8 / 100 könyv. 8% kész!

szombat, március 23, 2024

Stephen King, Peter Straub: A talizmán

 
Olvassunk Kinget! A talizmán a következő a sorban. Én már King legtöbb stílusát megszoktam: a horrort, az utópiát, a szatírát, a realistát… de a szürrealista Kinget még nem feltétlenül tudtam helyre tenni magamban, de nem baj, A talizmán tökéletes volt ahhoz, hogy belemerüljek egy horroros mesével átszőtt szürreális élménybe…

Jack egy kisfiú, akinek meghalt az apukája, az anyukája rákban haldoklik. Egy érdekes beszélgetés során elárulják neki, hogy a Territóriumokban egy bizonyos talizmánnal megmentheti az anyját.

Ezért Jack útra indul, hogy átszelje Amerikát egy párhuzamos birodalomban, amely más, mint a mienk, de mindenkinek van egy hasonmása, Jacket kivéve. Megkezdődik a tortúra és a küldetés a talizmán megtalálásért.

Hát, dióhéjban ennyi. Elvetemült. Megveszekedett. Néhol idegesítő, főként a Jacket ért külső tényezők miatt, amiken keresztülmegy és amik miatt nem tud haladni, de ez is a kalandos út része, így csak még inkább érzékelhető, milyen áldozatokkal is jár az, amire Jack elszánta magát. Ugyanakkor a párhuzamos világ ilyetén feldolgozása, amelyben hasonmásaink vannak, mégis minden más… Olyan képregényes volt nekem, nagyon tetszett.

A már megszokott horrorelemek gyakran gore-ba és szürreális undormányba csaptak, de tapasztalt King olvasók vagyunk, semmi ilyesmi nem tántorít el minket.

Stephen King, Peter Straub: A talizmán
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: A talizmán
1.) A talizmán
2.) A fekete ház
Megjelent: 1984
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 860
Eredeti cím: The Talisman
Műfaj: fantasy, horror, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése