8 / 100 könyv. 8% kész!

hétfő, augusztus 12, 2013

Max Brooks: Z World War (Z világháború)



Tudom, hogy jó sokáig húztam a bejegyzést, nem tudom mi lehet az oka. Vegyes érzelmeim vannak a könyvvel kapcsolatban, két hónapba telt, míg elolvastam, aminek nem azaz oka, hogy a könyv rossz. Nem, erről szó sincs, sőt, bátran kijelenthetem, hogy Max Brooks a maga módján zseni, amit pedig alkotott az fenomenális (mostanában ez a kedvenc szavam). Az olvasás lassúságának az lehetett az oka, hogy az írásmód kicsit mélyebb hangvételű, nagyon komoly, csöppet sem egy lenge olvasmány. Brooks egyedi felépítéssel látta el a regényt, egy úgymond kitalált dokumentumkönyvet alkotott. Zseniális ötlet, és zseniálisan véghez is vitte.

A történetnek nincs főszereplője. Talán maga Max Brooks vált a mű főszereplőjévé. Ő maga egyfajta "újságíró-riporter" féleségként tűnik fel a színen és a bevezetésben kifejti, hogy miért alkotta meg a regényt. Több megnevezéssel is illette a háborút: harmadik világháború, zombiháború, végül a Z világháború mellett döntött. Elárulta, hogy a könyv megírásával az a célja, hogy az emberek tisztában legyenek a háború kialakulásával, folyamatával és legyőzésével - tehát: úgy írta meg a regényt, mintha valóságos háborút festene le elénk. Bevallom cseppet sem erre számítottam. A film után egy Gerry Lane-t vártam, aki a zombikkal küzd, ennek ellenére kitalált interjúk sorával találtam szemben magam, ami megrázóbbnál megrázóbb szemszögeket mutattak be nekem. Aztán rájöttem, hogy a dokumentum-jelleg miatt válik Brooks regénye hátborzongatóan valóságossá. Egyedi, találó és érdekes. A dokumentumkönyv formától olyan érzésed van, mintha tényleg megtörtént eseményeket, igazi interjúkat olvasnál és ezáltal a háború minden egyes részletét, szegletét megismered egészen a csatatér kellős közepétől egy katona szájából, egy olyan ember elbeszélésig, akit gyerekkorában ért a háború és a családja elmenekült északra, ahol az emberek habár nem voltak a háború közepében, mégis egymás ellen fordultak a túlélés érdekében. Megannyi szempont, megannyi karakter - szinte el sem hiszem, hogy Brooks képes volt ennyi személyiséget felépíteni, ennyi stílussal és véleménnyel. Hihetetlenül nehéz lehetett.

"Mi voltunk a földön az uralkodó életforma, de megfosztottak az önbizalmunktól. Megtört, elgyötört faj lettünk, a kihalás szélére kerültünk, és már annak is örülni fogunk, ha a holnap valamivel kevesebb szenvedést tartogat a mánál." (részlet a Z World War című könyvből)

A történet lépésről lépésre indul. Hol is kezdődne a háború, ha nem Kínában? Kuang Csingsu, egy körzeti orvos hívást kap és egy olyan esettel találja szemben magát, amit sehogy sem ért. Harapás általi veszettség. Megtaláltuk a nulladik beteget: egy tizenkét éves kisfiút. Ezután áttérünk Tibetbe egy bizonyos Nuri Terevaldi elbeszélését olvassuk, aki csempészként tengődött. Ismét ugrunk egyet Stanley MacDonald-hoz, a kanadai veteránhoz. Brooks pontok leírásokkal döbbent minket, mintha valóban megtörtént eseményekről mesélnének az interjúalanyok, tények hosszú sora, amik mégis kitalációk. Fernando Oliveira, a janomami indiánok egyik tagja szerint a fertőzés Kínából indult szervkereskedelemmel. Ismét új alannyal van dolgunk: Jacob Nyathi, aki hajókapitány a Karibi Államszövetségtől, majd Jürgen Warmbrunn, az Izraeli Titkosszolgálattól, aztán Szaladin Kaden beszél, egy Palesztín egyetemi tanár. És az interjúk hosszú sora folytatódik, végeláthatatlanul.

Mindeközben az agyvelők loccsannak ám rendesen, gyenge idegzetű lévén néha fintorogtam egy sort, de mivel zombikról van szó, nem is számítottam másra. Brooks egyedi regénye nagyon kidolgozott, részletekben gazdag alkotás lett, ami mögött biztosan sok a háttér- és kutatómunka. Le a kalapom előtte, amiért mert valami újat alkotni. Nem egy szórakoztató regény, rugalmas, gördülékeny eseményekkel, kiszámítható szereplőkkel. Ez ennél sokkal mélyebbre, komolyabbra és hitelesebbre sikerült. Talán ezért nem olvastam annyira egyszerűen, ennek ellenére tetszett, nagyon is, ahogyan maga a film is. Ajánlani tudom, kezeskedni érte már nem. :)

Max Brooks: Z világháború
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2006
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
Eredeti cím: World War Z
Műfaj: disztópia, horror, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése