5 / 100 könyv. 5% kész!

kedd, március 22, 2016

Sara Raasch: Hó, mint hamu


Sara Raasch könyvére elsősorban a borító miatt figyeltem fel. Hiszen csak rá kell nézni, egyszerűen gyönyörű. Tudom, tudom: ne borító alapján ítélj meg egy könyvet, de egy ilyen szépség mellett nehéz elmenni a könyvesboltban. Aztán ahogy elkezded tanulmányozni, elgondolkodsz, hogy vajon mit is ábrázolhat. Egy Jin-jang jel, amelynek belsejében egyik oldalt a tél, másik oldalt pedig a nyár uralkodik. A Jin-jangon megcsillan a nap fénye...

Úgyhogy elolvasod a fülszöveget, amely egy fantasy regényt rejt. Mostanában úgyis rákattantam a fantasy regényekre George R. R. Martin Trónok harca című könyve miatt, úgyhogy ismét fejest ugrottam a fantasyk világába. Jól tettem? Igen is és nem is.

Nem egészen friss az élmény, mert több mint egy hónapja olvastam ki, de azért megpróbálom feleleveníteni az akkori érzéseimet a könyvvel kapcsolatban. Kicsit árulkodó lehet, hogy nehezen megy...

Nagyon sok jó vélemény kering a könyvről, ilyenkor mindig magas a léc. Túl magas. Félreértés ne essék, nekem tetszett ez a regény. De korántsem vált kedvenccé. Olyasfajta könyv, amely olvasás közben kikapcsol, tetszik, könnyed, de nem maradnak meg sem a szereplők, sem a világ a fejemben akár egy hónappal a regény elolvasása után is. Nem. Pillanatnyi élményt ad, aztán elszáll a ködben. Semmi felejthetetlen nem volt számomra sem a történetben, sem a szereplőkben. Nem élnek bennem tovább.

Igazából az egész történet egy mese, nem is igazán komoly fantasy. Egy mese, tele meseelemekkel, amelyek könnyed kikapcsolódást kölcsönöznek, de mese lévén klisékkel teli, mondhatni mese-klisékkel teli a regény:

1.) A főszereplőnő: Meira. Nem felejthetetlen karakter. Kicsit szeleburdi, mégis bizonytalan önmagában. Nem a tipikus erős női karakterek közül való, habár az írónő megpróbálta azzá kovácsolni, de valahogyan nem sikerült. Meira árván maradt, mert minden télországit megöltek évekkel ezelőtt, köztük a szüleit is.

2.) Háború dúl az évszakok között.

3.) Mather, a herceg, akibe Meira szerelmes, de nem lehetnek együtt a származásuk miatt. Nem lehetünk egymáséi. A herceg nem kaphatja meg Hamupipőkét?

4.) A nagy gonosz, akinek a nevét sem merik kimondani.

5.) A bölcs mentor, akinek mindig tudjuk mi lesz a sorsa végül...

6.) Még egy herceg, kialakul egy szerelmi háromszög, érdekházassággal. Csak nekem hajazott ez a felállás a Párválasztóra?

7.) Az árva kislány végül hercegnő lesz.

Azt hiszem, az elolvasása pillanatában sokkal jobb értékelést tudtam volna írni erről a könyvről, de most, egy hónappal a kiolvasása után döbbenek csak rá, hogy semmi maradandó élményt nem adott számomra. Holott, az én szótáram szerint, egy könyv/film/sorozat akkor igazán jó, ha még napokig el tudsz bambulni a történteken, a szereplők vissza-visszatérnek a gondolataid közé. Sajnos ez nem történt meg velem és a Hó, mint hamuval. Nem adom fel. A második részt is el fogom olvasni, mert könnyed kikapcsolódás lesz, még ha nem is lesz rám nagy hatással...

Sara Raasch: Hó, mint hamu
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: Hó, mint hamu
1.) Hó, mint hamu
2.) Jég, mint tűz
Megjelent: 2014
Kiadó: Twister Média
Oldalszám: 496
Eredeti cím: Snow Like Ashes
Műfaj: disztópia, fantasy, ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése