4 / 100 könyv. 4% kész!

szerda, május 31, 2017

Cserjési Petra: Halott barátnők


Szeretek elmerülni a krimik világában, aminek általában egy jól bevált egyenlete létezik (legalábbis szerintem), ami a krimiket igazán jó regénnyé alakítja:

Szerethető nyomozó + egy végtelenül érdekes egyéniségű szociopata + baljóslatú hangulat és atmoszféra = zseniális krimi.

Legalábbis én így írnám fel egy remek krimi egyenletét, amennyiben mindhárom kritériumnak megfelel egy ponyvának minősített krimi, akkor engem már megnyert. És habár nem olvasok olyan gyakran krimiket, néha-néha egy felkelti az érdeklődésemet.

Cserjési Petra Halott barátnők című regénye a már baljóslatú borítójával számomra elővetítette a regény atmoszféráját, ami a jó krimik egyik előfeltétele. A leírás alapján egy teljesen átlagos krimivel van dolgunk, melynek főszereplében egy nyomozónő áll, akinek valami véletlen folytán minden barátnőjét meggyilkolták, feltételezhetően egy sorozatgyilkos által, valamint a véletlen folytán minden meggyilkolt barátnőjének a keresztneve "A" betűvel kezdődik. Hm. Érdekes.

Egy beavatott krimi olvasó /aminek én egyáltalán nem tartom magam/ rögtön levágja, hogy itt valami folyik a háttérben. Véletlenek léteznek, de ekkorák aligha.

Főszereplőnőnk, aki egyébként az a tipikus "durr-bele" igazán belevaló fajta, akit elvárunk egy ilyen szerepben, természetesen mindent megtesz, hogy kiderítse, mi is történt barátaival.

Akkor kezdjük az egyenlettel!
Szerethető nyomozó? Főszereplőnőnk tökéletesen megfelelne ennek a kritériumnak, hisz talpraesett, belevaló nőszemély, aki tűzön-vízen küzdi át magát azért, hogy kézre kerítse a gyilkost. A személyisége tehát egyáltalán nem akadályoz meg engem abban, hogy az egyenlet ezen rubrikáját kipipáljam. Azonban a szemszögéből olvasható történet néhol-néhol túl nyersre (?) sikeredett. (Nem ez a jó szó rá.) Az írási stílus gördülékeny, élvezhető. A főszereplőnő karaktere teljesen rendben van. Csak néha úgy éreztem (és lehet, hogy velem van a baj), hogy nem ad át elég érzelmet, ami egy E/1 személyben íródott regénynél elvárható lenne. Enyhén érzelemmentes, racionális, a történéseket leíró oldalakat olvashattam, ami nem lenne gond, ha E/3 személyben íródott volna a történet, de többnyire a főszereplő gondolatait olvashatjuk, ami szerintem nem tartalmazott elegendő érzelmet, vívódást, mély gondolatokat és motivációkat. Ezért egyszerűen képtelen voltam a főszereplőnő lelki világát átélni és empatikusan hozzá fordulni.

Egy szociopata gyilkos? Rendben, mind tudjuk, hogy nem minden krimiben látjuk a háttérben azt a baljóslatú alakot, aki miatt az egész macska-egér hajsza elkezdődött, néha csak később, vagy csak a legvégén bukkan fel. Ez a krimi is az a fajta, amelynél figyelsz, agyalsz és próbálod kitalálni, ki is lehet az. Az írónő néha erre a karakterre tereli a gyanút, néha arra, de biztos információt nem ad neked, ami által kitalálhatnád. Szeretem ezt a fajta nyomozósdit, de valamiért engem az a fajta krimi varázsol el, amiben már tudom a gyilkos kilétét, de egy tökéletes és érdekes személyiségű szociopatát fest le előttünk, akinek tudjuk és értjük a motivációit/hátterét/észjárását. Mindenesetre ezúttal az írónő sikeresen és zseniálisan kavarta úgy a lapokat, hogy az olvasó nem lehet biztos a gyilkos kilétében.

Baljóslatú hangulat? Ezzel egy pöppet volt problémám, mert nem éreztem azt a sötét/"feláll a szőr a hátamon" hangulatot, amit a krimik esetében szeretnék, de lehet, hogy ez is csak az én hülyeségem és a svéd krimik által kialakított sztereotípiám miatt van, miszerint minden kriminek elborultnak kell lennie, pedig nem.

Ha el szeretném engedni a (most fabrikált) egyenletemet, akkor előtérbe kell hoznom a főszereplőnő és a mentora közti kapcsolatot, ami viszont számomra az egyik legjobb része a regénynek. Igen, egyszerűen imádom a tanítvány-mentor közti kapcsolatot a könyvekben, filmekben, mert annyira szépnek tartom ezt a fajta "tovább adom a tudást", "szülőd helyett szülőd leszek", "megvédlek a végsőkig"-féle kapcsolatot, amit egy idősebb és tapasztaltabb ember és egy fiatalabb személy között létre tud jönni. (És most nem feltétlenül Luke Skywalkerre és Yodára gondolok...)

A másik dolog, amit még ki szeretnék emelni, az az összeszedett és jól kitalált történetvezetés, amin látszik, mennyi készülődés áll mögötte, mennyire nem odacsapta az író, hanem gondosan kidolgozta minden egyes személy, történés, ok-okozat hátterét és helyét. Szinte biztos vagyok benne, hogy Cserjési Petra már a legelején tudta, mi is lesz a regény vége, nemcsak repült a széllel. Véleményem szerint egy író/nő mindig jó, ha tudja, merre halad a történet, vagy merre szeretné, hogy haladjon, mert úgy kevesebb az esélye annak, hogy logikai bukfencek vagy vakfoltok keletkeznek. Persze ott lehet a másik véglet is, amikor egy író/nő már annyira zseniális, hogy hagyja magát sodródni az árral és mégis csodák születnek belőle.

És a harmadik dolog, amit kiemelnék, és amit érdekesnek tartottam: a magyarországi nyomozás. Még sosem olvastam Magyarországon játszódó krimit. A filmek/könyvek hatására benne ragadtam ebben a "991", "Felolvasom a jogait", "Lövök, lövök, lövök"-féle amerikai sztereotípiában, ahol "minden flottul megy", ahol mindig hamar kiérnek a helyszínre, ahol hatalmas hackerek és belevaló nyomozók dolgoznak azon, hogy a mindig veszélyes utcákat biztonságosabbá tehessék. Érdekes volt ezt elengedve a magyar igazságszolgáltatás terepére tévedni. (Izgalmas és valamiért vicces?Fogalmam sincs, miért.) Mindazonáltal érdekesnek találtam, hisz eddig még nem ástam bele magam abba, hogyan is működik a magyar igazságszolgáltatás, mert biztosan eltér az amerikaitól. Nagyon értékeltem, hogy Cserjési Petra reális és részletes képet nyújtott nekem erről.

Összefoglalva (a fent elhordott mindent), örülök, hogy a kezembe akadt ez a krimi, mert élvezetes egy nyári délutánon, amikor egy kis ponyvát szeretnél olvasni, ami leköt.

Köszönöm szépen a könyv élményét az Álomgyár Kiadónak!

Cserjési Petra: Halott barátnők
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Cirill
Sorozat: Halott barátnők
1.) Halott barátnők
Megjelent: 2016
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 312
Eredeti cím: -
Műfaj: krimi

0 comments:

Megjegyzés küldése