6 / 100 könyv. 6% kész!

szerda, november 18, 2020

Frank Miller, Thomas Wheeler: Cursed

 
A Netflixen figyeltem fel a sorozatra, ami erősen hozta a Trónok harca feelinget egy kis középkori Lancelot s Excalibur feldolgozás szinten, és rögtön úgy döntöttem, hogy ez must seen kategória.

Mivel a sorozat lekötött, ezért rögtön megkaparintottam az alapjául szolgáló regényt is, bár az író tényszerűen kijelentette, hogy a kettő alkotás két külön szálon mozog, én mégis úgy éreztem, mintha a sorozatot kapnám vissza, egy az egyben. Ami feldolgozás szinten jó dolog. Az érdekes az egészben az, hogy a sorozat többet tudott nyújtani, mint maga a könyv. Ami valljuk be, azért elég ritka.

Persze a regényt átszövik a nyers, egyszerű, mégis kifejező képregénystílusú illusztrációk, amik különleges hangulatot adnak neki, és amitől valóban képregény érzettel lapozgatjuk az oldalakat.

A sztori tömören egy Arthur király legendájának fantasyba burkolt feldolgozása, az Excaliburral, Merlinnel, Lancelottal és egy lánnyal, aki ennek a kellős közepébe csöppent.

A sztori tehát vonzó, bár a fantasyk között nem kiemelkedő, mégis könnyen leköt, viszont muszáj kitérnem arra, hogy valóban azon ritka alkalmal egyike ez, amiket a filmvásznon többet ad egy történet, mint a lapokon.

A sorozat, a maga tíz részével, sokkal több szálon futott, sokkal több karaktert mutatott be, sokkal mélyebb vonulatot adott a történetnek. Sokkal nagyobb betekintést kaphattunk a paladinok világába, a vikingek harrcaiiba, az egyes lények életébe. Pedig a könyv nem csupán a főhősnő szemszögét mutatta be, így ezzel sem mentegethetem.

Hiányzott Pym szála, aki az egyik kedvenc karakterem lett a sorozatban, a könyvben szinte csak az elején van jelen, az író utána teljesen elengedte a karaktert. A paladinok között felbukkanó női "főgonosz" szála is csekély a könyvben. Teljes jeleneteket kihagyott a könyv, mint például az apácazárdát - most úgy panaszkodom, mintha a sorozat alapján íródott volna a könyv, holott nem. Mindezek mellett a könyv nem igazán adott plusz jeleneteket, szinte minden oldala visszaköszönt a sorozatban.

Érdekes dolog ez. Nem mondanám, hogy a könyv rossz. Tetszett. A sorozat sem akkora durranás, tökéletes egy unalmas hétvégén. A könyv folytatódni fog, ahogy valószínűleg (bár ki tudja) a sorozat is. Kíváncsian várom.




Frank Miller, Thomas Wheeler: Átkozott
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Merlin, Pym
Sorozat: Átkozott
1.) Átkozott
Megjelent: 2020
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 460
Eredeti cím: Cursed
Műfaj: fantasy, ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése