6 / 100 könyv. 6% kész!

vasárnap, február 23, 2020

Stephen King: A kívülálló


Léteznek a világban olyan történetek, amik egyszerűen olyan szinten magukba szippantanak, hogy az ember beleőrül, ha nem tudja meg a végkifejletet, a megoldást, a talány nyitját. Na ez, Stephen King egyik legújabb története, A kívülálló egy pontosan ilyen történet.

Az egész a minisorozattal kezdődött, ami Stephen King feldolgozás lévén, rögtön a "megnézni" listámra került, és hétről-hétre követem is. Ám olyan szinten magába szippantott a sztori atmoszférája, rejtélyessége, hogy képtelen voltam még heteket várni, míg befejeződik a sorozat. Így hát - mivel már régen megfogadtam, hogy sokkal több King regényt kell olvasnom, mert imádom a mester műveit - hamar a könyv mellett kötöttem ki. Még ha így is végig fogom nézni a minisorozatot...

Az első, ami nagyon szembeötlött, az a könyvhöz való hűség. Le a kalappal, mert a sorozat nagyon szépen visszaadja a könyvet. Fel véltem fedezni számos idézetet a könyvből, bár gyökeres változások is vannak az eredeti történethez képest, amit nem teljesen értettem. Kettő is. Majd még visszatérek rájuk.

Egy gyermek borzalmas gyilkosság áldozata lesz egy kisvárosban. Minden egyes helyszíni bizonyíték egy köztiszteletnek örvendő iskolai edzőhöz vezet. A nyomozók, Ralph Andersonnal az élen, nyilvános letartóztatásban részesítik Terry Maitlendet. Azonban, ahogy halad a nyomozás, kiderül, hogy Maitland egy teljesen másik városban volt a gyilkosság idején, és erre videós bizonyíték is van. Azonban egy ember nem lehet egyszerre két helyen. Amint Terry felesége, Ralph Anderson nyomozó és neje, az államügyész és még mások belevetik magukat a nyomozásba egy visszahúzódó magánnyomozóval, Hollyval az oldalukon, olyan dolgokra derül fény, amik lehet, megváltoztatják a valóságukról való tudásukat.

King egy zseni. Ennyit tudok mondani. Nem tudom, hogy csinálja, de olyan sztorikat tud kitalálni, amiket olyan minőségében tud tálalni, ami miatt lerágod minden körmöd, hogy végre megtudd, mi a fene is folyik itt. A kívülálló kiváltképp egy ilyen történet. Imádtam olvasni, ahogy egy racionális nyomozó szembesül a természetfelettivel, és kénytelen elfogadni azt.

A sztori nagyon alapos, minden bizonyítékában, aspektusában, King mindenre gondolt. Olyan összetett, hogy rendesen figyelni kell olvasás közben, hogy az ember össze tudja kötni a pontokat. Főleg a sorozatban, ahol bármennyire is igyekeztek a készítők, nem tudtak olyan részletes körülményeket megalkotni, mint King a könyvében. A sorozat viszont atmoszférájában igenis erősebb, az ember idegei pengeélen táncolnak, miközben nézi.

Ralph Anderson és Holly. Ez a két karakter olyan erős a történetben, hogy ha csak ők ketten vezetnék végig a cselekményt, is érdekes lenne az egész. A kettősből főleg Holly karakterét emelném ki, mert volt egy hatalmas félreértésem. Tisztában vagyok vele, és ezért is imádom Kinget, hogy minden története egy világban játszódik. Erre tökéletes példa a Castle Rock sorozat, de ő maga is utal más regényeinek történéseire, szereplőire egyes könyveiben.

Valahogy mégis képtelen voltam összekötni Hollyt a Mr. Mercedesszel, pedig a sorozatot aktívan nézem, és valószínűleg erre is vezethető vissza az, hogy nem tudtam párhuzamot vonni, és rájönni, hogy ugyanarról a Hollyról van szó. A sorozatok miatt. Nemcsak azért, mert más színésznőt válogattak a szerepre A kívülállóban, hanem azért is, mert a karakterén is módosítottak. A kívülálló Hollyja sokkal bogarasabb, sokkal érdekesebb karakter a maga módján. De ezért nem teljesen King-hű. Bár imádom mind a színésznőt, mind a módosított karaktert, mégse egyezik teljes mértékben.

Csak akkor jöttem rá, amikor Holly beszámolt a csapatnak Brady Hartfieldről és tetteiről. Na akkor végre leesett a tantusz és majdnem eldobtam az agyamat. Tudom, tudom. Holly nagyon sokat említi azt a nyomozót, akitől mindent tanult, Bill Hodges-t, de sajnálom, hülye voltam, nem kötöttem össze, a név valahogy nem maradt meg.

Felmerült bennem tehát a kérdés, hogy a sorozatban nem is lesz szó a Mr. Mercedesről? Bradyről? Holott a könyvben Holly azzal magyarázta a természetfeletti jelenlétét a világunkban. Hogy már volt ilyesmivel dolga. És akkor a sorozatból ezt teljesen kihagyják, amikor annyira epikus pillanat volt, mikor számomra leesett a könyv olvasása közben? Hatalmas kár lenne érte, remélem a sorozat készítőinek több esze lesz, minthogy teljesen kivonják ezt az alkotást King univerzumából és elvonatkoztatják tőle.



Még egy érdekes különbséget véltem felfedezni, ami gyökeresnek is mondható. Míg Mr. King úgy írta meg Ralph karakterét, mint aki neje odaadó férje, és táborban lévő gyermeke ádáz védelmezője, addig a sorozat készítői valamiért úgy döntöttek, hogy Ralph fia, Derek halott lesz a történetben. Ehhez csupán egyetlen indokot tudok elképzelni: az amúgy is nyomasztó és fájdalmas atmoszférát még nyomasztóbbá akarták tenni. Egy olyan nyomozót akartak, aki elvontabb, deprimáltabb, reményvesztettebb. Holott egy gyermekét védő nyomozó sokkal működőképesebbnek bizonyult a könyvben. Azért szívesen megkérdezném a készítőket, miért döntöttek így ezzel kapcsolatban.

Még mindig szeretem, mégis sokszor meghökkent, mennyire nyersen tud fogalmazni King, olyasmiket ír le, amik hétköznapi helyzetek, mégse írná le a legtöbb író ezeket. Valahogy sikerül neki megragadnia az ember természetes, sokszor ocsmány oldalát, úgy hogy szinte visszataszítja az olvasót.

Az egész élmény azzal az elhatározással zárult, hogy kiolvasom King összes regényét, és megnézem minden filmes/sorozatos feldolgozását. Majd egyszer talán meglesz...

Stephen King: A kívülálló
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Ralph, Holly
Megjelent: 2018
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 504
Eredeti cím: The Outsider
Műfaj: horror, krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése