5 / 100 könyv. 5% kész!

vasárnap, szeptember 23, 2012

Margaret Mitchell: Elfújta a szél


Scarlett O'Hara - szinte minden olvasni imádó lány ismeri ezt a nevet és tudja, hogy kihez tartozik. Az Elfújta a szél a klasszikus regények egyik mondhatni "csillaga", ami kötelező olvasmány minden könyvmoly lány számára. Én magam is sokat tudtam a könyvről és sokan is mondták, hogy mennyire felülmúlhatatlan. Így hát belekezdtem a meglehetősen hosszú, szívszorító és gyönyörű történetbe, ami Scarlett elképesztő életét taglalja, aki egy bátor, kitartó és büszke lány. A kezdetben tizenhat éves főszereplőnőnk erős és kiemelkedő egyénisége minden férfit vonz, Scarlett élvezi a dicsfényt és, hogy körülrajongják. Kérők sora áll előtte, s hamarosan a szerelmet is megismeri, amikor találkozik a fiatal és helyes Ashley-vel. Azonban a háború jöttével minden felborul, Scarlett-nek mindent meg kell tennie, hogy túlélje miközben ismerősei egymás után esnek el a háborúban. Minden erejére szüksége van, határozottsága és büszkesége határtalan, azonban a háború lassan a szüleit, ismerőseit is elviszi. Ebben a sivár helyzetben megy férjhez, azonban nem szívszerelméhez, Ashley-hez, ugyanis őt másnak szánták. Scarlett eközben megismerkedik egy másik férfival a rossz hírű, Rhett Butler-el, akinek szörnyű viselkedése mindenkit felháborít, s kiderül, hogy Rhett is Scarlett-et akarja megszerezni. Később arra is fény derül, hogy Scarlett és Rhett nem is különbözik olyannyira. 

A szeleburdi és önző ugyanakkor bátor és kitartó Scarlett élete egyszerűen magával ragad, ahogy bármit megtenne a túlélésért, ahogy ráeszmél, hogy milyen az, amikor küzdeni kell az életben maradásért. Lebilincselő és gyönyörű olvasmány, meleg szívvel és büszkén ajánlom!

A Scarlett és Rhett közötti kapcsolat egy macska és egy kutya kapcsolatra hasonlít, azaz a se-veled-se-nélküled szindróma. Imádtam őket, amikor együtt voltak és akkor is amikor utálták egymást, az ilyen szerelmek tartanak ki a legtovább. A történet vége azonban nagyon ellenemre volt, hiszen függőben hagyja az olvasót. Pontosan ezért folytattam Margaret Mitchell munkáját később Alexandra Ripley Scarlett című könyvével. Azonban az eredeti Elfújta a szél utánozhatatlan és egyedi alkotás!

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/-
Kedvenc szereplő: Rhett
Megjelent: 1936
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 1184
Eredeti cím: Gone with the Wind
Műfaj: romantikus, szépirodalmi, történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése