akkor nem műtik át széppé. Tally álma pedig ezzel darabokra kezd hullani... Elindul Shay után azon az útvonalon, amit barátnője mesélt neki, egy különös nyomkövetővel együtt. Amint a táborba ér és megismerkedik az ottani emberekkel, találkozik Shay-al  és megismerkedik a nagyon kedves és helyes David-el világnézete megváltozik. Vajon lesz elég szíve elárulni a barátnőjét és az ott élő embereket a saját álmáért?

Hihetetlenül találékony ötletek vannak a regényben. Érdekesen van lefestve ez a világ, ahol a csúfok mi magunk vagyunk, az átlagos emberek; a szépek pedig az agyonplasztikázott tökéletes és egyéniségtelen emberek.  A regény elolvasása után talán átgondolod, hogy te inkább csúf maradnál (vagyis átlagos) vagy inkább egy monoton szépség, akinek nincs egyénisége... Mindenképpen lebilincselő elméletet állított fel ezzel Scott Westerfeld, emellett pedig egy színes új világot hozott létre, ami egyedi és utánozhatatlan.

Valamiért nekem kicsit, hogy úgy mondjam döcögős volt ez a könyv. Végigolvastam, izgalmas volt és tetszett, de valamiért nem olvastam körmöm rágva, falva az oldalakat. Talán bennem van a hiba. A történet valahol ellaposodott, valahol izgalmas volt. Mindezek ellenére egy olyan világot fest le ez a regény, ami viszont nagyon tetszett.

Scott Westerfeld: Csúfok
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: David
Sorozat: Csúfok
1.) Csúfok
2.) Szépek
3.) Különlegesek
Megjelent: 2005
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 364
Eredeti cím: Uglies
Műfaj: disztópia, ifjúsági, sci-fi

2 comments:

  1. Nagyon jó könyv, angolul, még kötelezõ olvasmány volt. És bár az órákon közösen nem jutottunk a végére, haza vittem és elolvastam. Nekem nagyon tetszett.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igen! Nagyon jó iskolába jársz, ha ilyen menő könyvek kötelezők angolon. Szerencsés vagy! :) Olvasd el a két folytatását is, azok is biztosan jók, csak én még nem jutottam el odáig, hogy elolvassam őket. :D

      Törlés