5 / 100 könyv. 5% kész!

csütörtök, január 03, 2013

Marie Lu: Legenda



Nemcsak maga a borító fogott meg - pedig az önmagában is eléggé jól néz ki - hanem főleg a történet, ami izgalmasnak és érdekesnek ígérkezett. Az elvárásaimat tökéletesen felülmúlta Marie Lu története, amiben minden van, ami kell: harc, izgalom, szerelem, érzelem, feszültség, rejtély... Mostanában elég sok úgymond utópisztikus regényt olvasok - eléggé felkapott lett - ami a távoli jövőben játszódik. A Legenda is egy ilyen regény.

Lehet, hogy bennem van a hiba, mert én egyszerűen képtelen vagyok a külföldi fiú-lány nevek között különbséget tenni. Például mikor elkezdtem olvasni a könyvet először azt hittem, hogy két lánnyal van dolgom. Aztán körülbelül a huszadik oldalon írja nekünk az írónő, hogy Day fiú. Szóval, hogy világos legyen: June lány és Day fiú. Mikor erre rájöttem már tudtam, hogy akkor szerelemről is szó lesz, aminek már jobban örültem.

Tehát a történet rögtön megtetszett. Egy jövőbeli világ, aminek teljesen mások a viszonyai, és amiben egy fiatal lány és egy fiatal fiú igyekszik helytállni, míg az egyik szegény és kénytelen lopni, bűnözni, hogy a családját eltarthassa a másik pedig egy magányos gazdag lány, aki elveszítette a szüleit és nagy nyomás alatt van. Ebben a jövőbeli világban minden tíz éves gyereket egy próba elé állítanak és az által helyezik munkába, ahogyan elvégzi a próbát. 

Ami a leginkább vonzott ehhez a könyvhöz az a hátoldalon található rövid mondat volt: 
"Orwell, 1984 + Rómeó és Júlia + Robin Hood" - készülj fel a frenetikus hatásra!
Orwell? Szeretjük. Rómeó és Júlia? Még jobban. Robin Hood? Az egyik kedvencem. Kizárt volt ezek után tehát, hogy kihagyjam. Egyébként teljesen jogos volt. Egy szegény osztályból való fiú és egy előkelő lány szerelme. Egy fiú, aki szegénysége miatt rabol, hogy a családját eltarthassa. 

A karakterek közül Day tetszett a legjobban, habár June-t és a kis Tess-t is megszerettem. Imádtam, ahogyan Marie Lu belemászott mindkét főszereplő fejébe és Day és June egyaránt mesélte a történetet nekünk. Az írásmód is egyedi volt, ugyanis megvolt az a fajta precíz gondolkodásmód a nyomozásnál és a megfigyeléseknél. 

A regény könnyen olvasható, egy nap alatt fel lehet falni, pörgősek az események. Nagyon megszerettem, az egyik kedvencem lett, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Marie Lu: Legenda
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Day
Sorozat: Legenda
1.) Legenda
3.) Bajnok
Megjelent: 2011
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 304
Eredeti cím: Legend
Műfaj: disztópia, ifjúsági, romantikus

2 comments:

  1. Az utolsó pillanatban kért a kiadó a borítóra valami ajánló szöveget, és valami rövidet, frappánsat de informatívat akartam, így jött ez az Orwell: 1984 + Rómeó és Júlia + Robin Hood dolog. :)
    Örülök, hogy megragadta a figyelmed, és tetszett a könyv.

    (a fordító)

    VálaszTörlés
  2. Igen, maga a könyv is tetszett, de ezért is figyeltem fel rá rögtön, amiatt az egy mondat miatt. Szóval telitalálat! :D

    VálaszTörlés