5 / 100 könyv. 5% kész!

vasárnap, március 28, 2021

C. S. Forester: Greyhound

 
Egy ideje már gyengéim az igaz történeten alapuló történelmi filmek, sorozatok és könyvek.

A Greyhoundra persze Tom Hanks miatt figyeltem fel, ha őt vegyítjük egy történelmi művel, abból rossz dolog nem sülhet ki.

A második világháború közepébe csöppenünk, egy George Krause nevezetű fragettkapitány viszontagságos küzdelmét élhetjük át, amint a jeges óceánon igyekszik helyt állni, s véghezvinni feladatát az ellenséges erők támadásai közepette. Minden döntés életekbe kerülhet. Minden ember az ő felelősségével dolgozik, minden perc számít, minden üzenet pontos figyelmet kíván.

Bár a filmet még nem láttam, meg fogom nézni, s valószínűleg ez jobban is fog működni a vásznon. A történet és a tálalás - a megtörtént eseményeken alapulva - nem hatásvadász, a film valószínűleg az lesz.

A könyv azonban önmagában tényszerű, a fragettkapitány szemszögében marad, nem tekint ki a gondolatai közül. Forester alkotása a tömény történelmen belül sikeresen megalkotott egy feszült atmoszférát és feszültséget, aminek persze mi, olvasók, csak egy töredékét élhettük át, mint amit akkoriban a legénység első kézből átélhetett. És ez ijesztő.

Köszönöm szépen a könyv élményét a Partvonal Kiadónak!

C. S. Forester: Greyhound
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1955
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalszám: 320
Eredeti címThe Good Shepherd
Műfaj: történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése