8 / 100 könyv. 8% kész!

hétfő, április 10, 2023

Stephen King: A holtsáv


Egy kevésbé ismert King könyv a sorban.
Semmit sem tudtam erről a sztorijáról, pontosan azért, mert egy a sok olyan közül, amelyik nem kapott sok figyelmet, kevés kiadásban jelent meg - legalábbis hazánkban. Részben megértem, miért nem a legismertebb könyvei közé tartozik.

A főszereplőnk, John Smith (igen, tényleg), gyermekkorában beüti a fejét a befagyott tó jegébe, ezután érdekes második látára tesz szert, ami csak akkor kezd igazán körvonalazódni, amikor felnőttkorában egy autóbaleset folytán 4 évre kómába kerül. Miután felébred, a képessége felerősödik, bizonyos esetekben, ha megérint valakit, lát dolgokat - a múltból felvillanó képeket, a távoli jövőt, a jelen titkait...

John Smith, mielőtt kómába esett, a szerető szüleit hagyta hátra, s Saraht, a lányt, akibe szerelmes. A kómából felébredve, anyja vallási tévhitekbe ringatja magát, a szerelme pedig megházasodott és gyermeket szült.

A regény azt mutatja be, ki is az a John Smith, aki igazából bárki lehetne a nagyvilágban, egy végtelenül átlagos személy, a nevéből is kitűnik. Megmutatja, hogy ez a férfi miként dolgozza fel a sokévnyi kómát, a világot, melyben felébredt, s a képességét, amit sose akart magának.

Mindezt átszövi egy sorozatgyilkos, a fojtogató, akinek felkutatására egy rendőrnyomozó felkéri Smitht, miután megjósolt egy tűzesetet, s híressé vált képességével. Ezután egy gyermek tanításába kezd, s miután megjósolja a bankettjének tragikus befejezését, ismét továbbáll. Majd felsejlik egy politikus, aki az elnöki címre hajt, de attól még igen messze van, viszont ha egyszer eléri a címet... Ha visszautazhatnál az időben, és megölhetnéd Hitlert, mielőtt még elkövette a világtörténelem legnagyobb bűnét, megtennéd?

Érdekes sztori, de valahogy hiányoltam a háttérben megbújó cselekményszálat, ami összeköti az egészet. De csak egy férfi sorsát olvastuk, aki egyik dologból esett a másikba. Gondoltam, majd a sorozatgyilkos lesz a fő szál, végre valami, ami érdekes, de King 30 oldalban letudta a fojtogatót. Ezután következett a magántanítás, s amint ez lezárult, jött a politikusunk. Felteszem, végül is Greg Stillman (ez a neve?) volt a háttérben megbújó nagy történetszál, ahová főhősünk végig tartott, de ez is csak a regény végén körvonalazódott, szóval...

Nem tudom. Ez a médium dolog mindig is a gyengém volt, szeretem az ilyen sztorikat. Johnny tipikus King-karakter, egy átlagos férfi, aki nem akar hírverést, csak békében akar élni, képesség nélkül, a lelkiismeretével küzd, hisz ki ne használna egy ilyen képességet, ha a birtokába kerül, arra, hogy embereken segítsen? Ő csak boldogulni akar ebben a világban. Semmi mást.

Egyetlen film készült a műből, az sem nagy eresztés, sok dologban leegyszerúsíti a művet, de nem is biztos, hogy ez baj, a könyv is néhol túl van írva. Én több hangsúlyt fektettem volna a krimi-szálra. Mindemellett nem egy kimondottan rossz műve ez Kingnek, de nem is kiemelkedő.

Stephen King: A holtsáv
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 1979
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 494
Eredeti cím: The Dead Zone
Műfaj: fantasy, krimi, thriller

 

0 comments:

Megjegyzés küldése