5 / 100 könyv. 5% kész!

hétfő, október 26, 2015

Franz Kafka: Az átváltozás


Kötelező olvasmány.
Az első művem Franz Kafkától, egy kicsikét tartottam is tőle, nem alaptalanul.

Ismét groteszk novella, amelyen végre érződött is az abszurditás, ugyanis a főszereplő egy féreggé változik. Most ezzel mit is kezdjünk?

A történet röviden összefoglalható: emberként egy nap felébred és rájön, hogy páncélt növesztett, kis lábacskái és csápjai vannak: féreggé alakult át. Nem tud felkelni az ágyból, kétségbeesik, hogy fog bemenni így dolgozni? Hogy hoz haza pénzt a családnak? Nemsokára  a család is felfigyel a bajra, kopognak a zárt ajtókon, kijön a főnök a munkahelyéről, mindenki választ vár. Ekkor elszabadul a pokol, kiderül, hogy mi történt emberünkkel, a család megretten, a főnök elmenekül. A család hónapokig bent tartja a szobájában emberünket/férget, csupán annak a húga merészkedik be néha, hozza az élelmet, a család szorult helyzetbe kerül, mindenkinek munkát kell vállalni, hogy megélhessenek. Férgünk eközben sokat gondolkodik, szobája magányában éhezésre szánja el magát. Nemsokára három úrnak ad ki egy szobát a család, pénzszerzés céljából, azonban hamar rájönnek, hogy egy szörnyet tartanak az egyik szobában és távoznak. Férgünk rájön, hogy csak a rosszat hozza a családra, ezért szépen megdöglik.

Mit is írhatnék még? A történet magáért beszél. Mi a jó-isten-szagú-izé ez? Lehet, hogy a groteszk műfaj mégsem nekem való? Az egyszer biztos, hogy kiváltott belőlem valamit, végig éreztem az abszurditást, a helyzet képtelenségét, mivel magyarázatot nem kaptunk arra, miért is vált a főszereplő féreggé. Nincsenek miértek, csak a kialakult helyzet van. Még a megoldás sem ad lelki nyugalmat.

Különös, de abszurditása ellenére, tökéletesen el tudtam képzelni a helyzetet, a férget, a családot, mindent. Az egyszer biztos, hogy érdekes olvasmány, ami biztosan jelképes tartalmat közöl, amire sajnos nem jöttem rá. Azért vált vajon féreggé, mert ez a szürkeségbe olvadás jelképe? Egyszerű féreg, akinek nincs joga az élethez? Lehet, hogy lelki változása vetül ki a deformáltságra? Lehet, hogy az a jó ebben a műben, hogy mindezen elgondolkoztam? Nem is tudom. Döntsétek el ti.

Franz Kafka: Az átváltozás
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1982
Kiadó: Európa
Oldalszám: 304
Eredeti cím: The Metamorphosis
Műfaj: groteszk, novella

0 comments:

Megjegyzés küldése